Deuvelverbinding

De deuvelverbinding is een verbinding die weinig  gereedschap of ervaring behoefd. Bij een deuvel verbinding worden de twee te verbinden delen aan elkaar verbonden door aan beide stukken van de verbinding gaten te boren in de juiste dikte van de deuvel. De deuvel wordt vervolgens in die gaten verlijmd.   Een deuvel verbinding is zeer snel te maken en om die reden ook een populaire verbinding bij klussers. Deuvelverbindingen worden vooral toegepast bij platen die met elkaar verbonden moeten worden. De deuvelverbinding is om die reden dan ook veelvuldig te vinden bij IKEA meubilair.

Een groot nadelen van een deuvel verbinding is dat het hout van de te verbinden delen niet in elkaar doorlopen waardoor deze verbinding niet heel sterk is. Het is da ook af te raden een deuvelverbinding te gebruiken in gebruiksmeubilair als tafels en stoelen.

Welk gereedschap heb je nodig

Als je zelf de deubelverbinding thuis wilt gaan maken heb je het een en ander nodig aan gereedschappen. Zo heb je gereedschap nodig om de verbinding af te kunnen tekenen, te maken en uiteindelijk te lijmen.

  • Potlood met een scherpe punt;
  • Schuifmaat
  • Deuvel hoedje of deuvel hulpstuk
  • Deuvels
  • Houtboor 6, 8 of 12 mm
  • (accu)boormachine of kolomboor
  • (houten)hamer
  • Houtlijm
  • Kwastje
  • Lijmtangen
deuvelverbinding

Zelf een deuvelverbinding maken

De deuvelverbinding een goede verbinding om te maken als beginnend houtbewerker. Een deuvelverbinding is makkelijk en snel te maken met weinig gereedschappen. Hieronder vind je een uitgebreide omschrijving van hoe je met handgereedschap thuis zelf de mooiste deuvelverbinding kunt maken.

Voorbereiding

Zorg dat je een opgeruimde werkbank hebt en dat je gereedschappen die je nodig hebt klaar hebt liggen. Leg de twee (gelijke) stukken hout van een maat naar keus die je met elkaar, in de hoek, wilt verbinden klaar. Kies bijvoorbeeld eikenhout, een houtsoort die goed te bewerken is.

Voordat je begint met het aftekenen van de deuvelverbinding is het verstandig om de positie van de stukken hout ten opzichte van elkaar bepalen en vastleggen. Dit doe je door middel van een paring. De paring is vooral handig als je met meerdere stukke hout iets wilt gaan maken. Lees meer over het maken van en paring als je niet weet hoe dat moet.

Stap 1 aftekenen:

Als de paring op het hout getekend staat kan het afteken van de deuvelverbinding beginnen. Meet de breedte van het ene stuk hout op met de schuifmaat en zet deze af aan de kant waar de verbinding gaat komen op het andere stuk. Meet vervolgens met de schuifmaat de dikte van het te verbinden deel op en stel vervolgend de schuifmaat op de helft daarvan in. zet minimaal twee streepjes af op de plekken waar de deuvels moeten komen. Dit moet dus binnen de eerder gezette lijn zijn.

Stap 2 boren van de deuvel gaten:

Als je in bezit bent van en kolomboor is deze stap een stuk makkelijker dan als je dit met een (accu)boor moet doen.

Meet voor het boren de lengte van de deuvel op, deel deze door twee en tel daar 1mm bij op. stel de kolomboor in op de juiste diepte of plak met tape de juiste diepte op de boor af. Boor vervolgens op de eerder afgezette punten de gaten met de juiste dikte boor. Voor een deuvel van 8mm is een boor nodig van 8mm. Als de gaten geboord zijn kan je de deuvel hoedjes in de gaten duwen zodat alleen het puntje nog uitsteekt.

De gaten in het andere stuk hout zullen nu afgetekend gaan worden. Zorg dat er geen verschil in hoogte is tussen beide stukken hout is en dat de buitenkant volledig gelijk liggen. Druk nu zeer gecontroleerd het andere stuk hout, met de juiste kant, tegen de puntjes  van de deuvel hoedjes.

Stap 3 lijmen:

Nu er in beide stukken van de verbinding gaten zijn geboord voor de deuvelverbinding kan deze gelijmd worden. Zorg er voor dat de plaats waar je wilt gaan lijmen opgeruimd is en dat alle benodigde onderdelen voor het lijmen klaar liggen. Kies het type lijm dat je nodig hebt voor de verlijming. Weet je niet welke soort lijm je wilt gebruiken voor de deuvelverbinding kijk dan hier voor het maken van je keuze. Beng de, gekozen, lijm eerst alleen aan op een helft van de deuvel aan en stal de deuvel met de ingelijmde kant in een van de gaten. Herhaal dit proces voor het aantal deuvels die je nodig hebt (de helt van het aantal gaten). Smeer nu de nog niet ingelijmde kant van de deuvel in met houtlijm en druk het andere stuk hout nu op de deuvels. Gebruik een lijmtang om de stukkenhout mooi tegen elkaar aan te duwen. Laat de lijm vervolgens uitharden. Raadpleeg de verpakking voor exacte tijden, deze kunnen per lijm type verschillen van elkaar.

Als je alle stappen goed hebt opgevolgd heb je je eigen deuvelverbinding gemaakt.