Hout verzagen

In dit artikel ga ik in op hout verzagen en welke stukken hout er uit een boom gezaagd worden. Bij de houthandel ligt hout dat op drie verschillende manier uit een boom gehaald wordt namelijk Dosse, kwartiers en halfkwartiers. Hout komt van hele bomen. Dit klinkt logisch maar er moet behoorlijk wat gebeuren vooraleer je van een boom een meubel kunt maken. Het eerste dat gedaan moet worden is de boom kappen, vervolgens gaat de stam naar een houtzagerij die kan het hout op twee manieren zagen namelijk afkorten of schulpen. Schulpen betekend het hout in de lengte door zagen.

Klassiek zaag methode

hout verzagen bij stadshout Het schulpen van hout werd vroeger veelal door grote lintzaagbladen gedaan. De methode, zoals op de afbeelding hiernaast te zien is, is met een verticale raamzaag of zoals de Duitse naam luidt, een volgatter. De zaagbladen van dit soort zagen zijn parallel naast elkaar ingespannen en zaagt de stam in delen van diverse afmetingen. De afstand tussen de zaagbladen kunnen variëren. Deze afstand bepaald de dikte van de planken of balken die gezaagd worden. De meest voorkomende diktes zijn 1 of 2 duim waarbij 1 duim 27 mm is. Alternatieve maten  als 1 1/2  duim of  1 3/4 duim komen ook wel eens voor maar zijn schaars te vinden.

Moderne zaag methode

hout verzagen
Urus interior woodmizer

Tegenwoordig wordt veelal op locatie met een bandzaag gewerkt. De stam wordt dan op een wagen gelegd en langs de zaag gereden (zie afbeelding). Er is dan telkens één zaagsnede. Ook kunnen stammen met een groter formaat cirkelzaag verzaagd worden. Met deze methode kunnen afhankelijk van het type machine één of meerdere zaagsnedes tegelijk worden gemaakt.

 

Heden ten dage zijn dit type machines erg modern uitgevoerd met o.a.een automatisch te verstellen zaagafstand. Dit type machine is afhankelijk van de te zagen houtsoort in staat met “hoge” snelheid een stam te zagen.

Er zijn nog andere methodes zoals een horizontaal bewegend zaagblad.

hout uit de boom gezaagd

Dosse hout verzagendosse hout

Dosse hout is te herkennen aan de mooie vlammen die op de breedste kant zicht baar zijn. Aan de kopse kant van het hout kan je zien dat de jaarringen een mooie boog maken. Dit zorgt voor de vlammen in het hout.

Kwartiers hout verzagen

kwartiers hout
Kwartiers hout  is te herkennen aan zijn rechtlijnigheid. Op de kopse kant van het hout kan je zien dat de jaarringen haaks op de lange kant van het hout lopen. Het voordeel van kwartiers hout is dat het veel stabieler is dan dosse hout. Dat komt doordat de spanning tussen de jaarringen minder is. Het zal om die reden in veel mindere maten krom trekken. Om die reden heeft kwartiers hout de voorkeur voor meubelmakers.

Half kwartiers hout verzagen

half kwartiers
(ook wel vals kwartiers hout) is het hout waarbij de jaarringen schuin lopen. Eigenlijk dus alle vormen tussen dosse en kwartiers hout. Half kwartiers hout is in bijna in elk opzicht te vergelijken met kwartiers hout. Het grootste verschil is echtere de werking van het hout. Half kwartiers hout werkt vanwege de lengte van de jaarringen iets meer dan kwartiers hout. Ook dit hout is geliefd bij meubelmakers.

TIP: Kwartiers hout is het meest stabiel maar heeft misschien niet de mooie houttekening die je zou wensen voor je meubelstuk .

9 reacties op “Hout verzagen

 1. als mijn stammen rond de 35-40cm doorsnee zijn, is het dan nog efficiënt om kwartiers te zagen of geeft dat veel verlies t.o.v bijv dosse gezaagd?

 2. Mooie reakties allemaal maar geen antwoord op mijn vraag “sinds wanneer worden bomen tot balken en planten verdaagd?
  Ik zie n.l. op een foto van een schilderij uit 1480\1485 Christus hangen aan een kruis met een mooie gezaagd dwarshout aan het kruis.
  Terwijl er in de bijbel gesproken wordt van een ruw houten kruis zie ik dat nimmer op een schilderij van de kruisiging.

 3. Dag ….
  Betreft het splijten van een schijf hout,
  Hoe voorkom je het splijten van een schijf hout?
  Als het al is gespeten , hoe zorg je ervoor dat het verder splijt?
  Kun je de gespleten delen met iets opvullen? een kit of iets dergelijks?

  Hoor graag van u.

  Margo

  1. Beste Margo,

   Het splijten van een schijf hout is nauwelijks tegen te gaan. Dit heeft te maken met de kern van het hout die anders werk (krimpen uitzetten) dan de rest van het hout.
   Je zou de spleten kunnen opvullen met epoxy maar zorg er dan wel goed voor dat je de onderkant en zijkant goed afdicht.

 4. Hallo handige informatie hierzo.
  Nu heb ik zelf een vraag voor steigerhouten meubels temaken welke hout is het beste,en voor bladen waarmee moet ik rekening mee houden
  Mvg mario

  1. Dat hangt af van welke soort hout het is (kwartiers, vals kwartiers of dosse)
   in het geval van dosse komen de hart vlakken of de spint vlakken tegen elkaar.
   Bij vals kwartiers is het aan te raden een soort visgraat te maken en bij kwartiers maakt het niet uit.
   dosse houtverlijmingvalskwartires houtverdikking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *