Cursus meubelmaken

Welke houtsoorten zijn eigenlijk geschikt om een meubel van te maken? Hoe maak je een houtverbinding zonder spijkers of schroeven? En hoe teken je je stuk hout goed af? Tijdens de Cursus Meubelmaken ga je in een kleine groep aan de slag met authentiek handgereedschap en leren we je de belangrijkste basistechnieken om een eigen meubel te maken.

Wat ga je doen tijdens de cursus meubelmaken?

Uit 4 verschillende soorten massief hout ga je zelf een raamwerk maken. Je start met het lezen van de bouwtekening en nauwkeurig leren meten. Vervolgens kom je via het, aftekenen en zagen van je hout uit bij het mooi afwerken van je eigen raamwerk. Alles zonder schroeven, maar met halfhoutverbindingen en slisverbindingen.

Tijdens de Cursus Meubelmaken gebruik je alleen handgereedschap zodat je het hout en de verschillende technieken écht leert kennen. Je zaagt en beitelt, net zolang totdat je de houtverbindingen perfect in elkaar voelt passen.

Je hebt enige ervaring met hout nodig om mee te doen aan deze cursus. Twijfel je over je techniek, dan kun altijd eerst de Cursus Houtbewerken volgen. En heb je na afloop van de Cursus Meubelmaken de smaak te pakken, dan kun je je eigen meubel ontwerpen en maken met de Cursus Meubelmaken voor gevorderden.

In onze werkplaats heb je een ruime keus aan gereedschap dat je vrij kunt gebruiken. Wil je tussendoor thuis zelf verder werken, dan kun je bij ons een basis gereedschapset of een uitgebreide gereedschapset kopen.

Inschrijven voor de cursus meubelmaken

Je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je wilt komen. Nadat je je hebt ingeschreven, kun je in onze online kalender aangeven wanneer je komt.

Meer dan 300 tevreden cursisten gingen je al voor

cursist tijdens de cursus meubelmaken
Cursus Meubelmakenminimaal 8 avonden van 2,5 uur
Niveaugemiddeld
Wanneerdinsdag t/m donderdag van 19:30  –  22:00
donderdag en vrijdag van 13:30  – 16:00
Aantal deelnemersminimaal 3, maximaal 6
Startenkies zelf je startdatum en cursusdagen
Kosten8 lessen € 360,-
12 lessen € 490,-
24 lessen € 880,-
inclusief materiaal
Waaronze gezellige werkplaats in Haarlem, met gratis parkeergelegenheid
werken met de beitel tijdens de cursus meubelmakenwerken met de beitel tijdens de cursus meubelmaken
cursist plaatst de latejs van het raamwerk tijdens de cursus meubelmakencursist plaats latjes van het raamwerk tijdens de cursus meubelmaken
hoe zaag je goed cursisten krijgen uitleg tijdens de cursusavondhoe zaag je goed cursisten krijgen uitleg tijdens de cursusavond
gereedschap in het gereedschaprek dat aanwezig is op de cursus meubelmakengereedschap in het gereedschaprek dat aanwezig is op de cursus meubelmaken
houtverbindingen en afteken gereedschaphoutverbindingen en afteken gereedschap
cursist aan het aftekenen van een verbinding met een kruisstaal tijdens de cursus meubelmakencursist aan het aftekenen van een verbinding met een kruisstaal tijdens de cursus meubelmaken

“Meubelmaken vergt precisie en aandacht. Daar zit ‘m wat mij betreft ook direct de lol. Niet met grote halen snel thuis, maar keer op keer, geconcentreerd en aandachtig, met een beitel minieme randjes hout verwijderen – het voelen, kijken en nog een randje eraf. Diederik is geduldig en geeft duidelijke instructies.”

Wanneer start de cursus meubelmaken?

De cursus meubelmaken start om de week op een andere startersdag zodat jij met de cursus kunt beginnen wanneer het jou uitkomt. Log in op de cursusagenda voor een accuraat overzicht van alle startersdagen.

Kan ik echt op ieder moment beginnen met de cursus meubelmaken?

De cursus meubelmaken is zeer flexibel maar het is wel aan te raden om op startersdag te beginnen met de cursus meubelmaken. Startersdagen vinden om de twee weken plaats. Log in op de cursusagenda voor een accuraat overzicht van alle startersdagen.

Wat is het verschil tussen de 8, 12 en 24 lessenkaarten?

De cursus meubelmaken, waar je mee begint, duur gemiddeld 8 lessen. Weet je van je zelf dat je geen vlotte leerling bent dan is het aan te raden om 12 lessen te nemen. Met de 24 lessen neem je niet alleen deel aan de cursus meubelmaken maar stroom je ook automatisch door naar de cursus meubelmaken voor gevorderden.

  1. Er is geen limiet aan het aantal keren dat je een les kunt wijzigen.
  2. Het afmelden van een les kan alleen via de online agenda moet binnen 12 uur voor aanvang van deze les, gebeurt dit niet dan zal de les helaas komen te vervallen.
  3. Het aanmelden voor een les kan tot 1 minuut voor aanvang van de les.
  4. Voor een reeds betaalde cursus of workshop geldt een geen-restitutie beleid


Al sinds mijn 17e wilde ik weten hoe je zwaluwstaarten kunt maken en beitels gebruiken. Dat heb ik het afgelopen jaar geleerd en meer: gereedschap slijpen, verschillende zagen gebruiken, precies meten en aftekenen, verschillende soorten hout-gedrag, schaven. Diederik is geduldig en denkt met je mee over je werkstuk. Hij let erop dat de klassen niet te groot zijn zodat cursisten niet al te lang hoeven te wachten op zijn hulp. Op bijna alle vragen over hout en houtbewerking heeft hij een antwoord. De sfeer in de werkplaats is goed. Er is genoeg gereedschap van allerlei soorten. Het enige wat er niet is, is tempo. Ik heb ook geleerd dat houtbewerken een langzame hobby is. En dat de voldoening groot is als je een verbinding met eigen handen hebt gemaakt.

-cursiste-Ik heb de cursus als zeer geslaagd ervaren. Ik waardeer zeer jouw creatieve oplossing door het “pollepel-concept” voor te stellen. Mijn ervaring van een beetje “hameren en beitelen” is nu uitgebreid door het werken met gutsen. Kortom, de cursus was leerzaam en, ook niet onbelangrijk, heel gezellig.

-cursist-In het najaar van 2017 heb ik de beginnerscursus houtbewerken gevolgd bij Diederik en ik heb het erg leuk gevonden. In 5 lessen van 2,5 uur heb ik een lijstje gemaakt. Ik weet nog dat ik dacht: “wat gaan we die overige 4 avonden doen?” Het lijkt allemaal simpel, als je het jargon eenmaal onder de knie hebt. Maar houtbewerken vergt preciezie en aandacht om de aansluitingen op elkaar te laten passen. Daar zit ‘m wat mij betreft ook direct de lol. Niet met grote halen snel thuis een resultaat behalen, maar keer op keer, geconcentreerd en aandachtig, met een beitel minieme randjes hout verwijderen, het voelen, kijken en nog een randje eraf. En hoe trots was ik toen ik (precies binnen de tijd overigens) mijn lijstje af had. Diederik is een goede docent die geduldig is, duidelijke instructie geeft. De sfeer is ontspannen. Ik kan het echt iedereen aanraden om deze cursus te volgen.

-cursiste-