Zomercursus kruk maken

Altijd al eens je eigen meubel willen maken van hout en heb je in de zomervakantie zin om lekker met je handen aan de slag te gaan? Dan is deze zomercursus iets voor jouw. Tijdens de zomercursus kruk maken leer je alles over de technieken die komen kijken bij het houtbewerken en wandel je na de cursus met een volle rugzak aan kennis  en een mooie kruk de deur weer uit. Voor deze cursus is geen voorkennis of ervaring vereist.

De zomercursus

Leer in 7 ochtenden van 3,5 uur alles over diverse technieken en materialen die komen kijken bij houtbewerken.  Dit door het maken van een eigen drie potige kruk.

Door het maken van een kruk leer je de  basisvaardigheden van het meubelmaken. Je leert de technieken om zorgvuldig om te kunt gaan met een zaag, beitel en schaaf. Naast deze technische vaardigheden zul je merken dat je gedurende de zomercursus steeds meer “gevoel voor hout” zult krijgen.

Naarmate de cursus vordert ontdek je dat je de vaardigheden steeds beter onder de knie krijgt en je steeds sneller resultaat behaalt.

Zelf een kruk maken

Bij het maken van een kruk begin je met aftekenen. Zo leer je dus gebruik maken van aftekengereedschap. Zodra je dit onder de knie hebt, komt het volgende stuk gereedschap om de hoek kijken. Het afgetekende hout is klaar om bewerkt te gaan worden.

De volgende stap is het zagen, waarna je met de beitel het gezaagde hout passend maakt.

De zitting van de kruk is de volgende belangrijke stap, deze moet verlijmd worden om een mooie breed zitvlak te creëren. Daarna moeten er in de zitting gaten uitgestoken worden die precies overeen komen met de pennen van de poten.

Ook de schaaf komt aan bot bij het op maat schaven van de poten van de kruk en om de zitting mooie rond te krijgen.

Duur

5 dagdelen van 5 uur

Deze cursus gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen

Lunch

Tijdens de pauze van een halfuur kan je genieten van een heerlijke lunch. De lunch bestaat uit een rijkelijk gedekte tafel met brood, beleg en drinken.

Schrijf je in

Voorwaarden
  • Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid.
  • Omboeken van en reeds betaalde cursus of workshop kan tot 10 dagen voor aanvang; daarbij worden wel € 12,- omboekingskosen per persoon in rekening gebracht.
Reacties van cursisten

Afgelopen zomer hebben we met z’n tweeën de zomercursus gevolgd bij Diederik. De bedoeling was om een krukje te maken. Gewoon heel simpel; een rond zitvlak met daaronder 3 poten die onder een lichte hoek stonden.
Ik vond hem er eerlijk gezegd een heel klein beetje teleurgesteld; ik vond het krukje te simpel eruit zien en verwachtte dan ook dat ik niet vijf ochtenden nodig had om hem af te maken. Maar goed, we gingen toch aan de slag.
Allereerst gingen we vijf stukken hout aan elkaar lijmen om het zitvlak te maken. En daar bleek al dat ik toch echt de kennis al miste; hout kan natuurlijk krom trekken en om dat te voorkomen moet je de plankjes op een bepaalde manier aan elkaar lijmen. Bovendien moest je al bedenken waar je het krukje wilt gaan zetten, want elke ruimte heeft zijn eigen luchtvochtigheid en bij elke graad luchtvochtigheid hoort een eigen type lijm.
Ok… dit krukje heeft dus toch al iets meer denkwerk nodig dan ik dacht.
Maar goed, het blad was gelijmd en moest een tijdje in de lijmtangen staan. Ondertussen kon ik alvast beginnen met de poten. Lijntjes aftekenen, hoe moeilijk kon dat zijn. Nou; millimeterwerk. En zelfs nog minder dan millimeterwerk, want het lijntje op de poot moest rondom precies op elkaar afsluiten en geloof me; een millimeter afwijking zie je dan echt wel. En dat moest dan natuurlijk bij alle drie de poten. Zelfs met welke type potlood je tekent maakt al verschil; de ene punt is dikker dan de andere en dat zie je later terug natuurlijk. Achteraf wel blij als je in het begin al heel nauwkeurig was, want later is het veel moeilijker om nog te corrigeren.
Nou goed, de lijntjes staan op de poten en je begint met zagen (en ik dacht altijd dat je op de lijn moest zagen, maar dat mag dus juist niet). Ik moest zelfs leren zagen terwijl ik dacht dat ik dat toch echt wel al kon, maar met een timmermansoog zagen is toch wel even wat anders. Vervolgens ging je beitelen en het blad moest natuurlijk ook nog gezaagd worden en geschaafd, en dan ook nog allemaal in een hoek van 90 graden.
De poten moeten precies passen in de uitsparingen die je in het blad hebt gemaakt en ook daar zie je echt wel een millimeter verschil. Te krap en het past niet, te wijd en je ziet een kier.
Kortom; ik werd toch echt wel even met de neus op de feiten gedrukt; ook als je denkt dat je alles al kan en zo’n ‘simpel’ krukje te makkelijk voor je is; think again. Na een week heb ik nu bijna een poot af en het zitblad gedeeltelijk. Uiteraard zijn er binnen de groep wel wat verschillen; de een is handiger dan de ander en komt dus ook wat verder. Maar gelukkig krijg ik nog een kans om het krukje af te maken!

Wat ik wel weet, is dat ik veel meer respect heb gekregen voor handarbeid en snap ik waarom meubelen van een vakman wat duurder zijn dan bijvoorbeeld de massaproductie van Ikea. Ondanks een ‘simpel’ krukje heb ik veel geleerd; verschillende verbindingen, verschillen in lijm, verschillen in manieren waarop hout uit een boom is gezaagd en waarvoor je bepaald hout wel of niet kunt gebruiken, precisiewerk, zagen, beitelen, schaven. Ja, ik vind dit zeker wel een aanrader!
En een tip voor als je zelf deze cursus wilt doen; schat je eigen kunnen niet te hoog in en begin bij het begin.