Eikenhout (Europees)

Nederlandse naam: Eikenhout
Latijnse naam: Quercus
Type: Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Europa en Midden-Oosten
Hardheid: Hard
Nerf: Kan golvend zijn
Gewicht: 720-750 kg/m³
Sterkte: Zeer sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Middelmatig

Gebruik

eikenhout is geliefd om zijn grove vlammen en spiegels. Deze laatste komen naar voren bij kwartiers gezaagd hout dat veelal gebruikt wordt voor lades en panelen. Denk bijvoorbeeld aan kabinetten en keukens. Behalve voor interieur werd het vroeger ook toegepast in de scheepsbouw. eiken kan namelijk voor buitentoepassingen gebruikt worden. Ook in en onder oude huizen kan je vaak eiken balken tegen komen. Vanwege de sterkt en vochtbestendigheid is eiken een goede houtkeus voor constructies, gebruiksmeubilair en buigen.

Eikenhout Bewerken

Door de grove nerf betekend het dat het hout erg makkelijk uitbreekt of splintert. Het is dus aan te raden om met zo scherp mogelijk gereedschap te werken. Haal daarnaast steeds kleine beetjes hout per keer weg om ongewenst uitbreken en versplinteren zoveel mogelijk te voorkomen. Bij machinale bewerking moet goed op de richting van het hout gelet worden.

De splinters die van het eikenhout kunnen afbreken zijn soms erg lang, zorg er dus voor dat je de kantjes van het hout goed stomp opschuurt

Duurzaamheid

Uitstekend; Eikenhout werd in de gouden eeuw veelvuldig gekozen om schepen me te bouwen. Naast de scheepsbouw werd eiken ook gebruikt als fundering voor de Amsterdamse grachten panden.

Verkrijgbaarheid en prijs van eiken

Eikenhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes. Tegenwoordig kan je eiken behalve van FSC-bronnen ook afkomstig zijn van Nederlandse bodem. Een goed voorbeeld van hout afkomstig van Nederlandse bodem is Stadshout. Eikenhout is niet het goedkoopste hout maar is zeker goed te betalen.

Pluspunten

  • Bijzondere kleur en mooie nerf
  • Sterk hout
  • Gemakkelijk te bewerken
  • kan buiten gebruikt worden

Minpunten

  • Is niet het goedkoopste hout
  • Het hout kan soms splinterig zijn
  • aftekenen op het hout is lastig

Eikenhout behandelen

Het opschuren van eikenhout zorg voor een mooi eind resultaat waarbij de details van de tekening van het hout schitterend naar voren komen . Het is aan te raden om het hout op te schuren tot korrel 220. Eiken kan worden afgewerkt met olie, was, lak of beits. Een transparante afwerking is aan ter raden gezien de schitterende tekening van het hout.