Grenenhout

Nederlandse naam: Grenenhout
Latijnse naam: Pinus sylvestris
Type: Zachthout, gematigde streken.
Bronnen: Europa en Noord-Azië
Hardheid: Gemiddeld
Nerf: Recht
Gewicht: 670 kg/m³
Sterkte: Sterk voor een naaldhout
Verlijming: Goed te verlijmen, soms is ontvetten nodig
Werking van het hout: Middelmatig

Gebruik

Omdat grenenhout op grote schaal te koop is wordt er veel toepassingen voor deze houtsoort. Onder meubelmakers is deze houtsoort niet een heel veel voorkomende. In de meubelindustrie wordt vooral voor fijnjarig grenenhout gekozen. Dit wordt wel gebruikt voor opbergrekken, tafels en bedden. Daarnaast wordt deze houtsoort ook regelmatig gekozen om er stelen en handgrepen van te maken. Maar deze houtsoort wordt ook wel gebruikt om er wijnkisten kisten en houtenkratten van te maken.

In de bouw wordt grenen gebruikt voor zowel binnen als buiten betimmering. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren en dorpels. Maar ook voor massief houten vloeren is grenenhout een veel gebruikte houtsoort.

Grenenhout bewerken

Grenenhout is machinaal zeer goed te bewerken, met handgereedschap is dat wat lastiger. Dat komt door het behoorlijk grote hardheidsverschil tussen het zachte lentehout en het harde zomerhout. Het is daarom aan te raden om met scherp gereedschap te werken. Een nadeel van deze houtsoort is echter dat je makkelijk teveel hout weg haalt met de beitel.

Grenenhout is een houtsoort die zeer vettig is van zichzelf, ontvet deze indien dat nodig is voor het lijmen

Duurzaamheid

Grenen is matige tot weinig duurzaam (klasse 3-4). Dat is nog steeds duurzamer dan vurenhout. Dat komt om dat er meer harsen in het kernhout zitten dan bij vuren.

Verkrijgbaarheid en prijs

Grenenhout is bij alle houthandels en bouwmarkten verkrijgbaar, het is een relatief goedkope houtsoort.

Pluspunten

  • Rechte nerf
  • Fraaie houttekening

Minpunten

  • Lastig te bewerken met handgereedschap
  • Kan harsig zijn

Grenen behandelen

Het opschuren van grenenhout zorgt voor een glad eind resultaat. Het is niet bijzonder noodzakelijk om het hout tot heel fijn op te schuren als het geverfd of gebeitst gaat worden. Voor een blanke afwerking hoef je niet verder te schuren dan korrel 150 of 180. Alvorens het afwerkproduct aan te brengen dient grenen ontvet te worden. op polyester afwerkingen kan deze houtsoort een vertragende werking hebben.