Kruishout uitgelegd

Voor het aftekenen van bijvoorbeeld verbindingen gebruikt de meubelmaker afteken gereedschap. Behalve een blokhaak, een potlood en een duimstok wordt ook een kruishout of kruisstaal gebruikt. In dit artikel worden de verschillen tussen beide uitgelegd. Daarnaast geef ik een tips over hoe je een kruishout gebruikt

 

Kruishout

Een kruishout is volledig gemaakt van hout. Het enige onderdeel dat van metaal is is de kras pin. Hiermee zet je een kras  in het hout waarmee je een belangrijke aantekenlijn aanduid. Een goed merk dat dit gereedschap levert is Nooitgedagt. Het nadeel van dit apparaat is dat de kras pin gemakkelijk de hout draad volgt waardoor de gezette kras niet altijd recht wordt

Kruishout en Kruisstaal
Kruisstaal (links) Kruishout (Rechts)

Kruisstaal

Een kruisstaal is volledig gemaakt van metaal en heeft een rond mesje dat snijdt in het hout in plaats van krast. Een goed merk dat dit gereedschap levert is Veritas.
Het grote verschil in het hanteren van de bovengenoemde gereedschappen is dat je door kras pin van het kruishout meer weerstand kan ondervinden dan bij het gebruik van het kruisstaal.

TIP: Maak alleen een kras in het hout op de plaats die je later gaat gebruiken om hout weg te steken. Een kras schuur je namelijk niet zomaar uit het hout en wordt geaccentueerd bij het oliën.

Waarvoor gebruik je een kruishout

Een kruishout is een stuk gereedschap waarmee een kraslijn evenwijdig aan één kant van het hout gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld om de diepte en breedte van een sponning aan te geven of om een pen-en-gatverbinding op het hout af te tekenen. Het is handig de verkregen kraslijn te gebruiken om de bijtel in te zetten bij het allerlaatste weg steken van een verbinding. Het voordeel van een kruihout is dat deze lijn wat permanenter is dan potlood.

Hoe een kruishout in te stellen en te gebruiken

Om een kruishout, of kruisstaal, in te stellen heb je een duimstok nodig om de gewenste afstand tussen de aanslag blok en de pin (of het mes) vast te stellen. Als de gewenste afstand is bepaald, draai, of klem je het aanslag blok vast. Het afstellen kan uiteraard ook met een schuifmaat, een rolmaat is in dit geval af te raden vanwege het gebruik er van.

kruisstaal

Nu het kruishout is ingesteld kan je gaan aftekenen. Let nu bij het aftekenen goed op de draadrichting van het hout en snij/kras altijd met de draad mee. Dit betekent dat als je het stuk hout in je handen hebt, de draadnerf van het hout altijd van rechts boven naar links beneden moet lopen. Klas/snij nu heel voorzichtig zonder al te veel druk te zetten op de kras pin. Kras zo vaak als nodig is om een zichtbare lijn in het hout te zetten.

2 reacties op “Kruishout uitgelegd

  1. Ik vind dit een interessante site, alleen valt het mij op dat er veel spelfouten in de tekst staan.
    De informatie is duidelijk, ik hoop dat het mij helpt bij de projecten die nog komen.

    Met vriendelijke groet,

    Marcel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *