Iets van hout maken

Hout is een  mooi materiaal om iets van te maken om dat het zich makkelijk laat bewerken. Er zijn echter wel heel veel soorten hout waar je mee kunt werken. Daarom zal ik eerst een globaal overzicht schetsen van de houtsoorten vooraleer in te gaan op iets van hout maken.

Hout keuze voor jouw project

De meeste houtsoorten waar je een meubel van kan maken zijn te vinden bij een houthandel. Denk aan houtsoorten als beuken-, eiken- en essenhout. Daarnaast kan je ook hardhoutsoorten bij de houthandel vinden als zebrano en padouk ideaal voor buiten projecten. Het is natuurlijk ook mogelijk om hout te kopen bij een bouwmarkt. Je kan daar houtsoorten als vuren en grenen tegen komen. Hout dat perfect is om iets van te bouwen.

Iets van hout maken

In 6 stappen iets van hout maken. volg de 6 stappen nauwkeurig op en je zult zelf de mooiste meubels kunnen maken .

1: een plan maken

Als je een maal besloten hebt van  welke hout soort je iets wilt gaan maken is het maken van een plan de volgende stap. Bedenk goed wat je wilt gaan maken en of het bijvoorbeeld een voorwerp moet worden dat buiten moet komen te staan.

2: de tekening uitwerken

Als je weet wat je wilt maken is het zaak om een duidelijke tekening te maken van je plan. Een tekening geeft je namelijk handvatten om op terug te vallen als er onduidelijkheden zijn. Een goede tekening bestaat uit een aantal aanzichten en eventueel doorsnedes. Het belangrijkste van een tekening is dat alle maten die je nodig zult hebben er op staan.

Gedurende deze stap zal je ook moeten bedenken welke verbindingen er gebruikt gaan worden voor jouw project.

3: houtstaat maken

Als de tekening af is kan je daar uit een lijst met onderdelen halen, deze lijst noemen we een houtstaat. Deze lijst is heel handig om mee te nemen naar de houthandel. Je kunt namelijk aan de hand van de houtstaat bekijken hoeveel hout je nodig hebt en welke onderdelen je uit welk stuk hout kan halen. De houtstaat zorgt er voor dat je niet met te weinig hout thuis komt.

4: hout kopen bij de houthandel

houtsoorten bij de houthandelBij de houthandel kan je nu het geschikte hout kopen voor jouw project. Je zult bij de houthandel nooit hout vinden dat helemaal op de maten is gemaakt die jij nodig hebt. Dit is helemaal geen probleem want bij de meeste houthandels kunnen ze het hout op de maat maken. Ook hiervoor is je houtstaat weer heel handig.

 5: je hout bewerken

zwaluwstaartverbinding aftekenenNu al je hout op maat is gemaakt kan je  het hout aftekenen waarna je er de verbindingen aan kunt maken. Pas als alle verbindingen passen ga je het hout verder bewerken. Denk hier bij bijvoorbeeld aan het taps maken van potjes voor een tafel of een profiel schaven aan de rand van een kast.

Als alle bewerkingen gedaan zijn is het tijd om te lijmen. Kies voor het lijmen de juiste lijm bij de juiste toepassingen en laat het project lang genoeg in de tangen staan.

6: de afwerking

hout behandelen met wasVoor de afwerking is het mooi om je project op te schuren. Begin hierbij met een grove korrel en werk toe naar een lichtere korrel. Werk het project altijd af met een afwerk product. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Olie, lak, was en verf. De afwerking zorgt er voor dat je project er gelikt uit ziet en dat het hout niet teveel gaat uitzetten en krimpen.

Na deze laatste stap is jouw project helemaal af.

Je zult merken dat iets van hout maken steeds makkelijker word naarmate je het meer gaat doen.

3 reacties op “Iets van hout maken

  1. Ik heb 20.jaar in een meubelfabriek gewerkt in franeker, heb daar met plezier gewerkt.
    want met hout werken doe ik graag, als je weet hoe je dat moet doen.

    1. Beste Olaf, Dat kan zeker. Omdat houtbewerkingscursus.nl met een online agenda werkt kan je daar zelf je lesdagen op inplannen. De lessenkaart die je aanschaft heeft geen einddatum waardoor je er zolang over kunt doen als je zelf wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *