Hout schaven

Hout schaven is één van de meest voorkomende bewerkingen als het op meubelmaken aankomt. Er zijn talloze soorten schaven op de markt die allemaal een eigen functie hebben. Wil je hier meer over weten kijk dan op deze pagina over de schaaf. Op deze pagina ga ik in op hoe je met een bankschaaf hout kunt schaven. Heb je nog problemen met het afstellen van je schaaf kijk dan op deze pagina.

Voorbereiding bij hout schaven

Met het demonteren en daarna weer monteren heb je gemerkt dat dit tijd en aandacht kost. Om die reden is het ook an te raden om zorgvuldig met je schaaf om te gaan. Voorafgaand aan het schaven is het aan te raden je hout te controleren op harde onderdelen zoals spijkers of schroeven. Vooral bij gebruikt steigerhout en ander sloop hout is het aan te raden extra zorgvuldig hier op te controleren.

Om hout schaven op een goede manier te kunnen doen moet het te schaven object goed vast gezet worden. Een bankschroef heeft altijd de voorkeur maar met een goede workmate kom je ook een heel eind. Voor een goede werkhoogte kan je het te schaven werk best op polshoogte plaatsen. Dat  wil zegen dat als je naast het werk gaat staan het werk op polshoogte ligt.

hout schaven

Bij hout schaven zijn een aantal zaken belangrijk, zorg dat je een goede houding hebt en let op de draadrichting van het hout. Voor je aan het schaven begint is het belangrijk om het hout zo in te klemmen dat je met de draad van het hout mee schaaf. Dit kan je vooral aan de zijkant van het hout goed beoordelen. Lopen de jaarringen van het hout van achter onder naar voor boven dan zal je tegen de draad in schaven. Dit resulteert bijna altijd in een slecht schaafresultaat. Het is dus aan te raden met de houtdraad mee te schaven. Leg het hout dus dusdanig dat de houtnerf van voor onder naar achter boven loopt en je dus met de draad mee schaaft.

Bij hout schaven is het inzetten van je gewicht belangrijk om minder inspanning te hoeven leveren. Ga recht staan zodat je schouders en heupen parallel van elkaar staan, zet je voeten ongeveer 25-30 cm uit elkaar en zet je linker voet nu een halve stap naar voor. Pak met de linkerhand de voorste knop van de schaaf en druk die stevig op het te schaven hout. Met de recht hand pak je het achterste handvat, met deze hand geef je druk zodra de schaaf volledig met de zool op het hout is gekomen. Duw de schaaf helemaal tot het einde van het hout en los de druk van de linkerhand zodra de voorkant van de beitel het hout verlaat. Bij het hout schaven van lange stukken hout moet je met de schaaf meelopen. Probeer dat op zo’n manier te doen dat je de juiste houding houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *