Home - Zelf kast maken
Zelf kast maken
Wil je zelf een kast gaan maken maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Geen probleem, In een aantal stappen neem ik je mee door het proces. Je kan met behulp hiervan zelf kast je eigen kast maken. Leer de technieken van het maken van een plan tot het afwerken van het hout en alles wat er tussen in aan bot komt.
Wat voor soort kast wil je gaan maken
alvorens je begint met zagen is het verstandig om te bedenken wat voor soort kast je wilt gaan maken. Er is op het gebied van kasten heel wat mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een kledingkast, een inbouw kast, of wil je een hangkast gaan maken. Hoe groot moet de kast gaan worden en van welk materiaal wil je de kast gaan maken. Allemaal onderwerpen die belangrijk zijn om uit te werken alvorens aan de slag te gaan.
Zelf een kast maken
Er zijn veel verschillende soorten kasten die je kunt maken. Een aantal voorbeelden van mogelijke kasten die je kunt maken zijn kleine hang kast, een inbouwkast een woonkamer kast. Er zijn ook veel houtsoorten om een kast mee te maken. Kies voor jou kast de meest geschikte of meest mooie houtsoort. Wil je klassieke kast maken? dan kies je als gouw voor massief hout. Of wil je juist je kast strak in de lak zetten? kies dan voor plaatmateriaal; bij voorkeur multiplex om dat dit vele malen constructiever is dan MDF. Het materiaal zal invloed hebben op je verbinding. Een zwaluwstaart verbinding maken in een stuk MDF is niet makkelijk.
Een aantal stappen een eigen kast maken is zeker mogelijk. volg de onderstaande stappen nauwkeurig op en je zult zelf de mooiste kast maken.
1: Een tekening maken
Als je een maal besloten hebt wat soort kast je iets wilt gaan maken is het maken van een tekening de volgende stap. Het is belangrijk om een duidelijke tekening te maken van hetgeen je wilt maken. Als je een kast wilt maken die ergens tussen moet gaan passen meet deze afstand dan zorgvuldig op en leg deze vast in je tekening. Een tekening geeft je namelijk handvatten om op terug te vallen als er onduidelijkheden zijn. Een goede tekening bestaat uit een aantal aanzichten en eventueel doorsnedes. Het belangrijkste van een tekening is dat alle maten die je nodig zult hebben er op staan.
Gedurende deze stap zal je moeten bedenken of je met massief hout of plaat materiaal wilt gaan werken. Dit bepaald namelijk welke verbindingen er gebruikt gaan worden voor jouw kast.
2: De houtstaat
Als de tekening af is kan je daar uit een lijst met onderdelen halen, deze lijst noemen we een houtstaat. Deze lijst is heel handig om mee te nemen naar de houthandel of bouwwinkel. Je kunt namelijk aan de hand van de houtstaat bekijken hoeveel hout je nodig hebt en welke onderdelen je uit welk stuk hout kan halen. De houtstaat zorgt er voor dat je niet met te weinig hout thuis komt. Als je een kast wilt maken van massief hout is het zaken om panelen te maken.
Lees alles over hoe je een houtverbreding maakt en neem deze maten mee in je houtstaat.
3: Het hout kopen voor je kast
Bij een houthandel of bouwmarkt kan je het gewenste hout kopen voor jou kast. Je zult bij een houthandel of bouwmarkt nooit hout vinden dat helemaal op de maten is gemaakt die jij nodig hebt. Dit is helemaal geen probleem want bij de meeste houthandels en bouwmarkten kan je het hout op de maat maken die jij nodig hebt voor jou kast. Hiervoor is je houtstaat handig.
4: Het hout bewerken
Als je massief houten panelen wilt voor jou kast is de eerste stap om deze te verlijmen. als de lijm is uitgehard kan je beginnen met het bewerken van je hout. Heb je geen panelen dan kan je meteen beginnen met afteken van je verbindingen op het hout. Heb je massief houten panelen dan kan je een kast maken door de panelen met een zwaluwstaartverbinding met elkaar te verbinden. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een raamwerk te maken en daar het paneel in te leggen. Dit zie je vaak terug komen bij klassieke kasten.
Heb je voor plaat materiaal gekozen zal een verstek, deuvel of lamello verbinding gemaakt gaan worden of ook weer een raamwerk met het paneel er in.
Zodra je alle verbindingen hebt af getekend kan je beginnen met het maken van de verbindingen. Nadat alle verbindingen gemaakt zijn en passen ga je het hout verder bewerken. Denk hier bij bijvoorbeeld aan het schaven van een profiel rand van je kast.
Als alle bewerkingen gedaan zijn is het tijd om te lijmen. Kies voor het lijmen de juiste lijm bij de juiste toepassingen en laat het project lang genoeg in de tangen staan.
5: Opschuren en afwerken
Alvorens jou zelfgemaakte kast in de olie, was o lak te zetten is het aan te raden om je project op te schuren. Voor het opschuren begin je het best met een grove korrel en werk je naar een lichtere korrel toe. Dit is sneller dat nat je uren staat te ploeteren met ene lichte korrel. Na het opschuren van je werkstuk kan je het afwerkproduct kiezen en aanbrengen. Voorbeelden hiervan zijn Olie, lak, was, verf of beits. De afwerking zorgt er voor dat je kast er gelikt uit ziet en dat het hout niet teveel gaat werken.
Na deze laatste stap is jouw project helemaal af.
Je zult merken dat iets van hout maken steeds makkelijker word naarmate je het meer gaat doen.