Houtwerkplaats geeft ambachtelijke cursus

Houtwerkplaats geeft ambachtelijke cursus – Haarlems dagblad 18 augustus 2018

Haarlem* In Schalkwijk opent op 1 september een gloednieuwe houtwerkplaats de deuren aan het Terschellingpad 2. In de houtwerkplaats worden diverse houtbewerkingscursussen en workshops gegeven waarbij het leren van ambachtelijke technieken en het gebruik van handgereedschap centraal staan.
Diederik de Jong van Houtbewerkingscursus Haarlem en meubelmaker Joeri Hendriks  creëren op deze nieuwe plek een houtwerkplaats waar vakmanschap en leren  elkaar ontmoeten. In de werkplaats zullen zij ook enkele ambachtelijke werkplekken gaan faciliteren. Het aanbod varieert van korte workshops, waarin je bijvoorbeeld in één dag een tafel of houten speelgoed maakt, tot volledige cursussen meubelmaker.

Maatwerk

In de meubelmakerij worden meubels en interieur ontworpen en vervaardigd voor particulieren en bedrijven. De werkwijze is voornamelijk gericht op maatwerk in massief hout. De opdrachten zijn heel divers, van serveer planken tot een volledig interieur. Hout is het basis materiaal en de herkomst is belangrijk voor een goede en duurzame verwerking.

Cursisten gaan zelf bomen zagen voor bewerking

In de Houtwerkplaats is een uitgebreide machinale werkplaats ingericht waar ook het hout voor de cursus en wordt voorbereid.

Bekend

Er wordt wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout waarvan de herkomst bekend is. bijvoorbeeld stadshout uit Amsterdam van iep die wegens iepenziekte gekapt moet worden. Maar er wordt ook al jaren hout verwerkt dat gezaagd en gedroogd is op de Veluwe.
Cursisten ontwikkelen op deze manier een duurzame band met het hout waar zij mee werken. Binnenkort gaat de Houtwerkplaats met de cursisten zelf bomen verzagen en drogen.
Op zaterdag 1 september opent Houtwerkplaats Haarlem men een open dag . Tussen 14 en 16 uur zijn er demonstraties houtbewerken en tussen 16 en  18 uur is er live muziek met een hapje en een drankje.

Houtwerkplaats geeft ambachtelijke cursus
Houtwerkplaats geeft ambachtelijke cursus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *