De tapasplank die zelfs Spanjaarden jaloers zal maken

Ervaar het pure gevoel van met je eigen handen een prachtige tapasplank te maken
Tijdens de workshop tapasplank maken kan ook jij, net als de honderden deelnemers die je voorgingen, uit een ruw stuk hout een fantastische tapasplank maken. Aan het einde van de middag wandel je gegarandeerd met je eigen gemaakte houten plank de deur weer uit.

Tapas zijn ontstaan onder Spaanse werklieden om hun behoefte te stillen naar een tussendoortje in de tijd tussen de lunch en het diner.

-Bron: tapasplanken.nl-

Wat leer je tijdens de workshop tapasplank maken

Tijdens de workshop tapasplank maken leer je in 3 uur alles over de basistechnieken en materialen die komen kijken bij houtbewerken.

 • Welk houtsoorten het meet geschikt zijn voor het maken van een tapasplank.
 • Het ontwikkelen van een “gevoel voor hout”
 • Basistechnieken om zorgvuldig met gereedschap en hout te werken.
 • Het mooi opschuren en afwerken van de tapasplank.

Liever een sierlijke snijplank maken?

Bij het maken van een snijplank begin je met het uitzoeken van een mooi stuk hout. Kies je voor een warme diepe houtkleur of hou je meer van een lichte houtkleur. Nadat je het hout gekozen hebt voor je snijplank ga je met de schaaf aan de slag om van het ruwe hout een fijn glad oppervlak te maken. Nadat de boven kant mooi vlak en glad gemaakt is doe je het zelfde voor de onderkant als jouw plank helemaal mooi vlak geschaafd is ga je de uiteindelijke vorm van de snijplank bepalen. Je tekent deze met een potlood op het hout af en vervolgens zaag je met een decoupeerzaag de vorm uit.

Als jouw plank de juiste vorm heeft ga je alle zijdes mooi opschuren en vervolgens afwerken. De afwerking van de snijplank is uiteindelijk ook belangrijk. Bedenk zelf hoe de uitstraling van hout beïnvloed wordt door hoe zacht het kan aanvoelen door een mooie olie.

Inschrijven voor de Workshop tapasplank maken

DATUMTIJDPRIJS
za 25 mrt13:00 - 16:00€ 69,00
za 13 mei13:00 - 16:00€ 69,00
za 08 jul13:00 - 16:00€ 69,00
za 23 sep13:00 - 16:00€ 69,00

Meer dan 50 tevreden cursisten gingen met hun zelfgemaakte speelgoed naar huis

mis geen activiteit

De Workshop tapasplank maken gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen. Is de workshop vol, komt de datum je niet uit of is er nog geen datum bekend? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Workshop tapasplank makenmiddag van 3 uur
Niveaumakkelijk
Wanneerza 25 maart van 13:00 tot 16:00
za 13 mei van 13:00 tot 16:00
za 08 juli van 13:00 tot 16:00
za 23 september van 13:00 tot 16:00
Aantal deelnemersminimaal 4, maximaal 6
Voor Wiemensen die willen leren werken met de schaaf
Kosten€ 69,00
Lunchgeen lunch inbegrepen
Waaronze gezellige werkplaats in Haarlem, met gratis parkeergelegenheid
cursist aan het schaven aan zijn houten tapasplankcursist aan het schaven aan zijn houten tapasplank
detail van een houten tapaspalank gemaakt tijdens de workshop tapasplank makendetail van een houten tapaspalank gemaakt tijdens de workshop tapasplank maken
schaaf met houtkrullenschaaf met houtkrullen
detail van twee bakschavendetail van twee bakschaven
cursist aan het scahven aan zijn houten tapasplank tijdens de workshop tapasplank makencursist aan het scahven aan zijn houten tapasplank tijdens de workshop tapasplank maken
cursisten aan het werk tijdens de workshop tapasplanmk makencursisten aan het werk tijdens de workshop tapasplanmk maken

Naarmate de middag vordert ontdek je dat je vaardigheden steeds beter onder de knie krijgt en je mooier resultaat behaalt.

 • Ontvangst met koffie en thee.
 • voorstel rondje en uitleg over wat je gaat maken tijdens de Workshop tapasplank maken
 • uitzoeken wat je wilt gaan maken
 • uitleg over verschillende houtsoorten en een keuze maken met welk hout je wilt gaan werken
 • het uitzagen van jouw speelgoed met een figuurzaag
 • werken met de kolomboom
 • raspen vijlen en schuren van jouw speelgoed
 • uitleg over de verschillen tussen olie en was
 • opschuren en in de olie of was zeten van je houten speelgoed
 • nabesprekening

 • De cursist draagt gepaste kledij en schoeisel tijdens het gebruik van de werkplaats en de gereedschappen. Dus geen slippers of andere vormen van open schoenen of open kledij.
 • Op aanwijzingen van de docent worden gehoor- en/of gezichtsbeschermers en handschoenen gedragen. Deze zijn in de cursusruimte aanwezig.
 • Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid.
 • Omboeken van en reeds betaalde cursus of workshop kan tot 10 dagen voor aanvang; daarbij worden wel € 12,- omboekingskosen per persoon in rekening gebracht.
 • Als een korte cursus of workshop niet door zal gaan, ontvangt de cursist daarvan uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail bericht over. De cursist krijgt dan de mogelijkheid om de geboekte korte cursus of workshop kosteloos te verzetten naar een ander cursus- of workshopmoment (conform aangekondigde cursus of workshop momenten zoals vermeld op de website) of deze gecrediteerd te krijgen

De cursus was zeer leuk, informeel en leerzaam. We konden snel zelf aan de slag met uiteindelijk een mooi stuk houten speelgoed als resultaat! Tussendoor gaf Diederik regelmatig allerlei tips en begeleiding waar we weer mee verder konden. Aan te bevelen!


Het was een leuke en leerzame cursus. Ben weer tegen zaken aangelopen die ik anders aan had moeten pakken en nieuwe technieken/gereedschap leren gebruiken.

– Ben-


Graag wilde ik met hout leren werken, maar had dit alleen ooit op de middelbare school gedaan. Als kleuterjuf leek het mij geweldig om af en toe wat voor de klas te kunnen maken. Voor mij was de workshop een eerste opstapje. Wat is geschikt hout voor houten speelgoed? Welke technieken en gereedschappen gebruik je? Diederik had een leuk boekje waarin ideeën stonden en iedereen (zowel de ervaren als minder ervaren mensen) kon snel aan de slag. Het was een leuke en leerzame dag!


Het was een heerlijk ontspannen en gezellige dag, met zorgvuldige instructies en een eindresultaat waar ik en mijn zoontje heel blij mee zijn.

– Heleen –