Taxushout

Nederlandse naam: Taxushout
Latijnse naam: Taxus brevifolia
Type: Zachthout uit gematigde streken
Bronnen: Westkust VS, Europa, Noord-Afrika en Turkije
Hardheid: Hard
Nerf: Soms golvend, kruisdradig
Gewicht: 740 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Weinig

Gebruik

Taxus stond in de tijd voor de uitvinding van de auto bekend als een giftige struik/boom waar je je paard niet naast moest zetten als je deze levend vilde terug vinden. Toch werd deze plant voor het maken van van medicijnen gebruikt. Taxol, een geneesmiddel tegen kanker, is afkomstig van deze boom.

In de bouw en meubelindustrie wordt het taxushout niet veel gebruikt om dat het hout lastig te verkrijgen is. Dit vooral omdat de taxusboom zo traag groeit. Vroeger werd de houtsoort veelvuldig gebruikt om er boogschuttersbogen van te maken. Dit vooral omdat het hout zich perfect laat buigen.

Taxushout bewerken

Het is zowel met de hand als de machine goed te bewerken. er zijn echter wel veel noesten in taxushout te vinden die een ruw oppervlak kunnen veroorzaken bij het schaven er van. Het voor deze harde houtsoort dan ook sterk aan te raden om scherp gereedschap te gebruiken en de ruwe oppervlaktes na te bewerken met een schraapstaal. Taxushout laat zich uitstekend buigen.

Taxushout is een zeer harde houtsoort waardoor je voor het bewerken er van scherp gereedschap moet hebben

Duurzaamheid

Taxushout is duurzaam hout; het valt onder duurzaamheidsklasse 2. Dat bekend dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 10 tot 25 jaar. Uitzonderlijk duurzaam voor naaldhout.

Verkrijgbaarheid en prijs

Taxushout is bij vrijwel geen houthandel verkrijgbaar. Als je specifiek naar deze houtsoort opzoek bent is het raadzaam om de lokale houthandel op te bellen met de vraag of ze het hout hebben liggen. Taxus is een dure tot zeer dure houtsoort en daarom is het aan te raden deze houtsoort alleen voor zichtwerk te gebruiken.

Pluspunten

  • Fraai tekening
  • Mooie houtkleur
  • Zeer duurzaam
  • Goed te buigen

Minpunten

  • Moeilijk aan te komen
  • Duur tot zeer duur
  • Moeilijk te bewerken

Taxus behandelen

Het opschuren van taxus zorg voor een glad en zacht eind resultaat. Het is dan ook aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Het is in de eerste plaats aan te raden om taxushout met een transparante afwerklaag te behandelen. Vooral bij olie zal de diep warme kleur van het hout mooi tot uiting komen.