Workshop Meubelmaken

Ervaar het heerlijke gevoel om uit eigen handen een halfhoutverbinding te maken.

Altijd al willen werken met hout? Tijdens de workshop meubelmaken kan ook jij, net als de honderden deelnemers die je voorgingen, met eigen handen een prachtige houtverbinding maken. Je leert in één middag alle basistechnieken van het houtbewerken.

Wist je dat?
De halfhoutverbinding wordt gebruikt om lijsten te maken, frames voor paneel- of glazen deuren, verdeel schotten in lades en in veel andere toepassingen.

-Bron: newwoodworker.com

Wat leer je tijdens de workshop meubelmaken

Tijdens de workshop meubelmaken leer je in 3 uur alles over de basistechnieken, gereedschappen en materialen die komen kijken bij houtbewerken. Bij het maken van een halfhoutverbindingen komt heel wat techniek kijken. Daarom ligt, tijdens deze workshop meubelmaken, daar veel nadruk op. Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod.

 • Het gebruiken van gereedschap om af te tekenen, te zagen en beitelen
 • Houtsoorten herkennen en bepalen welke soorten geschikt zijn voor meubelmaken
 • Het maken van een eigen halfhoutverbinding
 • Het ontwikkelen van een “gevoel voor hout”

Zelf een halfhoutverbinding maken

Bij het maken van een halfhoutverbinding begin je met aftekenen. Zo leer je dus gebruik te maken van aftekengereedschap. Zodra je dit onder de knie hebt, komt het volgende stuk gereedschap om de hoek kijken om het afgetekende hout te gaan bewerken.
De volgende stap is het zagen, waarna je met de beitel het gezaagde hout passend maakt en de verbinding in elkaar lijmt.

Voor wie is deze workshop geschikt

De workshop meubelmaken is met name geschikt voor mensen die nog nooit met hout hebben gewerkt maar toch nieuwsgierig zijn wat ze zelf met hun handen kunnen maken van hout. Met deze ervaring kan je vervolgens thuis aan de slag om klussen op een mooiere en constructievere manier op te lossen. Uiteraard kan je met de opgedane kennis ook doorstromen naar de cursus meubelmaken.

Inschrijven voor de Workshop Meubelmaken

DATUMTIJDPRIJS
za 25 feb13:00 - 16:00€ 62,00VOL GEBOEKT
za 11 mrt13:00 - 16:00€ 62,00
za 29 apr13:00 - 16:00€ 62,00
za 03 jun13:00 - 16:00€ 62,00
za 15 jul13:00 - 16:00€ 62,00

Meer dan 100 tevreden cursisten gingen u al voor

mis geen activiteit

De Workshop Meubelmaken gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen. Is de workshop vol, komt de datum je niet uit of is er nog geen datum bekend? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Workshop Meubelmakenmiddag van 3 uur
Niveaugemiddeld
Wanneerza 25 februari van 13:00 tot 16:00
za 11 maart van 13:00 tot 16:00
za 29 april van 13:00 tot 16:00
za 03 juni van 13:00 tot 16:00
za 15 juli van 13:00 tot 16:00
za 28 oktober van 13:00 tot 16:00
za 09 december van 13:00 tot 16:00
Aantal deelnemersminimaal 4, maximaal 6
Voor Wiemensen die kennis willen maken met het meubelmaken
Kosten€ 62,00
Lunchgeen lunch inbegrepen
Waaronze gezellige werkplaats in Haarlem, met gratis parkeergelegenheid
cursist krijgt uitleg tijdens de workshop meubelmakencursist krijgt uitleg tijdens de workshop meubelmaken
cursist tekent de paring af op zijn werkstukcursist tekent de paring af op zijn werkstuk
afteken van een halfhoutverbinding met potlood en blokhaakafteken van een halfhoutverbinding met potlood en blokhaak
gereedschappen in lade die aanwezig zijn tijdens de workshop meubelmakengereedschappen in lade die aanwezig zijn tijdens de workshop meubelmaken
detail van het werken met een beiteldetail van het werken met een beitel
cursist zaagt met een japanse trekzaag een halfhoutverbinding tijden de workshop meubelmakencursist zaagt met een japanse trekzaag een halfhoutverbinding tijden de workshop meubelmaken

