Workshop houten speelgoed maken

Beleef het pure gevoel om uit eigen handen prachtig houten speelgoed te maken
Houten speelgoed is van alle tijden. Tijdens de workshop houten speelgoed maken kan ook jij, net als de honderden deelnemers die je voorgingen, uit een zelf gekozen stuk hout een fantastisch stuk speelgoed maken. Aan het einde van de middag wandel je gegarandeerd met je eigen gemaakte houten houten speelgoed de deur weer uit.

Wist je dat?
de rammelaar waarschijnlijk al duizenden jaren oud is

-Bron: Museumkinderwereld

Wat leer je tijdens de workshop houten speelgoed maken

Tijdens de 4,5 uur durende workshop leer je alles over diverse houtsoorten, technieken en gereedschappen die komen kijken bij houtbewerken. Dit doe je door het maken van je eigen speelgoed.

 • Welk houtsoorten het meet geschikt zijn voor het maken van houten speelgoed.
 • Het ontwikkelen van een “gevoel voor hout”
 • Gebruiken van gereedschappen om mee af te tekenen, te figuurzagen en te boren
 • Het super zachtopschuren en afwerken van het houten speelgoed.
 • hout verlijmen

Zelf houten speelgoed maken

tijdens de workshop speelgoed maken komen de volgende stappen aan bod

Wat wil je gaan maken

Je start de workshop met het kiezen van wat je wilt gaan maken aan de hand van aanwezige voorbeelden. Vervolgens teken je de gekozen vorm af op het hout en ga je met een figuurzaag, rasp en boormachine deze vorm uit het hout halen.

Opschuren en behandelen van je houten speelgoed

Als de gewenste vormen uit het hout gehaald zijn ga je het speelgoed opschuren zodat er geen splinters meer uitsteken. Kinderen kunnen zich daar aan bezeren en dat wil je uiteraard voorkomen. Om het speelgoed de mooie warme look te geven die het zo mooi maakt ga je het behandelen. Je krijgt bij deze stap de keuze om te werken met met een 100% natuur vriendelijke lijnzaad olie of bijenwas.

Inschrijven voor de Workshop houten speelgoed

DATUMTIJDPRIJS
za 01 apr13:00 - 17:30€ 105,00
za 07 okt13:00 - 17:30€ 105,00
za 02 dec13:00 - 17:30€ 105,00

Meer dan 50 tevreden cursisten gingen met hun zelfgemaakte speelgoed naar huis

mis geen activiteit

De Workshop houten speelgoed gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen. Is de workshop vol, komt de datum je niet uit of is er nog geen datum bekend? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Workshop houten speelgoedmiddag van 4,5 uur
Niveaumakkelijk
Wanneerza 01 april van 13:00 tot 17:30
za 07 oktober van 13:00 tot 17:30
za 02 december van 13:00 tot 17:30
Aantal deelnemersminimaal 4, maximaal 6
Voor Wiemensen die het leuk vinden om iets te maken van hout en geen voorkennis hebben
Kosten€ 105,00
Lunchgeen lunch inbegrepen
Waaronze gezellige werkplaats in Haarlem, met gratis parkeergelegenheid
cursist aan het figuurzagen tijdens de workshop houten speelgoed makencursist aan het figuurzagen tijdens de workshop houten speelgoed maken
detail van een houten speelgoed trein gemaakt door een cursistdetail van een houten speelgoed trein gemaakt door een cursist
cursisten zijn hun houten speelgoed aan het schurencursisten zijn hun houten speelgoed aan het schuren
detail van een houten speelgoed trein gemaakt door een cursist tijdens de workshop houten speelgoed makendetail van een houten speelgoed trein gemaakt door een cursist tijdens de workshop houten speelgoed maken
houten speelgoed vulkaan puzzelhouten speelgoed vulkaan puzzel
cursisten presenteren hun zelfgemaakte houten speegoed aan het einde van de workshop houten speelgoed makencursisten presenteren hun zelfgemaakte houten speegoed aan het einde van de workshop houten speelgoed maken

Aan het einde van de workshop ontdek je dat het maken van houten speelgoed niet zo moeilijk was als je wellicht had verwacht.

 • Ontvangst met koffie en thee.
 • voorstel rondje en uitleg over wat je gaat maken tijdens de Workshop houten speelgoed
 • uitzoeken wat je wilt gaan maken
 • uitleg over verschillende houtsoorten en een keuze maken met welk hout je wilt gaan werken
 • het uitzagen van jouw speelgoed met een figuurzaag
 • werken met de kolomboom
 • raspen vijlen en schuren van jouw speelgoed
 • uitleg over de verschillen tussen olie en was
 • opschuren en in de olie of was zeten van je houten speelgoed
 • nabesprekening

 • De cursist draagt gepaste kledij en schoeisel tijdens het gebruik van de werkplaats en de gereedschappen. Dus geen slippers of andere vormen van open schoenen of open kledij.
 • Op aanwijzingen van de docent worden gehoor- en/of gezichtsbeschermers en handschoenen gedragen. Deze zijn in de cursusruimte aanwezig.
 • Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid.
 • Bij annuleringen of omboekingen die na 14 dagen na de inschrijving plaatsvinden wordt het volledige inschrijfbedrag als annuleringskosten of omboekingskosten gezien.
 • Als een korte cursus of workshop niet door zal gaan, ontvangt de cursist daarvan uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail bericht over. De cursist krijgt dan de mogelijkheid om de geboekte korte cursus of workshop kosteloos te verzetten naar een ander cursus- of workshopmoment (conform aangekondigde cursus of workshop momenten zoals vermeld op de website) of deze gecrediteerd te krijgen

De cursus was zeer leuk, informeel en leerzaam. We konden snel zelf aan de slag met uiteindelijk een mooi stuk houten speelgoed als resultaat! Tussendoor gaf Diederik regelmatig allerlei tips en begeleiding waar we weer mee verder konden. Aan te bevelen!


Het was een leuke en leerzame cursus. Ben weer tegen zaken aangelopen die ik anders aan had moeten pakken en nieuwe technieken/gereedschap leren gebruiken.

– Ben-


Graag wilde ik met hout leren werken, maar had dit alleen ooit op de middelbare school gedaan. Als kleuterjuf leek het mij geweldig om af en toe wat voor de klas te kunnen maken. Voor mij was de workshop een eerste opstapje. Wat is geschikt hout voor houten speelgoed? Welke technieken en gereedschappen gebruik je? Diederik had een leuk boekje waarin ideeën stonden en iedereen (zowel de ervaren als minder ervaren mensen) kon snel aan de slag. Het was een leuke en leerzame dag!


Het was een heerlijk ontspannen en gezellige dag, met zorgvuldige instructies en een eindresultaat waar ik en mijn zoontje heel blij mee zijn.

– Heleen –