Teakhout

Nederlandse naam: Teakhout
Latijnse naam: Tectona grandis
Type: Tropisch hardhout
Bronnen: Zuidoost Azië, West-Afrika
Hardheid: Hard
Nerf: Recht en soms golvend
Gewicht: 640 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen, wel eerst goed ontvetten.
Werking van het hout: Weinig

Gebruik

Teakhout is een bijzonder duurzame houtsoort die van zich zelf een aantal bijzonder eigenschappen heeft. Een van deze eigenschappen is dat het hout van zich zelf veel olie bevat, dit maakt het hout zo duurzaam. Hierdoor werd dit hout, vooral, vroeger veel gebruikt in de scheepsbouw. Daarnaast heeft teak ook de eigenschap dat de vezel van het hout overeind gaat staan bij contact met vocht. Het is dan ook niet vreemd dat dit hout vooral voor scheepsdekken werd gebruikt. Omdat de houtvezel overeind komt bij vocht wordt het dek stroef en glijd de bemanning niet uit.

Teakhout word behalve in de scheepsbouw ook gebruikt om buiten meubilair van te maken als tafels, stoelen en banken. Tegenwoordig wordt er, vanwege schaarste, vaak voor een alternatief gekozen. Voorbeelden van deze alternatieven zijn Sorea en Eucalyptus.

Teakhout bewerken

Het is zowel met de hand als de machine goed te bewerken. Onder andere om dat teakhout een rechte nerf heeft. Het voordeel van deze harde houtsoort is dat dit je in staat stelt hele rechte lijnen en strakke vlakken af te werken. Het is sterk aan te bevelen om met scherp gereedschap te werk te gaan.

Teakhout is één van de bekendste harthoutsoorten maar denk goed na voor je dit hout gebruikt. De teak is namelijk een bedreigde houtsoort

Duurzaamheid

Teakhout is zeer duurzaam hout; het valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dat bekend dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 25 jaar of zelfs langer.

Verkrijgbaarheid en prijs

Teakhout is zeker niet bij alle houthandels als nieuw hout verkrijgbaar. Resthout of opgekochte stukken zijn soms nog wet te vinden. Teak is een bedreigde boomsoort door overexploitatie. dit maakt het hout ook tot de duurder houtsoorten op de houthandel. Denk dus goed na of je deze houtsoort echt nodig hebt voor jouw project.

Pluspunten

  • Zeer duurzaam
  • Bijzondere eigenschappen
  • Fraaie kleur

Minpunten

  • Zeer duur
  • Bedreigde houtsoort
  • ontvetten bij verlijming

Teak behandelen

Het opschuren van teakhout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout niet verder op te schuren dan korrel 180. Omdat teak van zich zelf olieachtig is hoef het hout niet afgewerkt te worden met een product. Wil je niet dat het teak vergrijst dan is het aan te raden om eerst goed te ontvetten en te experimenteren met afwerk producten. Er zijn speciale teak olies ontwikkeld voor de afwerking van deze houtsoort.