Zelf een tafel maken

Altijd al eens je eigen tafel willen maken van hout? Heb je zin om lekker met je handen aan de slag te gaan? Dan is de workshop zelf een tafel maken echt iets voor jou. Tijdens deze workshop leer je alles over de technieken die komen kijken bij het houtbewerken. Na een dag houtbewerken wandel je uiteindelijk met een zelfgemaakte salontafel de deur weer uit.

Wist je dat?
De grieken het eerste waren de tafel te gebruiken om aan te eten.

– Bron: furniturevilla.co.uk –

De workshop zelf een tafel maken

Leer in één dag van 8 uur alles over diverse technieken en materialen die komen kijken bij houtbewerken.  Dit door het maken van je eigen salontafel. Door het maken van deze tafel leer je de  basisvaardigheden van het meubelmaken. Je leert de technieken om zorgvuldig om te kunnen gaan met een zaag en een beitel. Uiteindelijk zal je merken dat je gedurende de workshop zelf tafel maken steeds meer technische vaardigheden krijgt evenals een “gevoel voor hout”.

Zelf een tafel maken

Bij het maken van een de salontafel begin je met aftekenen. Zo leer je dus gebruik maken van aftekengereedschap. Zodra je dit onder de knie hebt, komt het volgende stuk gereedschap om de hoek kijken. Je gaat vervolgens het afgetekende hout bewerken.
De volgende stap is het zagen, waarna je met de beitel het gezaagde hout passend maakt. Het doel hiervan is om uiteindelijk de verbinding goed te kunnen verlijmen.

De afwerking van de salontafel is ook belangrijk onderdeel van het maken er van. Bedenk zelf hoe de uitstraling van een meubel beïnvloed wordt door hoe zacht hout kan aanvoelen door een mooie afwerking.

Inschrijven voor de Zelf een tafel maken

DATUMTIJDPRIJS
za 18 feb10:00 - 18:00€ 150,00
za 20 mei10:00 - 18:00€ 150,00
za 11 nov10:00 - 18:00€ 150,00

Meer dan 50 tevreden cursisten gingen met hun zelfgemaakte speelgoed naar huis

mis geen activiteit

De Zelf een tafel maken gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen. Is de workshop vol, komt de datum je niet uit of is er nog geen datum bekend? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Zelf een tafel makenmiddag van 8 uur
Niveaugemiddeld
Wanneerza 18 februari van 10:00 tot 18:00
za 20 mei van 10:00 tot 18:00
za 11 november van 10:00 tot 18:00
Aantal deelnemersminimaal 4, maximaal 6
Voor Wiemensen die de basis van het meubelmaken willen leren
Kosten€ 150,00
Lunchlunch inbegrepen
Waaronze gezellige werkplaats in Haarlem, met gratis parkeergelegenheid
cursist zet haar tafel in de blanke wascursist zet haar tafel in de blanke was
voorbeeld van de houten salon tafel die gemaakt is tijdens de workshop zelf een tafel makenvoorbeeld van de houten salon tafel die gemaakt is tijdens de workshop zelf een tafel maken
hout, beitel en houten hamer voor het maken van een fafelout, beitel en houten hamer voor het maken van een fafel
detail de gereedschapslade die tijdens de workshop zelf een tafel maken tot je beschikking staatdetail de gereedschapslade die tijdens de workshop zelf een tafel maken tot je beschikking staat
cursisten aan het werk tijdens de workshop tafel makencursisten aan het werk tijdens de workshop tafel maken
een zelfgemaakte tafel door een cursisteen zelfgemaakte tafel door een cursist

Naarmate de workshop vordert ontdek je dat je vaardigheden steeds beter onder de knie krijgt en je sneller resultaat behaalt.

 • Ontvangst met koffie en thee.
 • voorstel rondje en uitleg over wat je gaat maken tijdens de Zelf een tafel maken
 • aftekenen van de verbindingen
 • zagen van de halfhoutvervinding/keepverbinding
 • zaken van het tafel blad
 • uithakken van de keepverbindingen
 • passend maken van alle verbindingen
 • lunch pauze
 • verder passend maken van de verbindingen
 • verbindding tussen het bald en de poten maken
 • opschuren van alle onderdelen
 • houten tafel lijmen
 • in de olie of was zeten van je tafel
 • nabesprekening

 • De cursist draagt gepaste kledij en schoeisel tijdens het gebruik van de werkplaats en de gereedschappen. Dus geen slippers of andere vormen van open schoenen of open kledij.
 • Op aanwijzingen van de docent worden gehoor- en/of gezichtsbeschermers en handschoenen gedragen. Deze zijn in de cursusruimte aanwezig.
 • Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid.
 • Omboeken van en reeds betaalde cursus of workshop kan tot 10 dagen voor aanvang; daarbij worden wel € 12,- omboekingskosen per persoon in rekening gebracht.
 • Als een korte cursus of workshop niet door zal gaan, ontvangt de cursist daarvan uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail bericht over. De cursist krijgt dan de mogelijkheid om de geboekte korte cursus of workshop kosteloos te verzetten naar een ander cursus- of workshopmoment (conform aangekondigde cursus of workshop momenten zoals vermeld op de website) of deze gecrediteerd te krijgen

In één dag een salontafel maken zonder enige ervaring met houtbewerking; ik had niet gedacht dat het zou lukken. Maar dankzij de goede opzet van de workshop en begeleiding van Diederik was het heel goed haalbaar. Iedere stap werd uitgelegd en voorgedaan en ik heb veel geleerd over het proces, de gereedschappen en de vaardigheden zoals zagen en beitelen. Je begint allemaal tegelijk, maar verder is het echt je eigen project dus je kan heel prettig werken in je eigen tempo. Diederik geeft veel handige tips en aanwijzingen, maar je doet verder echt alles zelf dus de voldoening is enorm als je aan het einde van de dag met een unieke tafel naar huis gaat. Voor mensen die graag met hun handen willen werken en zich een hele dag kunnen storten op één project is dit echt een aanrader

– Anouk –


Nooit gedacht dat ik überhaupt een tafel kan maken laat staat in een dag! Was ontzettend leuk om verbindingen met hout te maken. Mijn zelfgemaakte tafeltje staat met trots in mijn huis. Bedankt voor de prettige begeleiding. Top cursus!

– Daisy-


Het was fijn om in een dag een eindproduct te hebben, zelf gemaakt! De dag was goed geregeld, rustige gezellige opzet/sfeer en duidelijke uitleg. Het was leuk kennis te maken met vele precisie gereedschappen, goede uitleg en begeleiding hierbij te krijgen en bezig te zijn met hout. Omdat je verschillende dingen aan aantal keer kan doen merk je verbetering in je werk. De lunch en andere randzaken waren prima. Maar het mooiste blijft een hele salontafel, afgewerkt, aan het eind van de

– Jelmer –