Een schaaf afstellen

Heb je net een nieuwe schaaf gekocht of gekregen maar weet je niet hoe je de schaaf moet afstellen voor je heb goed kunt gebruiken? Geen probleem, in dit artikel ga ik in op hoe een schaaf afstellen werkt. Het is ook fijn om te weten waarvoor een schaafgebruikt wordt voor dat je verder gaat met het leven van dit artikel. Meer informatie daarover vind je onder deze link

Onderdelen van een schaaf

onderdelen hout schavenOnderdelen lijst:

 1. Schaafbeitel
 2. Richthefboom
 3. Keerbeitel
 4. Dekbeitel
 5. Stelmoer
 6. Kikker
 7. Zool
 8. Mond

De schaaf afstellen

Voordat je met een schaaf hout kunnen schaven zal je deze eerst moeten instellen. Het doel van het instellen is dat de schafbeitel mooi parallel aan de mond niet te diep onder de  zool van de schaaf komt. Om de schaaf éénmalig goed in te stellen is aan te raden de dekbeitel, keerbeitel en schafbeitel van de schaaf af te halen en elk afzonderlijk weer opnieuw te monteren.

stap 1 – demonteren:

 1. Trek de hendel van de dekbeitel, die de keerbeitel en schaafbeitel op zijn plaats houden omhoog. Haal de dekbeitel van de keerbeitel en leg deze naast de schaaf.
 2. Haal de keerbeitel en de schaafbeitel, nu nog aan elkaar, van de kikker en leg ze naast de schaaf.
 3. Gebruik de dekbeitel om de schroef die de keerbeitel met de schaafbeitel samen hout loos te schroeven. Meestal is twee slagen meer dan genoeg om de beitels van elkaar te krijgen.

Als je merkt dat de schaafbeitel bot is is dit het moment om de beitel te slijpen dan wel te wetten. Zorg er voor dat alle, zojuist gedemonteerde, delen van de schoon zijn. Ziet alles er goed uit dan kunnen de onderdelen van de schaaf weer gemonteerd worden.

stap 2 – monteren:

 1. Pak de schaafbeitel zo vast dat de schuine kant zich aan de onderzijde van de schaafbeitel bevind.
 2. Leg de keerbeitel ongeveer 1 mm precies parallel aan scherpe kant van de schaafbeitel.
 3. Draai de schroef die de keerbeitel met de schaafbeitel verbind goed vast. Dit dan je doen met de dekbeitel maar mag uiteraard ook met een schroevendraaier. Controleer goed of de keerbeitel niet is verschoven.
 4. Leg de schaafbeitel op de kikker en zorg er voor dat de haakjes van de stelmoer in de opening van de schaafbeitel valt. Zorg er voor dat de schaafbeitel en keerbeitel mooi recht en parallel aan de mond liggen.

stap 3 – schaaf afstellen:

 1. Schuif de dekbeitel over de moer op de keerbeitel en klip de lip weer terug naar achter. Het is hierbij belangrijk dat er genoeg druk ontstaat tussen de dekbeitel en de keerbeitel. Bij te weinig druk dan zal de schaafbeitel gaan trillen en verkrijg je een slecht schaafresultaat. Bij te veel druk is het bijna onmogelijk om de stelmoer te draaien.
 2. Om de schaafbeitel mooi parallel te kunnen stellen moet de beitel iets onder de zool van de schaaf uitkomen. Om de schaafbeitel in diepte te kunnen stellen draai je de stelmoer met de klok mee om de beitel dieper te stellen en tergen de klok in om ze ondieper te stellen. Zorg er voor dat de schaafbeitel ongeveer een halve millimeter onder de zool steekt.
 3. Houd de schaaf met de zool naar boven tegen het licht in zodat je met het oog de schaafbeitel net iets boven de zool ziet uitkomen. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid schuin staan. Dit corrigeer je met de richthefboom zo dat de schaafbeitel zowel aan de linker als de rechter kant van de schaaf precies de zelfde hoogte heeft.
 4. Draai met de stelknop de schaafbeitel tot net een heel klein beetje buiten de zool.

Als je alle stappen goed hebt op gevolgd is je schaaf nu klaar om gebruikt te worden.

Hout schaven – Lees verder

1 reactie op “Een schaaf afstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *