Passen en meten

Bij het maken van meubels zorgt het juist passen en meten er voor dat het eindresultaat er netjes uitziet. Om op een juiste manier te werk te gaan is het fijn om wat handige tips mee te krijgen. Dit zorgt er voor dat ook jij een mooie passing kan maken in jouw project. In dit artikel neem ik een heel simpel voorbeeld zodat je de stappen goed zult begrijpen. Het maken van een plank in een bestaande kast bijvoorbeeld is een klus die nauwkeurig moet gebeuren.

Benodigdheden bij het passen en meten

Voor het passen en meten van een plank in een bestaande kast zijn een aantal gereedschappen nodig, dit zijn:

  • Rolmaat
  • Potlood met een fijne punt of een klik potlood
  • Zweihaak
  • Geodriehoek
  • Schrijfhaak of blokhaak
  • Liniaal of iets anders dat lang en recht is
  • Zaag
  • Schaaf
  • Schuurklos

Eerst meten daarna passen

Om de plank op de juiste maat te krijgen zullen we eerst de tussenruimte in de kast moeten opmeten. Om er zeker van te zijn of de kast haaks is zullen we dit eerst moet na meten. Meet daarom met de schrijfhaak of blokhaak eerst alle hoeken van de kast na. Kom je er achter dat de kast haaks is is de rest van de klus eenvoudig voor elkaar te brengen. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat dit niet het geval is.

Stap 1 opmeten van de hoeken:

Zorg er voor dat je een papier en pen/potlood bij de hand heb en teken daar op een rechthoek, een tekening van de plank die we gaan maken. Stel de zweihaak in op een van de achterste hoeken van de kast in en meet deze hoek met de geodriehoek. Zet de uitkomt van de geodriehoek  bij de overeenkomstige hoek van je tekening. Doe het zelfde voor de ander hoeken achter in de kast.

Stap 2 opmeten van de lengte en breedte maat

Meet met de rolmaat eerst de achterste lengte van de plank en zet deze maat op je tekening. Het is best lastig om deze maat nauwkeurig op te meten om dat het lint van de rolmaat geen rechte hoek maakt maar een ronding op de plaats waar de maat afgelezen kan worden.

tip: Hou de opgemeten lengte maat eerder wat langer dan korter aan (+/- 5) mm zodat je bij het passen er nog wat af kunnen halen. Er aan maken kan helaas nooit meer.

Meet vervolgens de voorste lengtemaat op en zet de maat hiervan in je tekening. Doe het zelfde ook voor beide breedte maten en neem deze ook weer in de tekening op. Ook ij de breedte maten is het verstandig om enkele millimeters bij de opgemeten maat te tellen om dat deze in een hoek is op gemeten.

Stap 3 aftekenen op de plank:

Nu alle hoeken, lengte maten- en breedtematen op de tekening staan kan je deze op de plank gaan zetten die je in de kast wilt hebben.

Begin met het afzetten van de linker achte hoek. Om dit te doen stel je de zweihaak m.b.v. de geodriehoek weer in op de juiste hoek. Leg de aanlegzijde van de zweihaak tegen de achterkant van de plank in de linker hoek en teken de lijn op het hout uit. Vervolgens zet je de lengte maat van de achterzijde er op. Daarna stel je de rechter achter hoek in op de zweihaak en teken die op het hout af. Als de lijnen van de hoeken niet vergenoeg komen kan je deze verlengen met een liniaal. Als laatste zet je de linker en rechter breedte maat uit op je hout en teken met een liniaal de lijn van de voorkant van de plank.

Stap 4 het opmaat maken van de plank:

Nu alle benodigde lijnen op het hout staan is het tijd om de plank opmaat te gaan maken. Zaag met een handzaag of elektrische zaag netjes langs de lijnen die je hebt getekend.

Stap 5 het passen van de plank

Pas de plank is de kast. Als het goed is zal deze nog niet helemaal passen omdat er een aantal maten nog iets langer zijn. De plank zal pas precies passen na nogmaals te passen en meten.

Teken de breedte maten rechtstreeks op je hout af en zorg hierbij dat de plank goed aanlicht tegen de achterwand van de kast. Doe dit voor zowel de linker als de rechter kant.

Verbind de punten van de linker en de rechterkant met de liniaal en teken een lijn. Schaaf met je schaaf het hout weg tot aan de lijn. De breedte zou nu goed moeten zijn, is dit niet het geval kan je altijd nog iets meer van de plank afschaven.

Voor de lengte van de plank kan je de voorste lengte maat nu op het hout aftekenen. Stel de zweihaak daarna in  daarna op de linker of rechter hoek vanaf de voorkant en teken een lijn vanaf de eerder afgezette lengte maat. Zaag met de zaag netjes langs de lijn en schuur de kopse zijden van je plank mooi op met de schuurklos.

Als alles is goed gegaan heb je nu je kastplank door passen en meten netjes in de kast zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *