Douglas hout

Nederlandse naam: Douglas hout
Latijnse naam: Pseudotsuga menziesii
Ander namen: Oregon pine
Type: Zachthout, gematigde streken.
Bronnen: Westkust van de VS
Hardheid: Gemiddeld
Nerf: Soms golvend, meestal recht
Gewicht: 530 kg/m³
Sterkte: Sterk voor een naaldhout
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Weinig

Gebruik

Omdat douglas hout op grote schaal te koop is wordt er veel toepassingen voor deze houtsoort. Onder meubelmakers is deze houtsoort niet een veel voorkomende. In de meubelindustrie wordt dit hout gebruikt voor het maken van buiten meubilair zoals tuinbanken en terras tafels. Maar ook voor het maken van opbergrekken, kasten en bedden leent deze houtsoort zich prima. Daarnaast wordt deze houtsoort ook regelmatig gekozen om er stelen en handgrepen van te maken.

In de bouw wordt douglas gebruikt voor zowel binnen als buiten betimmering denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren en dorpels.

Douglas hout bewerken

Deze houtsoort is zowel machinaal als met handgereedschap zeer goed te bewerken. Let er wel op dat er een groot hardheidsverschil zit tussen het zachte lentehout en het harde zomerhout. Het is daarom aan te raden om met scherp gereedschap te werken. Een nadeel van dit zachte hout is echter dat je makkelijk teveel hout weg haalt met de beitel.

Douglas hout is een houtsoort goed gebruikt kan worden voor het maken van tuinmeubilair

Duurzaamheid

Matige tot weinig duurzaam (klasse 3-4). Dat is nog steeds duurzamer dan vurenhout. Dat komt om dat er meer harsen in het kernhout zitten dan bij vuren.

Verkrijgbaarheid en prijs

Douglas hout is bij alle houthandels verkrijgbaar, het is een relatief goedkope houtsoort.

Pluspunten

  • Rechte nerf
  • Vrij sterk

Minpunten

  • Relatief veel noesten
  • Beschadigd snel

Douglas hout behandelen

Het opschuren van douglas hout zorgt voor een glad eind resultaat. Het is niet bijzonder noodzakelijk om het hout tot heel fijn op te schuren als het geverfd of gebeitst gaat worden. Voor een blanke afwerking hoef je niet verder te schuren dan korrel 150 of 180. Ontvet het hout eerst goed voordat je afwerkproduct aanbrengt. Polyester afwerkingen kan een vertragende werking hebben op deze houtsoort.