Zelfgemaakte meubels

Tijdens de cursus meubelmaken worden de mooiste meubels gemaakt. Van kleine bakjes tot enorme kasten. Alle meubelen op deze pagina zijn zelfgemaakte meubels die door cursisten gemaakt zijn tijdens de cursus meubelmaken.

Tijdens de cursus meubelmaken maak ook jij onder begeleiding zelf de mooiste meubels.

Houten bakje

Het houten bakje is gemaakt van esdoorn en notenhout. De verbindingen die in de hoeken te zien zijn zijn zwaluwstaartverbindingen. De lade is voorzien van hlafverdekte zwaluwstaartverbindingen. Hert gehel is afgewerkt met lak.

 

Militaire tafel

Dit ontwerp van Gerrit riedveld is onderhevig geweest aan een klein aanpassing. De poten zijn met een halhhutverbindig verbonden aan de regels voor extra sterkte. Het geheel is gemaakt van eikenhout en een betonplex plaatje. Het geheel is afgewerkt met skylt lak zodat het eiken hout zijn orspronkeleijk kleur behoud.

Bijzet tafeltje

Dit bijzet tefeltje van Eiken en mahonie is zo gemaakt dat de drie poten penne hebben die door het blad heen steken. de poten zijn verjongt waardoor het geeheel er minder massief maar juist lucticher uitziet. Het geheel is met olie afgewerkt.

Theedoos

De theedoos is voledig gemaakt van perenhout. De verbindingen die gebruikt zijn voor deze theedoos is de zwaluwstaartvedrbinding. Voor de rest is de theedoos voorzien van een sluiting en scharnieren. Het binnewerk is met een keepverbinding gemaakt. Het geheel is afgewerkt met een was.

Barbeque tafel

Deze barbeque tafel is gemaakt van een mahoniehouten onderstel en een uit beton gegeoten blad. De pen-en-gatverbinding is in dit meubel een veel gebruikte verbinding. De latten van het onderblad zijn met deuvels aan het frame verbonden. Omdat mahonie een relatief duurzame houtsoort is is er voor gekozen deze tafel niet met een afwerk product te behandelen.

Platendrager

De platen drager is gemaakt van iepenhout. De verbindingen die gebruikt zijn voor dit meubel zijn de zwaluwstaatverbinding om de hoeken van het onderstel mee te verbinden en een halfhoutverbinding om de rug met het onderstel te verbinden. Het geheel is behandeld met een 100% natuurlijke bijenwas.

Bijzettafeltje

Dit bijzettafeltje is gemaakt van plataan. Het bijzondere aan dit bijzet tafeltje is dat er geen druppel lijm gebruikt is. De poten zijn met pen-en-gatverbinding verbonden met het blad. De poten zijn met een halfhoutverbindingen aan elkaar verbonden. En alles dus zonder lijm maar wel stevig. Het geheel is met 100% natuurlijke bijenwas behandeld.

Schaaktafel

Deze kersenhouten schaaktafel heeft een schaakbord dat gefineerd is met wengé en esdoorn . Dit meubel is met pen-en-gatverbindingen gemaakt, 16 pennen en 16 gate in totaal, een hele klus dus. Het schaaktafeltje is met een lijnzaadolie behandeld.

Kubuskast

De kubuskast is gemaakt van eikenhouten panelen die aan elkaar zijn verbonden met deuvels. Voor dit  meubels zijn twee deuvel mallen gemaakt. een voor de hoekverbindingen en een voor de T-verbindigen. Deze kast is grotendeels thuis gemaakt

 

Tafellamp

Deze tafellamp besataat uit twee deelen namelijk: de lamp zelf en een plafondplaat. Beide delen zijn gemaakt van perenhout en verbonden met pen-en-gat verbindingen. De lamp hangt met dunne staalkabeltjes aan de plafondplaat. Het geheel is afgewerkt met Woka desktop olie.

Wandkast

De combinatie van de twee rechthoeken zorgen ervoor dat er en derde vak ontstaat. Het lichte kastdeel is gemaakt van esdoorn is verbonden met een zwaluwstaartverbinding. Het donkere kastdeel is gemaakt van iepenhout en is in verstek met elkaar verbonden. De twee delen zijn onderling met een halfhoutverbinding verbonden.

Hoekkast

Deze eikenhouten hoekkast is om een Afrikaans deurtje heen gebouwd dat de cursist als aandenken in Afrika gekocht had. Hij wilde er altijd al iets mee doen en heeft dit vormgegeven in een hangkast. De kast is gemaakt van eikenhout deze is afgewerkt met Skylt lak. De verbinding in dit meubel is de pen-en-gat verbinding de leggers zijn gemaakt van gefineerd plaatmateriaal en zorgvuldig passend gemaakt.

Messenblok

Het messenblok  is uit een ruw stuk zebranohout geschaafd. Vervolgens is er aan beide verticale delen zijn met een keepverbinding op het het horizontale draagvlak verbonden. Aan de achterzijde zijn magneten in een groef verlijmd zodat de messen aan het blok kleven

Hoekkast

De hoekkast is gemaakt van Olijfessen. Bij alle hoeken van deze kast zijn zwaluwstaart-verbinding gebruikt. Het geheel is afgewerkt met olie .

Spiegellijst

Deze spiegellijst is van Hollands Iepen gemaakt. De verbinding die gebruikt is voor deze lijst is de pen-en-gatverbinding in verstek. Het verstek is om twee redenen gemaakt; zodat het facet lijn in de spiegel mooi doorloopt in het hout en on de sponning aan de achterzijde mooi weg te werken. De lijst is afgewerkt met Woca desktop olie .

Bakje

Dit bakje is van esdoorn en iepen gemaakt. De verbinding die gebruikt is voor dit bakje is de zwaluwstaartverbinding, aan de onderzijde is die in verstek gemaakt zodat de sponning voor de bodemplaat er mooi in gemaakt kon worden. Het geheel is afgewerkt met een olie.

Badkamerkast

De badkamerkast is gemaakt van Amerikaans eiken (rood eiken). De hoeken van deze kast lijn door middel van zwaluwstaartverbinding verbonden. de planken zijn met een deuvel verbinding in de kast gemaakt.  De achterplaat is met een pigment olie afgewerkt, de rest van het hout is behandeld met Skylt twee componenten lak.

Kist

Deze kist is gemaakt van essenhout en combinatie met padouk . De zwaluwstaartverbinding is gebruikt om de hoeken met elkaar te verbinden.  De deksel van de kist is voorzien van ingelegd fineerwerk en bestaat uit noten- , esdoorn- en essenfineer.  Het geheel is behandelt met lak om het hout een mooie diepe keur te geven en het detail naar voor te halen.

Tijdschriften kast

Deze tijdschriften kast is gemaakt van Amerikaans kersenhout en staat op een onderstel van stijl en regelwerk dat verbonden is aan de poten met pen-en-gatverbinding.  De verbinding die aan de bovenkant van het meubel te zien is is de zwaluwstaartverbinding. Het meubel is afgewerkt met lijnzaadolie.

Krukje

Dit krukje, gemaakt van eikenhout, is met een doorsteekende pen-en-gatverbinding gemaakt. De poten zijn schuin geschaafd en er is een uitsparing in het zitvlak gemaakt zodat de kruk makkelijk op te pakken is. Het geheel is behandeld met een lijnzaad olie.


 

Bijzet tafel

Deze eikenhouten bijzet tafel met ronde midden poot is verbonden met een pen-en-gatverbinding. Het blad is met bouten bevestigd op twee ligger die aan de poot verlijmd zijn met een halfhoutverbinding zodat de werking van het blad de constructie niet kan beïnvloeden. Het geheel is behandeld met een Uv-bestendige Skilt lak.


Staande lamp

Deze staande lamp gemaakt van esdoorn en purperhart. De voet is met een slisverbinding verbonden waar de staander op zijn beurt weer in verbonden is met een pen-en-gatverbinding. Het geheel is met een UV-bestendige Skilt lak behandeld.


Pennenbakje

Dit pennenbakje gemaakt met een houtverbreding bestaande uit mahonie– en essenhout is ver bonden met een zwaluwstaartverbinding onder een hoek. De onderste zwaluwstaarten staan in verstek zodat de bodem onzichtbaar is van af de zijkant. Het geheel is behandeld met een lijnzaad olie.


f-lamp

De f-lamp is met een aantal dunne laagjes essen en Wengé fineer in een mal gelamineerd. De  staander is van massief essen. Het geheel is met een lijnzaad olie behandeld.


