Schuren

In dit artikel over schuren, schuurpapier en schuurtechnieken. Ga ik in op één van de meest belangrijkste bewerkingen voor een mooi afgewerkt meubel. Lees hier alles over de tips and tricks van het afwerken van hout en hoe je het schitterende detail van het hout naar voren brengt.

Schuren

Het opschuren van hout zorgt er voor dat het oppervlak wat je wilt behandelen er mooi glad, zonder gaten en met het schitterende detail van het hout uit komt te zien. Schuren wordt alleen tijdens het afwerk proces toegepast. Dit heeft als reden dat het opgeschuurde resultaat eigenlijk nooit 100% vlak is.

Schuurpapier

Schuurpapier bestaat in verschillende korrel grofheden. De korrel wordt altijd op de achterzijde (gladde zijde) van het papier vermeld beginnend met de letter “p”. De verschillende grofheden lopen van zeer grof tot zeer fijn waarbij p 40 heel grof is en p 480 fijn. Schuurpapier kan je in verschillende kwaliteiten kopen van goedkoop tot duur. Laat je nooit verleiden om het goedkoopste of huismerk van een bouwmarkt mee te nemen. Het goedkope papier slijt namelijk zeer snel waardoor je er uiteindelijk meer van  gebruikt. Uiteindelijk zal je zelf merken dat de prijs toch hoger is schuurpapier dan de betere kwaliteit. Siacar van SIA en 3M is een uitstekende kwaliteit schuurpapier dat bijna overal te verkrijgen is. Ook Festool en Bosh maken prima papier voor schuurmachines.

Schuren met een machine

Als je er voor kiest om met een schuurmachine te gaan schuren moet je een goede schuurmachine hebben of huren. Een goede schuurmachine heeft voldoende afzuigpunten waardoor het schuursel dat vrijkomt tijdens het schuren kan worden afgezogen.
Een goed afzuiging draagt bij aan een recht oppervlak. Het bijkomend voordeel hier van is ook nog eens dat je schuurpapier niet zo snel vol zit met schuursel.
Een excentrische schuurmachine heeft de voorkeur. Deze schuurmachine maakt ronddraaiende bewegingen en geeft daardoor een gladder en rechter resultaat dan bijvoorbeeld een vlak schuurmachine. Bezuinig nooit op schuurpapier voor een machine.

Schuren met de hand

handschurenAls je er voor kiest om met de hand te gaan schuren is het raadzaam om goed schuurpapier te kopen. Daarnaast is ook een schuurklosje, bij voorkeur van kurk, handig om te hebben. De volgende stappen komen kijken bij het schuren: Scheur op de hoek van een tafel zoveel schuurpapier af dat het volledig rond het schuurklosje past. Vouw vervolgens het schuurpapier om het schuurklosje heen. Nu ben je klaar om te gaan schuren.

Maak voor grote oppervlaktes een circulaire beweging om te voorkomen dat het schuurpapier snel vol loopt met schuursel. Volgelopen schuurpapier schuurt alleen nog maar aan de randen van het klosje. Het zorgt er bij kleinere oppervlaktes dus ook voor dat je een bol eindresultaat krijgt. Het is dan ook aan te raden om voor kleine oppervlaktes geen schuurklosje te gebruiken. Gebruik bij kleine oppervlaktes je duim zodat er een kleiner raak oppervlak ontstaat. Door het schuurpapier op deze manier te hanteren  creëer je als het ware een holling. Het eindresultaat is uiteraard niet echt hol maar vlak.

Hoe gaat schuren in zijn werk

Onafhankelijk of je met de hand schuurt of een machine ervoor gebruikt zijn de onderstaande stappen van toepassing.

Alvorens je gaat schuren van een houten object ziet het hout er vaak ruw uit. Het kan zelfs zo zijn dat er kleine stukjes zijn uitgebroken tijdens het machineren. Het doel van het schuren is om deze ruwheid en gaatjes  er uit te halen.

schuren met de schuurmachineBij erg ruw hout is het aan te raden om met een grove korrel te beginnen bijvoorbeeld P 80. Merk je echter dat de beschadigingen niet uit het hout verdwijnen dan is het raadzaam om voor een grovere korrel te kiezen, bijvoorbeeld P 60. Met de eerste, meest grove, korrel haal je nu alle oneffenheden en machinale beschadigingen uit het hout.

Vervolgens ga je de krassen die het grove schuurpapier heeft achtergelaten op het hout er uit halen. Dit doe je door een korrel lichter te gebruiken bijvoorbeeld van P 60 naar P 80. Dit proces van iedere keer een lichtere korrel blijf je herhalen. Dus eerst P 60 dan P 80, P 100, P 120, P 150, P 180 en eventueel zelfs P 220. Dit lijkt een hoop werk maar in feiten haal je met iedere lichtere korrel alleen de kras die de vorige korrel heeft nagelaten er uit.

Vanaf korrel P 150 kan je spreken van een afwerking. Het detail van een klein aantal  houtsoorten zal vanaf deze schuurkorrel al naar voren komen. Bij beuken, een houtsoort met minder sprekend detail, is eindigen met P150 voldoende. Voor houtsoorten met meer detail zoals bijvoorbeeld iepen, noten en essen is het raadzaam om door te schuren tot P220.

2 reacties op “Schuren

  1. Hoe schuur ik het beste sierwerk in hout? Ik heb een Japanse salontafel met sierwerk op de poten en randen. De tafel is antiek en ik wil de laklaag er helemaal afhalen en de tafel dan in de olie zetten.

  2. kan ik een gebeitste tafel ook licht opschuren met een fijne korrel voor een mat resultaat, of moet ik daarna nog een laag aanbrengen? ik vind de beitslaag nl te donker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *