Wenge hout

Nederlandse naam: Wengé hout
Latijnse naam: Millettia laurentii
Type: Tropisch hardhout
Bronnen: Oost-Afrika
Hardheid: Zeer hard
Nerf: Soms golvend, meestal recht
Gewicht: 880 kg/m³
Sterkte: Zeer sterk
Verlijming: Matig te verlijmen
Werking van het hout: Middelmatig

Gebruik

Wenge hout wordt van wegen zijn sterkte en gelijkmatige textuur veel toegepast als vloer maar soms ook als werkblad. Daarnaast wordt wengé hout gebruikt voor het maken van trappen kozijnen en deuren. Ook bij houtbewerkers zoals meubelmakers, houtdraaiers en houtsnijders is wenge hout een houtsoort die gebruikt wordt. Wengé hout wordt ook vaak gebruikt om fineer van te maken. Dit is verkrijgbaar als kwartiers maar ook als dosse in verschillende diktes.

Een splinter van wenge hout kan vervelende ontstekingen te weeg brengen en vaak zijn de splinters moeilijk te verwijderen. Als je pincet gebruikt zal je merken dat een splinter aan het huidoppervlak af breekt.

Wenge hout bewerken

Het is zowel met de hand als de machine goed te bewerken. Vanwege de hardheid zal de beitel eerder bot worden dus hou een wetsteen in de buurt. Bij machinaal bewerken is een goede afzuiging van belang gezien het stof van wenge hout schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Wenge hout is een bedreigde houtsoort, dus denk goed na of je deze houtsoort echt nodig hebt voor jou project

Duurzaamheid

Wenge hout is duurzaam hout; het valt onder duurzaamheidsklasse 2. Dat bekend dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 15 tot 25 jaar.

Verkrijgbaarheid en prijs

Wenge hout is niet bij iedere houthandel verkrijgbaar. Als je specifiek naar deze houtsoort opzoek bent is het raadzaam om de lokale houthandel op te bellen met de vraag of ze het hout op voorraad hebben liggen. De IUCN heeft wengé hout aangeduid als een bedreigde houtsoort. Er is dan ook niets te zeggen over de certificering er van. Wengé hout is een erg dure houtsoort.

Pluspunten

  • Hard en sterk
  • Fraaie tekening
  • Brandvertragend

Minpunten

  • Duur
  • Bedreigde houtsoort
  • Moeilijk te behandelen

Wengé hout behandelen

Wenge is niet de makkelijkste houtsoort om af te werken. De grove nerf en de inhoudsstoffen kunnen zorgen voor problemen bij het afwerken. Het is aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Blanke behandeling met een Uv-bestendige lak geeft de mooiste afwerking. Behandeling met olie is af te raden, het hout krijgt hierdoor een wat platgeslagen uiterlijk. Daarin tegen kan was juist wel weer een fraai resultaat opleveren.