Tuintafel

Deze tuintafel van Afrikaans Padouk is gemaakt met een dubbele pen gat verbindingen aan de poten. Het kruis op de poten is met een halfhoutverbinding gemaakt. Afrikaans padouk is een zeer duurzame houtsoort maar hij vergrijst door werking van UV licht wel op termijn daarom is er voor gekozen deze tafel af te werken met een UV-bestendige lak.


Tuinbank

Deze mahoniehouten tuinbank is gemaakt met pen gat verbindingen. De latten van het zitvlak en de rugstuk zijn met deuvels aan elkaar verbonden.  Omdat mahoniehout een relatief duurzaam hout is is er voor gekozen de bank niet met een afwerk product te behandelen.


Open kast

De buitenkast is gemaakt van  essenhout, de hoeken zijn verbonden met zwaluwstaartverbindingen. De binnen kast, die los draait op een RVS stang is gemaakt van en notenhout en ook weer met een zwaluwstaartverbinding vervaardigd.


Wijnrek

Dit wijnrek is gemaakt van beukenhout en verbonden met een halfhoutverbinding.


Salontafel

Deze massieve salontafel is gemaakt van Essenhout en afgewerkt met een lijnzaad olie. De poten zijn met een tandverbinding aan het blad verbonden.


Salontafel met glazen plaat

De salontafel is gemaakt van iepenhout met een glazen blad en een zwart-mdf onder plaat. De verbindingen in dit meubel bestaan uit halfhoutverbinding in verstek voor het blad en pen gat verbindingen voor de poten


Tijdschriften kast

Deze tijdschriften kast is gemaakt van notenhout en staat op stalen hairpin legs. De verbinding die in dit meubel te zien is is de zwaluwstaartverbinding. Het meubel is afgewerkt met lijnzaadolie.


Krukje

Deze kruk is gemaakt van Amerikaans eik (Rood eik). De poten zijn met een slisverbinding verbonden met de regels. Het krukje is behandeld met olie.


Keukenkast

Deze, op jugendstil gebaseerde, keukenkast is gemaakt van multiplex en afgewerkt met lak, de kast is in elkaar gelijmd met deuvel verbindingen.


Demontabele kast

Deze demontabele kast met speels uiterlijk is gemaakt van esdoorn planken met notenhouten poten. Aan de onderkant zijn de poten wat verjongt.


Driepoot salontafel

Deze massieve salontafel is gemaakt van Hollands Iepenhout en afgewerkt met een kokos olie. Het massieve blad wordt ondersteund door drie poten die onderling met een pen gat verbinding verbonden zijn onder een bepaalde hoek.


Garen kistje

Dit garen kistje is gemaakt van eigen hout en eigen triplex dat de cursist zelf had liggen en speciale band mee had. De verbinding in dit kiste is een zwaluwstaartverbinding en om het project wat uitdagender te maken is er voor gekozen om de bovenste staart in verstek te maken.


Bank

De bank is gemaakt van Olijf essen. Er zijn twee type verbindingen gebruikt voor dit meubel gebruikt namelijk de zwaluwstaartverbindingen om de zijden met de zitting te verbinden en  een halfhoutverbinding om de schuine verstevigingslatten mee te verbinden.  Het meubel is uiteindelijk afgewerkt met Skylt lak zodat het hout licht van kleur blijft.


Kist

Deze kist is gemaakt van notenhout. De zwaluwstaartverbinding is gebruikt om de hoeken met elkaar te verbinden.  Net als de wanden van de kist is ook den deksel gemaakt van massief notenhout.  Het geheel is behandelt met lijnzaadolie om het hout een mooie diepe keur te geven en het detail naar voor te halen.


Keuken tafel

Deze tafel is gemaakt van douglas houten poten, eikenhout regelwerk en een blad van eikenhout. Het regelwerk is met pen gat verbindingen aan de poten verbonden en het blad met bladklemmen aan de regels.


Tijdschriften rek

Dit tijdschriften rek is gemaakt van Esdoornhout. De verbindingen die gebruikt zijn in dit rek zijn de zwaluwstaartverbinding, de deuvelverbinding en de verstekverbinding. Het tijdschrift rek is mooi opgeschuurd en daarna in de UV-bestendige lak gezet.


Wijnrek

Dit wijnrek is gemaakt van beukenhout met poten van notenhout. De boven-, onder- en achterkant zijn verbonden met zwaluwstaartverbindingen. De poten zijn met een halfhoudsverbinding op de boven- en onder laat verbonden. Het geheel is met een olie behandeld.