Home - Houtsoorten - Larikshout
Larikshout
Nederlandse naam: Lariks
Latijnse naam: Larix decidua
Type: Zachthout uit gematigde streken
Bronnen: Europa
Textuur: Een fijn en gelijkmatig
Hardheid: Hard voor een zachthout soort
Nerf: Recht
Gewicht: 590 kg/m³
Sterkte: vrij sterk
Verlijming: Goed mits ontvet
Werking: Middelmatig tot Veel
Gebruik
Larikshout is meer een bouw hout dan een meubel houtsoort. Vroeger werd deze houtsoort dan ook veelvuldig toegepast voor het bouwen van constructies als telefoonpalen en stutten in de gangen van een mijn. Maar ook voor daksporen werd lariks hout vaak gekozen. In de scheepsbouw werd lariks hout vaak verwekt tot mast, spant of gangdelen.
In de meubelindustrie komt deze larikshout minder vaak voor dan in de bouw maar wordt wel gebruikt om zijn fraaie uiterlijk. Voorbeelden van meubeltoepassingen zijn bijvoorbeeld kasten en tafels.
Larikshout bewerken
Lariks hout is prima machinaal te bewerken. Bij kopshout bewerking is het raadzaam om met goed scherp gereedschap te werken. Scherp gereedschap is nodig om door het harde zomer hout te kunnen steken en het zachte lentehout niet uit te laten scheuren.
Larikshout is een naaldhoutsoort die goed te gebruiken is voor het maken van meubels
Duurzaamheid
Lariks hout is matig tot weinig duurzaam (klasse 3-4). Larikshout is na taxus de meest duurzame Europese naaldhoutsoort.
Verkrijgbaarheid en prijs
Larikshout is niet bij iedere houthandel verkrijgbaar. Je maakt de grootste kans het te vinden bij de grotere houthandels. De prijs van larikshout is aan de middelmatig.
Pluspunten
- Een rechte nerf
- Gelijkmatige structuur
- Fraai nerfpatroon
Minpunten
- Splijt makkelijk
- Kwasten
Lariks hout behandelen
Het opschuren van larikshout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout niet verder op te schuren dan korrel 180. Het hout kan worden bewerkt met alle afwerkproducten. Het is echter sterk aan te raden om het hout eerst het hout goed te ontvetten als je met zowel watergedragen als oplosmiddelhoudende afwerk middelen.