Essenhout

Nederlandse naam: Essen
Latijnse naam: Fraxinus excelsior
Type: Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Europa
Hardheid: Niet al te Hard
Nerf: Een rechte nerf
Gewicht: 700 kg/m³
Sterkte: Sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Veel

Gebruik

Essenhout wordt veelvuldig toegepast in de turn industrie. Denk bij voorbeeld aan rekstok, ringen bogen en sprong. Al deze turn toestellen moeten extreem buigzaam zijn want anders breken ze als er te veel stress op komt. Behalve de turn toepassing wordt essenhout ook altijd gekozen voor handvatten en grepen. Denk hierbij aan houten hamer, bijl en dissel. Ook voor deze toepassing moet het hut buigen bij impact niet breken. Maar er zijn natuurlijk nog vele ander toepassingen te bedenken waarbij buigzaamheid een wenselijke eigenschap is zoals het buigen van hout zelf.

Essenhout Bewerken

Om dat de nerf van essen zelden kruisdraadig is en overwegend recht is is dit hout uitstekend te bewerken zowel met hand gereedschap als met machines. Om dat het hout niet al te hard is is het makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld beukenhout.

Essenhout is een goede keus als je een beginner bent, het hout is niet te hart en niet te zacht waardoor het zich perfect laat bewerken

Varianten

Olijfessen is afkomstig van de zelfde boom als essenhout, het verschil is dat olijfessen een oudere boom is. Een ander verschil is dat olijfessen een stuk harder en splinteriger is en daardoor dus moeilijker te bewerken is dan de gewone es. De olijf kleur is te vinden in het midden van de boom. Deze kleur komt vaker voor in gewoon essenhout dan in Amerikaans essen.

Duurzaamheid

Essenhout kan niet zonde een afwerklaag voor buitentoepassingen gebruikt worden. Het is relatief bestand tegen insecten.

Verkrijgbaarheid en prijs

Essenhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes. De houtsoort wordt niet bedreigd waardoor je het hout niet perse FSC hoeft te zijn. FSC essen is daardoor relatief lastig te vinden. Essenhout is niet het goedkoopste hout maar is zeker goed te betalen.

Pluspunten

  • Sterk en buigzaam
  • Weinig spinthout
  • Fijn te bewerken
  • Consistent hout

Minpunten

  • Vergeeld snel
  • olijf essen splintert

Essen hout behandelen

Het opschuren van essenhout zorg voor een mooi eind resultaat waarbij de details van de tekening van het hout schitterend naar voren komen . Het is aan te raden om het hout niet verder op te schuren dan korrel 180. Essen kan worden afgewerkt met olie, was, lak of beits. Een transparante afwerking is aan te raden.