Nieuwe creatieve houtwerkplaats

Steek je harige klauwen maar uit de mouwen van je houthakkersblouse en leer houtbewerken.

Mannen, haal zagen, hamers en bijlen van zolder en steek je harige klauwen uit de mouwen van je houthakkersblouse. Op zaterdag 1 september opent Houtwerkplaats Haarlem zijn deuren. Diederik de Jong van Houtbewerkingscursus Haarlem en meubelmaker Joeri Hendriks creëren met deze houtwerkplaats een plek van vakmanschap en een broedplaats voor ambachtelijke creativiteit. 

Houtbewerkingscursussen
In de Houtwerkplaats, waar de geur van hout en zweet hangt, worden diverse houtbewerkingscursussen en workshops gegeven waarbij het leren van ambachtelijke technieken en het gebruik van handgereedschap centraal staan. Het aanbod varieert van korte workshops, waarin je in één dag zelf een tafel of houten speelgoed leert maken, tot volledige cursussen als meubelmaker.

Meubelmakerij
In de meubelmakerij worden – zoals je misschien al vermoedt – meubels ontworpen en vervaardigd voor particulieren en bedrijven. Leer het meubelmaakproces en neem voldaan – en met een biertje – plaatst op je zelfgemaakte stoel aan je eigengemaakte tafel. De werkwijze is voornamelijk gericht op maatwerk in massief hout. De opdrachten zijn divers, van serveerplanken tot een volledig interieur.

Hout met herkomst
In de Houtwerkplaats is een uitgebreide machinale werkplaats ingericht waar ook het hout voor de cursussen wordt voorbereid. Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van hout waarvan de herkomst bekend is. Bijvoorbeeld stadshout uit Amsterdam van Iepen die wegens iepenziekte gekapt moeten worden of hout dat verwerkt, gezaagd en gedroogd is op de Veluwe. Door de achtergrond van het hout te weten ontwikkelen cursisten een duurzame band met het materiaal en weten ze waar ze mee werken. Binnenkort gaat de Houtwerkplaats ook met de cursisten zelf bomen verzagen en drogen.

Open Dag Houtwerkplaats
Op zaterdag 1 september opent Houtwerkplaats Haarlem feestelijk zijn deuren aan het Terschellingpad 2 in Haarlem. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur zijn er demonstraties houtbewerken en tussen 16.00 uur en 18.00 uur is er live muziek met een hapje en een drankje. Kom je met de auto tik dan in je navigatie “Texelhof 1” Daar aangekomen ga je voor het Texelhof flatgebouw (Texelhof 1-191 staat er groot op de flat) linksaf dan kom je op een parkeerterrein, parkeer bij het hek voor de school. Volg vervolgens de borden “Houtwerkplaats”.

Haarlemsbodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *