Houtverbindingen aftekenen

Bij het maken van een constructies is het aftekenen van de verbindingen heel belangrijk. Hoe nauwkeuriger dit gebeurt hoe makkelijker je het jezelf maakt gedurende het maken van de verbinding. In dit artikel ga ik in op houtverbindingen aftekenen en leg ik uit wat er afgetekend moet worden en hoe dit gedaan dient worden. Voor alle constructies die gemaakt gaan worden geld altijd dat er een voor- en een achterkant is.

Zorg er bij het aftekenen van de paring voor dat de mooiste stukken hout aan de voorkant komen. Teken met potlood een driehoek (de paring) op de voorkant zodat er later in het proces geen verwarring kan ontstaan over welk stuk hout nou precies waar hoort. paring raamwerk
paring paneel

Het aftekenen van een driehoek kan zowel toegepast worden op een raamwerk als op een paneel dat verlijmd moet worden. Hou bij het selecteren van de zichtzijde/voorkant van een paneel altijd rekening met hoe de stukken hout ten opzichte van elkaar moeten komen te liggen. Voor meer informatie hier over lees het artikel Een houtverbreding maken

Gereedschappen om mee af te tekenen

Voor het aftekenen van een houtverbinding zoals een halfhoutverbinding zijn een aantal afteken gereedschappen nodig, dit zijn:
• Schuifmaat, duimstok of rolmaatafteken gereedschap
Kruishout of kruisstaal
• Potlood met een fijne punt of een klik potlood
• Blokhaak

Zelf houtverbindingen aftekenen

Zelf houtverbindingen aftekenen is niet heel ingewikkeld maar moet wel goed gedaan worden zodat je een mooie verbinding maakt. Als je de 4 onderstaande stappen volgt teken je zelf een verbinding goed af.

stap 1: de schuifmaat

Zet de breedte van het hout met het potlood af op een kant van beide stukken hout af door deze op te meten met de Schuifmaat, duimstok of rolmaat. De schuifmaat geeft de meest nauwkeurige meet waarde aan. Als je dit voor het eerst doet zorg er dan voor dat er iets overmaat is bij het uitzetten van de breedte. Een halve millimeter is meer dan voldoende maar als je niet zeker ben van je zaak kan je altijd iets meer nemen. Hou echter wel altijd rekening met de dagmaat (tussenruimte tussen de regels) van de constructie.

stap 2: blokhaak

haakts aftekenenZet het afgetekende punt met een blokhaak nu rond om af. Doe dit doe zomin mogelijk ribben van het hout te gebruiken zodat de verschillen die optreden tijdens het aftekenen zo minimaal mogelijk zijn. Gebruik rib 1 en 3 (zie foto) twee maal om de blokhaak langs te leggen.

Stap 3 : kruishout

Meet de dikte van het hout met de schuifmaat, duimstok of rolmaat en deel deze door twee. Stel deze maat in op het kruishout of kruisstaal en kras of snij op beide delen hout een duidelijk zichtbare lijn af op beide zijkanten en het kopse deel van het hout. Snij of kras nooit voorbij de eerder afgetekende lijn die de breedte van het hout aanduid.

Gebruik voor het krassen of snijden altijd de dagkant van het hout als aanleg kant voor het kruishout of kruisstaal. Dit voorkomt dat er hoogte verschillen optreden bij eventuele onnauwkeurige opmeting van de houtdikte. Dit betekent dat bij houtverbindingen aftekenen zoals slis- of pen-en-gatverbinding het kruishout of kruisstal tweemaal ingesteld moet worden om een driedeling op het hout uit te zetten.

Stap 4: arceren

Geef duidelijk aan welke stukken hout er weg gezaag gaan worden door ze duidelijk te markeren. Op deze manier kunnen er nooit misverstanden ontstaan als het werk even aan de kant ligt en er pas later weer aan gewerkt gaat worden.

2 reacties op “Houtverbindingen aftekenen

  1. Hallo Ik kom iets tegen dat niet goed is.Het volgende staat in de tekst: De voorkant noemt men de dagkant. Zorg voor het aftekenen er voor dat de mooiste stukken hout aan de voorkant ( de dagkant) liggen. Teken met potlood een driehoek.

    In al mijn werkzaamheden en opleidingen is altijd de dagkant de binnenkant van het product. Bijv. een kozijn heeft een voorkant en daar zet men de paring op. De tegenkant van de voorkant is de achterkant. Zo is er ook nog een buitenkant.
    Hoor graag hoe jullie dit zien. Vr. groet, Ton de Munnik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *