De schaaf

Naast aftekengereedschap, zagen en beitels behoort ook de schaaf tot de veelgebruikte gereedschappen bij het houtbewerken. Er zij behoorlijk wat verschilleden soorten schaven op de markt te krijgen waardoor het moeilijk is om te bepalen welke schaaf je nodig hebt in je werkplaats.
Welke schaaf je voor welke bewerking het beste kan gebruiken kan je op deze pagina terugvinden.

Bankschaaf

blokschaaf van stanley voor het schavan van langs houtHet eerste voorbeeld van schaven die tijdens de cursus meubelmaken voorbij komen, is de bankschaaf om hout recht te maken. Voor echt grote panelen gebruik je een lange rij schaaf, die, zoals de naam al suggereert, een langer onderstuk heeft en meer weegt zodat je zelf minder kracht hoeft te zetten. Er zijn een aantal verschillende maten bankschaven. Hieronder een kort overzicht hiervan:

#3 Is een bankschaaf die geschikt is voor oneffen oppervlaktes. Deze schaaf is smaller en korter dan de meer voorkomende #4. Het voordeel van deze schaaf is dat hij hanteerbaarder is en juist zeer geschikt is voor kleinere oppervlaktes.

#4 Is de meest gebruikte bankschaaf die voor de meeste oppervlaktes toepasbaar is.

#5 Is even breed als de #4 maar wel langer is dan deze. De bankschaaf is geschikt voor het opschaven van grotere oppervlaktes.

#6 Is breder en langer dan de #5 en wordt voor het uitvlakken van zeer grootte oppervlaktes gebruikt. Het voordeel van dit type schaaf is dat hij zeer zwaar is en dus zichzelf zonder er al te hart op te hoeven drukken op het hout ligt.

#7 De Rijschaaf Is de grootste van de bankschaven familie. Deze schaaf is even breder als de #6 maar is wel langer. Het voordeel hiervan is dat deze schaaf zeer geschikt is voor het uitvlakken van grootte oppervlaktes.

Kopshoutschaaf

kopshoutschaaf voor het schaven van kops houtEen kopshoutschaaf helpt je met hetzelfde aan de kopse kant van een stuk hout. Dat je hier een andere schaaf voor nodig hebt, heeft te maken met het nerf van het hout en een andere hoek van het mes van de schaaf. Behalve voor kopshout is deze schaaf ook heel prettig om dat hij zo hanteerbaar is. Een voorbeeld van deze toepassing is het schaven van kleine facetten aan een stuk hout.

Sponningschaaf

Met een sponningschaaf kan je een sponning of een groef maken. Neem bijvoorbeeld een kist waar aan de achterkant een paneel in moet. De sponning voor dit paneel maak je met een sponningschaaf.

Spookschaaf

Met een spookschaaf kan je een stuk hout hol schaven. spookschaaf voor het schaven van holle vormenStel je hierbij voor dat je een ski aan het maken bent en het omhoog lopende stuk aan het eind aan het bewerken bent.

Tip: let bij het schaven op de richting van het houtdraad. Schaaf altijd met de richting van het hout mee! Wanneer je tegen de draad in schaaft wordt het hout ruwer, dus dit voel je meteen.

Schaaf in onderdelen

de schaaf bestaat uit een aantal onderdelen. In de afbeelding hier onder worden die verschillende onderdelen aangeduid en benoemd. Dit voorbeeld van de # 4 schaaf.

onderdelen hout schaven

Wil je meer weten of het instellen en het gebruiken van een schaf kijk dan op deze pagina voor meer tips en tricks.