Hout zagen

Bij het bewerken van hout is zowel de keuze voor een zaag, als ook de juiste techniek van het hout zagen erg belangrijk. Uiteindelijk is het doel namelijk niet om uitgeput de cursus te verlaten, maar om juist de zaag het werk te laten doen. Naast de kwaliteit van de zaag, moet je hierbij dus goed letten op je houding en de afgetekende lijnen. Er zijn verschillende zagen op de markt die je kunt kopen. Lees hieronder alles over de verschillen van de meest voorkomende handzagen.

Tip: zodra je zaag stroef door het hout gaat, vet hem in met kaarsvet om de wrijving tussen de zaag en het materiaal te minimaliseren!

Een kanttekening hierbij is dat het juist vastzetten van je materiaal ook veel scheelt. Met de juiste klemmen en de juiste werktafel, die uiteraard tijdens de cursus beschikbaar zijn, werk je naast nauwkeuriger namelijk ook een hoop efficiënter. Het type zaag dat je gebruikt verschilt per fase van het bewerken.

De verschillende handzagen

Een handzaag is bedoeld om hout af te korten of te schulpen, maar vereist wel dat je hout na bewerkt. De bewerking is dus wat grof.

Toffelzaag

hout zagen met een kapzaagDe toffelzaag wordt gebruikt voor het fijne zaagwerk dat komt kijken bij de cursus. Dankzij de fijne tanden van de zaag kan je nauwkeurig te werk gaan met je houtverbindingen en hoef je uiteindelijk minder te beitelen.

Japanse trekzaag

hout zagen met een japanse trekzaag
Dit is bij een Japanse trekzaag en een kapzaag niet het geval. Hierbij is na bewerken nauwelijks nog nodig.

Een goed merk voor zaaggereedschap is Dick. Voor meer merken en diverse soorten toegepast houtbewerkings-gereedschap kan je op de pagina gereedschapsset terecht.

Video hout zagen