Padouk hout

Nederlandse naam: Padouk
Latijnse naam: Pterocarpus soyauxii
Type: Tropisch hardhout.
Bronnen: Centraal- & West-Afrika
Hardheid: Hard
Nerf: Kruisdradig, meestal recht
Gewicht: 720 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen na stof verwijdering
Werking van het hout: Bijna niet

Gebruik

Padouk hout is een tropische harthoutsoort die zich onderscheid door zijn typische dieprode kleur. Het hout is zeer weerbestendig en kan wel tegen een stootje.  Daardoor leent deze houtsoort zich uitstekend voor buiten betimmeringen als kozijnen, deur- en raamposten en deuren. Door meubelmakers wordt padoek vooral gebruikt voor tal van meubelen. Vooral voor gebruiksmeubelen die tegen een stootje moeten kunnen is padouk hout zeer geschikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tafels en stoelen die regelmatig geren elkaar aan knallen door gebruik. Ook voor tuinmeubilair is deze houtsoort een goed keus

Andere toepassingen voor deze fraaie houtsoort zijn vloeren, stoot ballen en decoratieve toepassingen.

Padouk hout bewerken

Om dat padouk hout kruisdradig is is deze houtsoort zowel meet de hand als de machine wat lastiger te bewerken. Op een machinale schaafbank wil kwartiers hout daarom nog wel eens splinterig reageren. Daardoor wil het oppervlak vaak niet helemaal glad worden. Om deze padoek goed te kunnen bewerken is scherp gereedschap noodzakelijk.

Duurzaamheid

Padouk hout is zeer duurzaam hout; het valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dat bekend dat het kernhout van padoek nog goed is na 25 jaar en zelfs langer.

Verkrijgbaarheid en prijs

Padouk hout is zeker niet bij alle houthandels verkrijgbaar. Als je specifiek naar deze houtsoort opzoek bent is het raadzaam om de lokale houthandel op te bellen met de vraag of ze padoek op voorraad hebben liggen. Padouk hout is een dure houtsoort, denk dus goed na over de toepassing en of je wel echt specifiek deze houtsoort nodig hebt.

Pluspunten

  • Mooie rode kleur
  • Sterk
  • Zeer duurzaam

Minpunten

  • Duur
  • Kruisdradige nerf
  • Lastig af te werken

Padoek behandelen

Het opschuren van padoek is vaak een intensieve klus omdat er mogelijk uitbreeksels ontstaan zijn tijdens het schaaf- of beitelwerk. Begin daarom eerst met een grove korrel en wek vervolgens naar een glad eind resultaat. Het is niet perse aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Bij het in oliën van deze houtsoort veranderd de diep rode kleur in een bruine kleur. Het is daarom aan te raden een blanke lak te gebruiken. Voor het gebruik van alkyt lakken is het, voor de hechting, raadzaam om het hout eerst goed te ontvetten.