Zebrano hout

Nederlandse naam: Zebrano hout
Latijnse naam: Microberlinia brazzavillensis
Type: Tropisch hardhout.
Bronnen: West-Afrika
Hardheid: Hard
Nerf: Kruisdradig en soms golvend
Gewicht: 740 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Weinig

Gebruik

Zebrano hout dank zijn naam aan zijn karakteristieken strepen patroon wat doet denken aan de strepen van een zebra. Het is dan ook niet vreemd dat deze houtsoort in het Amerikaans zebrawood wordt genoemd. De strepen zijn vooral zichtbaar bij kwartiers en vals kwartiers gezaagd hout. Omdat zebrano hout een tropische houtsoort waar deze geschikt is voor buiten toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deuren, ramen en kozijnen.

Behalve voor de bouw wordt deze houtsoort ook gebruikt door houtdraaiers om er de mooiste vormen en figuren uit te maken. De meest voorkomende toepassing is het gebruik van fineer. Vooral kwartiers gesneden fineer komt veel voor.

Zebrano hout bewerken

Om dat zebrano kruisdradig is is deze houtsoort zowel met de hand als de machine wat lastiger te bewerken. Op een machinale schaafbank wil kwartiers hout daarom nog wel eens splinterig reageren. Om deze kruisdradige houtsoort te kunnen bewerken is scherp gereedschap noodzakelijk.

Duurzaamheid

Zebrano hout is duurzaam; het valt onder duurzaamheidsklasse 2. Dat bekend dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 15 tot 25 jaar.

Verkrijgbaarheid en prijs

Zebrano is zeker niet bij alle houthandels verkrijgbaar. Als je specifiek naar deze houtsoort opzoek bent is het raadzaam om de lokale houthandel op te bellen met de vraag of ze het hout op voorraad hebben liggen. Zebrano is duur daarom is aan te raden deze houtsoort alleen voor zichtwerk te gebruiken.

Pluspunten

  • Mooi zebra patroon
  • Goed af te werken
  • Hard en zwaar

Minpunten

  • Duur
  • Kruisdradige nerf
  • Fineer trekt krom

Zebrano hout behandelen

Het opschuren van zebrano hout is vaak een intensieve klus omdat er mogelijk uitbreeksels ontstaan zijn tijdens het schaaf- of beitelwerk. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat je begint met een grove korrel en wek vervolgens naar een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Door zebrano hout te behandelen met olie krijgt het hout een diepe en warme kleur waarbij de donkere en lichtere tonen mooi tot uiting komen.