Hout behandelen

Om hout te behandelen zijn er een aantal producten beschikbaar op de markt. Deze producten zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: Olie, was, beits en lak. Hout behandelen met één van deze producten is niet alleen goed voor het uiterlijk maar is ook noodzakelijk om de werking van het hout tegen te gaan. Zonder een afwerklaag zou het hout er tijdens ieder seizoen anders uitzien. Dit komt omdat hout vocht op neemt of juist afstaat.

afwerk producetn voor het behandelen van houtBij droogte, tijdens de wintermaanden, zal het hout dus vocht verliezen en zal het krom trekken. Tijdens de zomer maanden wanneer het vochtiger is zal het hout juist vocht kunnen opnemen waardoor het weer richten de oorspronkelijke vorm zal trekken. Behalve het krimpen en uitzetten (het werken) van het hout zal ook uv-stralen, afkomstig van de zonlicht, een negatieve invloed hebben op het uiterlijk van het hout. Hierdoor zal het hout vergelen of grijs worden.

Door de uv-stralen zal het hout steeds donkerder worden en zal daardoor ook het schitterende detail steeds doffer worden en uiteindelijk verdwijnen. Bepaalde lakken hebben de eigenschap om de uv-stralen te blokkeren. Hierdoor zal de natuurlijke schoonheid van het hout behouden blijven.

In dit artikel zal in gezoemd worden op de product eigen schappen van olie, was, beits en lak. Je kunt  ingaan op zowel de positieve als de negatieve eigenschappen van de producten.

Voorbereiding alvorens met de afwerking aan de slag te gaan

voor je een afwerk product gaat gebruiken om je hout mee te behandelen is het altijd noodzakelijk om het hout op te schuren. Afhankelijk van het product kan dat in meer of mindere mate het uiterlijk van het hout beïnvloeden. Bij Lak, olie en was die transparant zijn zal het belangrijker zijn om je hout mooi op te schuren. Bij lak en beits die niet transparant zijn is dit van minder belang voor het uiterlijk van het hout.

Hout behandelen met olie of was – Lees verder 

Hout behandelen met beits of lak – Lees verder 

45 reacties op “Hout behandelen

 1. Wij hebben een kast noten in de olie. Ik wil deze graag een andere kleur geven . Moet ik deze helemaal kaal schuren of licht opschuren . En wat kan ik vervolgens het beste gebruiken . Kleur olie beits of lak?

 2. Hallo, we gaan een gashaard kopen met een 30mm eiken blad voor en langs de de kachel raam. Welke soort behandeling past het best ivm verkleuren en hitte.

 3. Ik heb een oude hardhouten tafel gekregen en inmiddels uit elkaar gehaald en ben hem aan het schuren. Het plan is dat hij weer de oude look krijgt, maar ik heb geen idee hoe de tafel te behandelen (boenwas of beits of lak).
  Kunt u mij adviseren?

 4. Hallo,
  Ik heb een oude eikenhouten trap die gezandstraald is maar waar je nog steeds de vlekken ziet van verf/lijmresten en waar je ook nog de afdruk van de loper ziet..
  Nu is mijn vraag: hoe kan ik het hout minimaal beschermen?
  Ik wil de grotere werken nl. overlaten aan de volgende eigenaar en ervoor zorgen dat hij/zij zelf nog alle kanten uit kan…
  Alvast bedankt voor uw reactie!

 5. Dag. Wil graag schapjes behandelen met beits. Er zit nu witte verf of beits op.. weet ik niet. Ik wil ze graag in hout kleur krijgen
  Wat moet ik doen?

  1. VOOR IEDEREEN: probeer je middel eerst uit op een plek die niet opvalt (bijvoorbeeld de onderkant). Dan kun je zien of je het resultaat wel mooi vindt.

   Dus niet meteen je hele meuble behandelen!

 6. Hallo ik heb een kastje van oud hout olie op gedaan hij was mooi licht nu heeft hij een rode kleur. Hoe krijg ik dat verwijderd? Vind de rode kleur niet mooi wil hem weer terug naar de oude kleur . Danku

  1. Heb helaas ook geen oplossing.
   Heb onjuiste voorlichting gehad bij een firma.
   Mijn mooie blanke bank werd roodbruin i.p.v. blank geolied.
   Ik wordt nog gebeld door de klantenservice.

 7. Hallo ik heb me tafel laten stralen en daar zit skiltlak op nou vind ik de tafel niet mooi geworden kwa kleur wat kan ik er nou mee doen moet die weer opnieuw geschuurd worden of kan je er iets op doen graag reactie

 8. Hoi, ik heb een donkerteakhouten tafel helemaal kaal geschuurd en de kleur is super mooi geworden. Nu heb ik basis onderhoudsolie gekocht en om te proberen alleen op de lades gesmeerd maar helaas word de tafel nu weer heel donker… weet iemand wat ik er het beste op kan smeren zodat de tafel de mooie kleur behoud?

  1. Hi Sandra, wij hebben hetzelfde gedaan. Heb je al een goede oplossing, waarbij de lichte kleur blijft en toch beschermt tegen vlekken?
   Ik hoor graag van je.

 9. Wij hebben een eiken balk (20×20)boven de kachel hangen. Heel af en toe gaat de kachel aan. Sinds deze week merken we op dat de kleine scheurtjes die over hele lengte lopen beetje wijder worden en het kleur ook wat afbleekt. Hoe kunnen wij dit best behandelen?

 10. Ik heb een wit gelakt houten pergola.
  Kan ik daar botenlak over heen schilderen zodat ik die de eerste jaren niet meer hoef te lakken?

 11. Beste mijnheer/mevrouw, onze massieve wenge eettafelblad is voor de helft door de zon iets lichter geworden. Hoe kan ik het blad schuren en welke lak moet gebruikt worden? Het resultaat moet zijn dat je niet ziet dat lak gebruikt is maar dat de lak ter bescherming moet zijn met een matte uitstraling. Alvast dank voor uw reactie.

 12. Bedankt voor de duidelijke uiteenzetting over de bewerking van een naturel eiken barblad.
  Ik denk erover om wax te gebruiken.
  Kunt u mij een product aanbevelen?

 13. Ik heb ooit een oude grenen kast van mijn tante gekregen en wil deze graag opknappen en toevoegen aan mijn meubilair. Goed om te weten dat er manieren zijn om het hout te behandelen. Ik ga ook kijken of er een winkel bij mij in de buurt is die producten zoals was en olie verkopen voor antieke houten meubels.

 14. Ik heb een grenen kast gekocht en die is behoorlijk vergeeld. Nu zou ik die graag donderker maken zodat de kast gaat passen bij mijn tafel (donker gerookt eiken). Welk product (lak, beits, was, olie) zou ik daar het beste voor kunnen gebruiken en hoe kan ik de kast (veel randjes en raampjes) het beste kunnen voorbewerken, schuren of op een andere manier?

  Mvg Merel

 15. Beste mensen,

  Ik heb een buiten onbehandeld barblad en wil deze afwerken/beschermen met een lak om de nerf mooi uit te laten komen en de lak moet sterk en afdichtend zijn..

  Het blad is reeds geschuurd en klaar om af te werken.
  – Welke lak wordt aangeraden en waarom?
  – Hoevaak dient er te worden gelakt en welke tussen pauze?

  Ik hoor heeeeeeel graag!

  Grzzz. Marcos

  1. Ik heb ooit een schitterend barblad gemaakt met 2 platen multiplex op elkaar gelijmd/geschroefd. Rondom een randje gefreesd. Dit alles vervolgens in de Wenge beits gezet. Daarna blanke botenlak er over heen (jachtlak). Wordt net zoals in de kroeg!

 16. Ik heb 2e hands een eiken ronde tafel gekocht. Het blad is gevernist ik wil dit graag donkerder maken maar nog wel de houtnerf blijven zien. Moet ik deze ligt opschuren en dan beitsen of gaat dit niet

 17. Ik heb een eikenhouten tafel blad onbehandeld. Wat kan ik het beste nemen om de natuurlijke uitstraling te behouden?

 18. Bij meubelrestauratie wordt nauwelijks of geen schuurpapier gebruikt ‘uit den boze’, want je haalt de houtstructuur weg en randen ronden af. wel bv bij opschuren van laklagen- heel voorzichtig met de nerf mee en precies ophouden bij de rand.
  Eerste behandeling na verf / lak -oplosser en afschrapen is met staalwol bv no 3. flinke dot onder de palm van de hand- techniek!- oppassen met staalwollusjes rond de vingers!.
  Fijnere houtsoorten met OOO of OOOO.

 19. Hallo,

  Ik heb een Odin salon tafel van wekhamp. Het is een sparblad tafel, iets donker van kleur. Er zitten wat krassen en olie vlekken. Weet iemand hoe ik het weg krijg of ik de behandelde blad in olie kan behandelen of liever anders. Graag tips

 20. Ik wil graag de Ikea knagglig kratjes (grenen hout) iets donkerder maken. Kan dat met meubel olie en zo ja welke kleur raden jullie aan?

 21. Hallo,
  Ik heb een vlonder onder een overkapping, moet ik dit hout behandelen met een lak of kan ik dit on behandeld laten?
  Mijn man zegt lakken maar ik ben bang dat het als het toch een keertje nat wordt dan heel glad is.
  Met vriendelijke groet, Carola

  1. Als je vlonder met lak wil behandelen zou je alle kanten moeten behandelen dus nog voordat je het gaat leggen anders trekt het vocht van onder en is afgesloten door de lak van boven als gevolg :lak gaat bladeren!
   Het beste kan je speciale vlonder olie of beits gaan gebruiken-let op kan niet over elkaar dus je moet bewust al keuze maken of je voor olie of voor beits gaat.Succes!

 22. Ik heb een eiken tafel en 4 stoelen laten stralen en ben die nu zelf aan het oliën met witte olie. Echter, de stoelen reageren elk anders… mijn ene stoel is volledig wit gebleven terwijl de olie in de andere stoel ingetrokken is en deze dus mooi grijs kleurt. Ik durf nu niet goed aan de andere 2 stoelen te beginnen. Weten jullie hoe dit komt en hoe ik dit kan voorkomen en corrigeren aub?

  alvast bedankt!

 23. Ik heb een secretaire helemaal kaal geschuurd. Volgens mij eikenhout. Nu us deze mooi licht geworden. (Ipv roodbruin) ik wil deze kast behandelen zonder kleurverlies. Of jan ik hem onbehandeld laten? Wat is jullie advies?

 24. Dag,

  Ik heb een eettafel van douglas hout, nu nog onbewerkt. We zouden het graag iets donkerder willen maken en lakken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Eerst beitsen en dan lakken? Of zijn er lakken die ook de kleur van de tafel iets donkerder kunnen maken? Ik hoop het heel graag te horen!

 25. Hallo, ik heb een populieren boomstamblad die ik graag wil behandelen alleen weet ik niet wat het beste is. Graag wil ik er alleen maar een beschermlaag op hebben die de natuurlijke nerf laat zien. Graag tips.

 26. Hallo
  Ik heb een onbehandelde licht eiken keuken…beetje vergrijsd….prachtig vind ik het..maar of het praktisch is?
  Alleen de eiken vensterbank wil ik graag een lak overhebben ivm achter de wasbak is..wat kan ik het beste nemen?liefst iets wat niet verkleurd
  Alvast mijn dank.

  1. De onbehandelde keuken zal in de loop der jaren alleen nog maar grijzer worden door UV. Behalve dat reageert onbehandeld eiken met je lichaam, staal en een aantal chemicaliën als amoniac. Ik raad je dus aan om het eiken toch te behandelen. Als je wilt dat zowel het hout als de lak niet vergeeld door UV is skylt lak aan te raden.
   Succes

 27. Ik heb een tuintafel gekocht in eucalyptus hout mag ik die met lijnolie behandelen of met wat kan ik die behandelen om zo lang mogelijk mooi te blijven ? Moet ik die elk jaar opnieuw behandelen ?

 28. dag, met welke lak kan ik een tafelblad wat gekleurd is met waterbeits het beste behandelen, moet tegen alcohol en schoonmaak producten kunnen

  hoor het graag .

  m.v.g. Kees

 29. Bedankt. Zeer duidelijk en verhelderend. Ik weet waar ik naar op zoek kan en welke vragen ik daarbij kan stellen.

  (Graag geen emails aan mij sturen met reclame)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *