Kersenhout

Nederlandse naam: Kersenhout
Latijnse naam: Prunus avium
Type: Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Europa, Azië en VS
Hardheid: Vrij zacht
Nerf: Een fijne rechte nerf
Gewicht: 610 kg/m³
Sterkte: Gemiddeld, beschadigd snel
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Veel

Gebruik

Kersenhout is een houtsoort van de wilde kers. Deze boom wordt over het algemeen niet heel breed, heeft vaak veel zijtakken en trekt snel krom of te vervormen. Toch wordt deze houtsoort in de meubelmakerij regelmatig gebruikt om decoratieve meubelen van te maken. Denk hierbij aan kabinetten, bureaus en kisten. Daarnaast wordt het hout, van wegen de mooie vlammen, ook vaak gebruikt om panelen van te maken.

Naast het gebruik in de meubelbranche wordt kersenhout ook wel gebruikt voor het maken van houten kinderspeelgoed. Bij de bouw van muziek instrumenten wordt kersen wel gebruikt om harpen en tieren van te maken of een partituren statief.

Maar er zijn natuurlijk nog vele ander toepassingen te bedenken zoals het buigen van het hout zelf.

Kersenhout bewerken

Kersenhout is zowel met de machine als met handgereedschappen perfect te bewerken. Let wel op dat er veel noesten in het hout kunnen zitten zie natuurlijk moeilijk te schaven en te steken zijn. Omdat het hout ongeveer net zo zacht is als notenhout is het makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld beuken.

Varianten

Amerikaans kersen of vogelkers zijn varianten om de Europese wilde kers.
De houttekening en de kleur van vogelkers zijn anders dan de wilde kers. De hout tekening is vaak wilder en de jaarringen staan vaak verder uit elkaar. vogel kers is makkelijker verkrijgbaar in de houthandel. De werking van het hout is minder dan bij wilde kers. Het grote nadeel is de verkleuring van deze houtsoort. Binnen enkele dagen zie je al dat het hout begint donkerder te worden.

Duurzaamheid

Kersen kan niet zonde een afwerklaag voor buitentoepassingen gebruikt worden. Het is gemiddeld bestand tegen insecten. (klasse 3)

Verkrijgbaarheid en prijs

Kersenhout is soms verkrijgbaar bij houthandels. Als je specifiek naar deze houtsoort opzoek bent is het daarom raadzaam om eerst de lokale houthandel op te bellen met de vraag of ze het hout op voorraad hebben liggen. Kersenhout is een vrij dure tot dure houtsoort.

Pluspunten

  • Mooi nerfpatroon
  • Fijn te bewerken
  • Fraaie kleur

Minpunten

  • Het hout werkt veel
  • moeilijk verkrijgbaar

Kersenhout behandelen

Het opschuren van kersenhout zorg voor een mooi eind resultaat waarbij de details van de tekening en de kleuren van het hout naar voren komen . Het is daarom aan te raden om het hout op te schuren tot korrel 180 of hoger. Kersen kan worden afgewerkt met olie, was, lak of beits. Een uv-bestendige afwerking is aan te raden als je niet wilt dat je kersenhouten meubel steeds donkerder wordt.