Appelhout

Latijnse naam: Malus sylvestris
Type: Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten.
Bronnen: Verenigde Staten, Europa, zuidwest-Azië
Hardheid: Hart
Nerf: Bijna altijd golvend
Gewicht: 720 kg/m³
Sterkte: Gemiddeld, beschadigd snel
Verlijming: Goed te verlijmen
Werking van het hout: Veel, bij gewaterd aanzienlijk minder

Gebruik

Appelhout is net als pruimen-, peren- en kersenhout een fruithout. Hoewel appel een fruithout hout is heeft het alleen de houtkleur die typisch is voor een fruithout soort. Een mooie gelijkmatige houttekening heeft Appelhout niet.

Appelhout wordt niet heel veel gebruikt in de meubelindustrie. Dit komt omdat deze houtsoort zich niet heel goed laat drogen en omdat het hout veelal kruisdradig is.  Appelhout wordt gebruikt door houtsnijders en houtdraaiers. Het hout wordt ook nog wel eens gekozen om er handgrepen voor gereedschap mee te maken. Daarnaast wordt het door meubelmakers wel eens gebruikt om er blindwerk van te maken. Denk hier bij bijvoorbeeld aan stijl-en-regelwerk dat onder de stoffering van een zitting komt.

Appelhout bewerken

Appelhout is een harde doch broze houtsoort vooral voor een fruithout soort. Omdat het hout veelal kruisdradig is wordt het bewerken van deze houtsoort met handgereedschap wat lastig. Met de machine kan het voorkomen dat er stukjes hout weg springen. Scherp gereedschap zal er voorzorgen dat appelhout makkelijker te bewerken valt.

Appelhout is vaak kruisdradig hierdoor is deze houtsoort lastig te bewerken voor houtbewerkers

Duurzaamheid

Appelhout is een weinig duurzame houtsoort; het valt onder duurzaamheidsklasse 4. Dat bekend dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 5 tot 10 jaar.

Verkrijgbaarheid en prijs

Appelhout is vrij lastig te verkrijgen bij houthandels. Bij de grotere  houthandels kan je er waarschijnlijk wel aankomen. Als je fruithout mooi hout vind is het aan te raden om kersenhout of pruimenhout te kiezen.

Pluspunten

  • Fruithout kleur

Minpunten

  • Moeilijk aan te komen
  • Kruisdradig
  • Moeilijk te drogen

Appelhout behandelen

Het opschuren van Appelhout zorg voor een glad eind resultaat. Het is aan te raden om het hout zo fijn mogelijk op te schuren. Het oliën van deze houtsoort is een de eerste plaats aan te raden als afwerklaag. Dit geeft het hout een schitterende diepe warme kleur waarbij tonen van groen en paars opeens zichtbaar worden. Een dekkende laag is om al de bovenstaande redenen dus af te raden