Purperhart hout

Nederlandse naam: Purperhart
Latijnse naam: Pltogyne species
Type: Tropisch hardhout
Bronnen: Midden en Zuid-Amerika
Hardheid: Hart
Nerf: Variërend tussen recht, golvend en kruisdradig
Gewicht: 930 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: weinig

Gebruik

Het kernhout van de Peltogyne (purperhart hout) is door en door paars. Het spinthout is minder interessant door de wit-grijzige kleur. De typische paarse kleur van purperhart ontstaat door aanraking met de lucht. Als het hout net is open gezaagd ziet het hout er bruin uit maar na 24uur is het helemaal paars geworden. Het hout zal verder verkleuren als er geen uv-bestendige laklaag gebruikt wordt.

Deze houtsoort wordt in veel gebieden gebruikt, in de landen van herkomst wat meer dan in Europa. In Midden en Zuid-Amerika wordt het hout gebruikt als constructiehout voor buitentoepassingen als deuren, kozijnen en water- en bruggenbouw. In andere delen van de wereld zie je purperhart vooral in decoratieve toepassingen voor zowel meubelmakers, houtdraaiers als instrumentenbouwers. Daarnaast wordt deze houtsoort ook we gebruikt voor grepen, knoppen en lijsten.

Purperhart hout bewerken

Machines kunnen vastlopen door de gom dat purperhart hout kan loslaten. Zowel deze gom als de hardheid van het hout zorgen er voor dat het gereedschap snel bot raakt. Door de soms wat kruisdradige nerf en de hardheid van het hout is purperhart dan ook lastig met handgereedschappen te bewerken. Deze houtsoort laat zich lastig buigen.

Purperhart hout is een een unieke houtsoort door zijn paarse kleur, het is echter niet de makkelijkste houtsoort om te bewerken

Duurzaamheid

Purperhart hout is duurzaam hout; het valt onder duurzaamheidsklasse 2-3. Dat bekend dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 10 tot 25 jaar.

Verkrijgbaarheid en prijs

Purperhart hout is moeilijk verkrijgbaar bij houthandels. Als je specifiek naar deze houtsoort opzoek bent is het raadzaam om de lokale houthandel op te bellen met de vraag of ze het hout op voorraad hebben liggen. Het is een dure tot zeer dure houtsoort en daarom is aan te raden dit hout alleen voor zichtwerk te gebruiken.

Pluspunten

  • Fraaie paarse kleur
  • Sterk en hart
  • Zwaar
  • Zeer duurzaamheid

Minpunten

  • Duur tot zeer duur
  • Kruisdradige nerf
  • Moeilijk verkrijgbaar

Purperhart hout behandelen

Het opschuren van Purperhart hout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout niet verder op te schuren dan korrel 180. Als er te diep geschuurd moet worden zal de paarse kleur weer verdwijnen en de bruine kleur weer tevoorschijn komen. Laat hert hout dan een dag staan of behandel het direct met een zuur. Blanke behandeling met een Uv-bestendige lak geeft de mooiste afwerking. Behandeling met olie is af te raden, het hout verliest hierdoor zijn paarse kleur.