Schaven

Schaven is één van de meest voorkomende bewerkingen als het op meubelmaken aankomt. Er zijn talloze soorten schaven op de markt die allemaal een eigen functie hebben. Wil je hier meer over weten kijk dan op deze pagina over de schaaf. Op deze pagina zal ik ingaan op hoe je zelf een schaaf kan instellen en gebruiken. Op deze manier kan je zelf de mooiste krullen van het hout schaven. Ik zal ingaan op wanneer je een schaaf gebruikt, de voorbereiding en schaven zelf.

Wanneer ga je schaven

ambachtelijk hout schavenDe bankschaaf, de meest voorkomende schaaf, wordt gebruikt om een stuk hout vlak te maken en deze op een juiste dikte of breedte te maken. Hoe ruwer het oppervlak is hoe fijner het is om met een kleinere schaaf je hout te bewerken.

Wanneer hout erg veel terug gebracht moet worden in breedte of in dikte is het aan te raden om eerst het grootste stuk  hout er af te zagen. Zorg er voor dat je nooit meer dan 8 mm hout moet weg halen. Wordt het meer dan 8mm gebruik dan een zaag om het overtollige hout eerst weg te halen. Op deze manier scheelt dat je extra werk.

Hout schaven worden ook wel gebruikt om bijvoorbeeld een groef of een sponning in het hout te schaven. Een schaaf kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een profiel te schaven aan een afwerk lat.

Vroeger werd er veel gewerkt met houten schaven maar tegenwoordig wordt deze alleen nog maar als decoratie gebruikt. Een houten schaaf is namelijk nog al lastig om te gebruiken en om in te stellen. Om die reden zal ik het alleen over stalen schaven hebben als ik de schaaf noem.

Een schaaf instellen – Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *