Zelf meubels maken

Het uiteindelijke doel van het volgen van de cursus meubelmaken is zelf meubels maken. Om zelf een meubel te maken komen een aantal stappen kijken. Om methodes te werk te gaan ka je onderstaan de stappen hanteren.

Je zult merken dat als je deze stappen volgt het maken van een meubel steeds gemakkelijker wordt

Meubelkeuze

Nadat je de basistechnieken voor houtbewerken onder de knie hebt en bekend bent met  gereedschap en houtsoorten, is het tijd te kiezen welk meubel je wil gaan maken. Dit gebeurt in overleg om je er van te verzekeren dat het meubel dat jij wil gaan maken haalbaar is. Het is namelijk belangrijk dat je met veel plezier en tevredenheid kan terug kijken op jouw traject. Voorbeelden van meubels die eerdere deelnemers hebben gemaakt, zijn kastjes, kisten, lampen en krukken.

Meubel tekenen

Als eerste ga je een eigen ontwerp maken in de vorm van schetsen. Hierdoor krijg je inzicht in wat er voor je meubel allemaal nodig is aan technieken en materiaal. Dit betekent dat je jouw idee, onder begeleiding, gaat uitwerken in een technische tekening. Tijdens het tekenproces zullen er diverse tips geven worden zodat het meubel dat je gaan maken zo makkelijk mogelijk wordt. Zo biedt millimeter papier een goede basis voor een nauwkeurige tekening.

Houtkeuze

Afhankelijk van je meubel en je persoonlijke voorkeur, kies je vervolgens een houtsoort die tot het beste resultaat gaat leiden. Hierbij wordt een balans gezocht tussen dat wat technisch haalbaar is en wat visueel aantrekkelijk is. Zoals te lezen valt op de houtsoorten pagina, is niet iedere houtsoort gelijk wat betreft bewerking. Daarnaast speelt ook de functie van je meubel hier in een rol.

Zelf meubels maken

zelf meubels makenHier komen alle tijdens de cursus geleerde technieken samen. Je gaat dus aan de slag om je getekende ontwerp met de gekozen houtsoort(en) te verwezenlijken.

Zo leer je bijvoorbeeld tijdens de cursus meubelmaken dat een stoel hoofdzakelijk bestaat uit pen en gatverbindingen. Iets wat eerder onmogelijk leek blijkt toch een realistische keuze voor je meubel te zijn.