Schilderijlijst maken

Heb je een mooi schilderij of foto gekocht of ben je zelf een creatieveling, dan weet je hoe belangrijk een mooie lijst is. Een schilderijlijst maken in de vorm van bak- of fotolijst voor het kunstwerk dat je graag wil inlijsten is leuk om te doen. Met de hulp van dit artikel en een aantal gereedschappen kan je zelf aan de slag om de mooiste schilderijlijst maken.

Wat heb je nodig om een schilderijlijst te maken:

Schilderijlijst maken doe je zo

Zelf een schilderijlijst maken

Voor het maken van je eigen schilderijlijst zijn de volgende stappen nodig om tot een mooi eindresultaat te komen. Lijkt het je lastig om hier zelf aan te beginnen volg dan onze cursus lijsten maken

Stap 1: Voorbereiding

Om een schilderijlijst mooi passend te maken om je in te lijsten werk zal je moeten beginnen met het opmeten van de maten van je in te lijsten werk. Wat zijn de Lengte, breedte en dikte maken van je werk. Schrijf deze mate zorgvuldig op, deze zijn belangrijk gedurende de rest van het maakproces.

Stap 2: Maten van het lijstwerk

Bij bijna iedere houthandel kan je hout opmaat laten maken op jouw gewenste maten. Om tot deze maten te komen moet je weten wat de breedte en dikte van de lijst gaat worden. Dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Daarnaast is het ook belangrijk om de sponning maten te definiëren (Maat A en B in de tekening). De sponning bepaald of het een fotolijst of baklijst gaat worden.

maten schilderijlijst
Maak vervolgens een lijst van de maten die je nodig hebt:

De lengtemaat van je twee langste delen = de langste lengte van het in te lijsten werk + (2x de breedte) – (2x B zie tekening) + (2x 1 mm speling aan elke kant) + 10% overmaat.

De lengte van je twee kortste delen = de kortste lengte van het in te lijsten werk + (2x de breedte) – (2x B zie tekening) + (2x 1 mm speling aan elke kant) + 10% overmaat.

Een voorbeeld:
Maten in te lijsten werk in millimeters: 600 lang 300 breed en 10 dik.
Maten lijst in millimeters: breedte=60, dikte=25, A=18 en B=8.

De lengtemaat van de 2 langste delen = 600 + (2×60) – (2×8) + 2 + 10% = 777 mm afgerond.
De lengte maat van de 2 kortste delen = 300 + (2×60) – (2×8) + 2 + 10% = 447 mm afgerond.

Stap 3 Aftekenen

Alvorens je kan zagen moet de paring op de lijst worden getekend. Als je niet weet hoe dit gebeurt klik dan hier. Aan de hand hiervan teken je met de verstekhaak de 45° verstekken op het hout (zie groene lijnen op de tekening) zodat je bij het zagen ziet hoe je het hout ten opzichte van de zaag moet leggen. De buitenwerksemaat is de maat die je nodig het om je tweede verstek lijn te tekenen. Je buitenwerksemaat kan je eenvoudig berekenen door de 10% overmaat van je lengte maat af te trekken. In het geval van ons voor beeld is dit 706mm voor de langste delen en 406mm voor de korte delen.

Stap 4 Zagen

Stel je afkort zaag in op 45 graden en zaag een eerste test stuk. Meet je test stuk na met een verstek haak. Is je test stuk precies 45° zo ja kan je aan de slag om de eerste helft van je hout te gaan zagen. Zo nee stel je zaag bij tot dat je hoek precies 45° is en zaag vervolgens je hout.

Als je eerste helft gezaagd is stel dan de zaag 90° in de ander richting in en test op nieuw. Is deze test positief zaag dan de rest van je hout precies op de afgetekende lijn.

Stap 5 deuvel gaten aftekenen

Leg de in verstek gezaagde delen op de plaats waar ze horen. Pak 2 deuvels met een dikte maat 8 mm en leg deze haaks op de verstekken. zorg dat de deuvels niet buiten de lijst komen, dit kan beteken dat je de deuvels wat baar binnen moet verplaatsen. Als je de juiste plaats hebt gevonden teken je deze op beide stukken hout af met potlood. Doe dit voor alle hoeken.

Stap 6 de gaten boren

Zie het artikel Deuvel hulpstuk maken als je niet weet hoe je een deuvel hulpstuk moet maken. Boor vervolgens met behulp van je deuvel hulpstuk de gaten 1 mm dieper dan nodig zodat de overtollige lijm een plaats heeft om naar toe te gaan.

Stap 7 lijmen

Als je niet goed weet hoe je moet lijmen bekijk dan eerst het artikel over lijmen. Als voorbereiding op het lijmen pak je alvast alle benodigde instrumenten zoals serre joints, lijmtangen lijm en kwast. Als je alle benodigde artikelen hebt klaar liggen kan je beginnen met lijmen. smeer de deuvels ligt in met houtlijm en sla ze in de geboorde gaten. Breng vervolgens lijm op de rest van de verbinding en de andere helft van de deuvel en tang het geheel in elkaar door alle tangen gelijkmatig aan te draaien.

Stap 8 afwerken

Nadat de lijm is uitgehard kan de lijst uit de tangen en kan de afwering beginnen Schuur de zichtkant van de lijst mooi op. Als je niet weet hoe je moet schuren lees dan alle over schuren op de pagina over schuren na het schuren kan je de gewenste afwerking op het hout aanbrengen.

8 reacties op “Schilderijlijst maken

  1. Jammer dat er niet bij staat wat voor soort hout je moet gebruiken. Vurenhout is meestal nogal krom en eikenhout moeilijk te bewerken. Maar wat kies je dan?

    1. Eigenlijk zijn vrijwel alle houtsoorten geschikt voor het maken van een schilderijlijst als ze maar droog genoeg (dus ook weer niet te droog) en stabiel zijn en vlak zijn. Daarnaast het het er vooral om wat jij mooi vind. Beide eiken en vuren zouden dus kunnen. als je hout niet vlak is zou je dat kunnen vlakken, anders zou ik je aanraden door te zoeken naar een mooi stuk hout. NOTE: bouwmarkten verkopen bouwhout, dat is niet het zelfde als meubelhout. Hiervoor ka je terecht bij houthandels

  2. Wat een ontzettend handige handleiding. Normaliter koop ik ze in de winkel of online maar met deze handleiding is het eigenlijk ook wel leuk om ze zelf te maken. Ik dacht altijd dat het zelf maken van een schilderlijst een stuk moeilijker was. Blijkt toch helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *