Beukenhout

Latijnse naam: Fagus sylvatica
Type: Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Europa
Hardheid: Hard
Nerf: Recht en zonder afwijkingen
Gewicht: 720 kg/m³
Sterkte: Zeer sterk
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Veel, gestoomd is stabieler

Droging en stabiliteit

Beukenhout is niet het meest stabiele hout uit de gematigde streken daarom is het goed drogen eer van heel belangrijk. Kies bij voorkeur gestoomd, zodat het hout in mindere maten werkt. Hout drogen door middel van stoom is bedoeld om de natuurlijke hout sappen uit het hout te halen. Hierdoor zal het hout later minder krom gaat trekken/werkt. Het droogproces gaat bij beukenhout vrij snel. Beuken wordt over het algemeen niet vaak gekozen voor het verlijmen van brede panelen, denk hierbij bijvoorbeeld aan tafelbladen.

Beukenhout Bewerken

Het is zowel met de hand als de machine zeer goed te bewerken. Onder andere om dat het hout een geringe versplintering heeft. Het voordeel van deze harde houtsoort is dat dit je in staat stelt hele rechte lijnen en strakke vlakken af te werken. Vanwege de sterkt en de consistentie is beukenhout een goede keus voor constructies, gebruiksmeubilair en buigen.

beukenhout is een goede keus voor het maken van gebruiksmeubilair als stoelen en tafels.

Duurzaamheid

beuken kom veelvuldig voor in Europa en is een niet bedreigde boomsoort. Het meeste beukenhout dat bij de houthandel verkrijg baar is is FSC-gecertificeerd.

Verkrijgbaarheid en prijs

Beukenhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes vaker gestoomd dan ongestoomd. Ondanks dat de prijs van deze houtsoort flink gestegen is in de laatste jaren is het nog steeds een goedkope houtsoort.

Pluspunten

  • Goedkoop
  • Consistente nerf en structuur
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Hard en constructief

Minpunten

  • Werkt sterk na
  • Saaie houttekening
  • Vergeeld snel

Beukenhout behandelen

Het opschuren van beukenhout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout niet verder op te schuren dan korrel 180. De opname van behandelproducten is gelijkmatig. Zonder behandeling wordt het hout binnen een jaar een lelijke gele kleur en trekt het krom door vocht verlies.