Aan het einde van de workshop ontdek je dat je vaardigheden bezit die je in eerste instantie niet had verwacht

 1. Ontvangst met koffie en thee.
 2. voorstel rondje en uitleg over wat je gaat maken tijdens de Workshop meubelmakenWorkshop meubelmakenWorkshop meubelmakenWorkshop meubelmakenWorkshop meubelmakenWorkshop meubelmakenWorkshop meubelmaken
 3. aftekenen van de verbinding met aftekengereedschappen als schuifmaat, blokhaak en kruisstaal
 4. uitleg over verschillende zagen
 5. zagen met een Japanse trekzaag
 6. uitleg over veilig wereken met een beitel
 7. passend maken van de verbinding
 8. nabesprekening

 1. De cursist draagt gepaste kledij en schoeisel tijdens het gebruik van de werkplaats en de gereedschappen. Dus geen slippers of andere vormen van open schoenen of open kledij.
 2. Op aanwijzingen van de docent worden gehoor- en/of gezichtsbeschermers en handschoenen gedragen. Deze zijn in de cursusruimte aanwezig.
 3. Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid.
 4. Omboeken van en reeds betaalde cursus of workshop kan tot 10 dagen voor aanvang; daarbij worden wel € 12,- omboekingskosen per persoon in rekening gebracht.
 5. Als een korte cursus of workshop niet door zal gaan, ontvangt de cursist daarvan uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail bericht over. De cursist krijgt dan de mogelijkheid om de geboekte korte cursus of workshop kosteloos te verzetten naar een ander cursus- of workshopmoment (conform aangekondigde cursus of workshop momenten zoals vermeld op de website) of deze gecrediteerd te krijgen

Voor een goede hobbyist een leuke introductieles als het gaat over aftekenen, leren meten en gebruik van gereedschap.

– Ed –


De kennismaking workshop bij houtbewerkingscursus was erg leerzaam en aangenaam.

Bij binnenkomst was ik gelijk positief verrast, geen stapels apparaten, maar echt handwerk. Naar mijn mening begint houtbewerken bij de basis, met hand gereedschap.

De opdracht leek in eerste instantie simpel, te simpel, maar achteraf was het een goede keuze. Het is een eerste kennismaking met houtbewerking en die is voor iedereen anders. Voor mij is het een moment waarop ik leer om de rust te nemen om netjes te werken en de tijd te nemen voor de opdracht. Voor een ander is het een moment om ervaring met de gereedschappen en meetinstrumenten te doen. Tijdens de les werd er in duidelijke stappen verteld wat er moest gebeuren. Zodra iedereen bezig was kreeg je nuttige tips en eventueel extra uitleg. Bovendien kwamen er nog een hoop andere leerzame zaken ter sprake.

Ik ga dus zeker verder met houbewerkingscursus.nl


Door de workshop heb ik snel (in één ochtend) mijn fundament voor houtbewerking kunnen leggen. Diederik creëert een leerzame omgeving, en door zijn kundige uitleg en begeleiding merk je goed dat hij een echte vakman is. Een aanrader voor als je geïnteresseerd bent in houtbewerking en in een korte tijd jouw basiservaring op wilt doen.

– Rutger –


Het was geweldig! De wiskunde die ik op school leer, pas ik hier meteen toe en dat is veel leuker. Diederik legt goed uit en ook al ging het niet de eerste keer meteen helemaal goed – ik vind het leuk om het goed te leren. En de lunch was lekker: leuk dat je kon kiezen uit de dingen die Diederik had uitgekozen.

– Thibault (14 jaar) –