Sapeli mahonie mahoniehout

Nederlandse naam: Mahonie sapeli
Latijnse naam: Entandrophragma cylindricum
Type: Tropisch hardhout.
Bronnen: Centraal Afrika
Hardheid: Zagt
Nerf: Vrij recht, soms kruisdradig
Gewicht: 620 kg/m³
Sterkte: Niet sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Weinig

Gebruik

Mahoniehout wordt vaak gebruikt voor buiten toepassingen zoals deuren en kozijnen. Daarnaast wordt mahonie vaak verwerkt tot fineer en toegepast in de productie van kantoormeubilair en interieurs van winkels. Deze houtsoort wordt ook veel gebruikt voor de bouw van muziekinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan piano of orgel maar gitaren worden vaak van mahoniehout gemaakt.

Omdat deze tropische houtsoort voor buiten toepassingen geschikt is wordt ze vaak gebruikt voor het interieur van luxe jachten.

Mahoniehout bewerken

Door de kruisdradigheid scheurt of breekt mahonie sapeli op onverwachte plaatsen uit waardoor deze houtsoort wat lastiger machinaal te bewerken is. Voor het bewerken met de hand is deze tropische houtsoort juist weer heel makkelijk te bewerken om dat hij zo zacht is.

Omdat mahoniehout vrij zacht is is het een ideale houtsoort voor beginnend houtbewerkers

Duurzaamheid

Gemiddeld duurzaam; Mahoniehout is matig bestand tegen schimmels in contact met grondwater (klasse 3)

Verkrijgbaarheid en prijs

Sapeli mahonie is niet bij iedere houthandel verkrijgbaar. Bankirai en Marantie, bijvoorbeeld, zijn van hardhout soorten die enigszins vergelijkbaar zijn. Deze houtsoorten zijn daarom vaak grootschalig verkrijgbaar bij o.a. bouwmarkten. Bij de houthandel is mahoniehout niet al te duur.

Pluspunten

  • Makkelijk te bewerken
  • Consistente structuur

Minpunten

  • Matige stabiliteit
  • Kruisdradige nerf

Mahonie behandelen

Het opschuren van Mahoniehout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Voor buiten toepassingen is het echter aan te raden om een aantal laklagen an te brengen. Voor binnen toepassingen is olie een prima keus, de kleuren van het mahonie komen dan mooi naar voren en het hout krijgt diepte.