Notenhout

Nederlandse naam: Notenhout
Latijnse naam: Juglans nigra
Type: Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Verenigde Staten, Canada
Hardheid: Zacht
Nerf: Soms golvend, meestal recht
Gewicht: 640 kg/m³
Sterkte: Gemiddeld, beschadigd snel
Verlijming: Goed te verlijmen na afstoffen
Werking van het hout: Middelmatig

Gebruik

Omdat notenhout vanwege de zachtheid gemakkelijk laat bewerken wordt deze houtsoort veelvuldig toegepast voor decoratieve meubelen zoals een dressoirs of kasten. Behalve voor een decoratieve toepassing kan notenhout ook gebruikt worden om gebruiksmeubilair mee te maken zoals tafels en stoelen. Het hout is echter erg deuk gevoelig dus er moet voorzichtig worden omgegaan met stoelen van noten hout.

Van de wortelpartij wordt vaak fineer gemaakt, ook wel wortelnoten genoemd. Dit werd vroeger vaak gebruikt als afwerking voor bureaus en kasten. Tegenwoordig kan je wortel fineer nog vinden op het dashboard van een auto.

Notenhout bewerken

Het is zowel met de hand als de machine zeer goed te bewerken. Het voordeel van deze houtsoort is dat namelijk met minder fysieke moeite iets te maken valt. Het nadeel is echter dat je bij het bewerken mogelijk teveel van het hout weg beitelt of schaaft. Notenhouten is bijvoorbeeld ook prima te buigen.

Notenhout is een vrij zachte houtsoort hierdoor is deze houtsoort perfect voor beginnend houtbewerkers

Duurzaamheid

Matige duurzaamheid; notenhout kan daarom niet zonder een afwerklaag voor buitentoepassingen gebruikt worden.

Verkrijgbaarheid en prijs

Notenhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes vaker. Het is een relatief dure houtsoort en daarom is aan te raden dit hout alleen voor zichtwerk te gebruiken.

Pluspunten

  • Rechte nerf
  • Mooie uitstraling
  • Zeer makkelijk bewerkbaar
  • Schitterende afwerking

Minpunten

  • Duur
  • Beschadigd snel
  • verkleurt door aanraking met ijzer

Notenhout behandelen

Het opschuren van notenhout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Het oliën van deze houtsoort is een de eerste plaats aan te raden als afwerklaag. Dit geeft walnoten een schitterende diepe warme kleur waarbij tonen van groen en paars opeens zichtbaar worden. Een dekkende laag is om al de bovenstaande redenen dus af te raden