Hout bewerken met een beitel

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen hout bewerken met een beitel. Dit artikel gaat over wanneer je het best voor een beitel kan kiezen en hoe je deze moet hanteren. Er zijn twee methodes te onderscheiden om met een beitel te werken, beide zal ik uitgebreid toelichten in dit artikel.

Hout bewerken door te hakken:

Met een zaag hout bewerken door het weg halen is een snellere methoden dan hakken met een beitel. Het is alleen niet altijd mogelijk om hout weg te halen met een zaag. Wanneer zagen blijkt niet mogelijk te zijn wordt een beitel gekozen. Hiermee kan het hout dat weg gehaald moet worden gemakkelijk worden weg gehakt. hou de bijtel in de linker hand vast en een (houten) hamer in de rechter hand. Zie afbeelding (werken met de beitel)

Voorbereiding

Teken de lijnen, waar binnen het hout weg gehakt moet worden, altijd duidelijk af. Markeer deze delen zodat er op een later tijdstip geen onduidelijkheden ontstaan over welke delen er weg gehaald moeten worden. Op die manier creëer je duidelijkheid over welke delen er moeten blijven staan.

Werken met de beitel

hakken met de beitel

Om het hout weg te hakken wordt de beitel in de linkerhand (voor rechtshandigen) goed stevig vast gehouden. In de rechter hand hou je een hamer of klopper vast. Richten van de beitel wordt met de linker hand gedaan. Probeer zo min mogelijk tegen de houtdraad in te hakken, op die manier voorkom je het splijten van hout. Daarnaast is het af te raden om de beitel op het kopse hout te plaatsen.Die dit alleen als er geen andere manier is.
Het beste resultaat bij hakken wordt bereikt door aan de rand van het weg te halen gedeelte te beginnen. Vanaf daar werk je dan systematisch door naar de gewenste diepte. Om uit splinteren aan de andere kant te voorkomen wordt deze wijze van hakken aan beide zijden toe gepast. Werk met deze methode door tot dat de gewenste diepte minus een halve millimeter bereikt wordt. Op deze manier wordt de hoek waarin gestoken wordt is steeds groter.

Werk door tot het moment dat de bijtel bijna haaks op het werkstuk staat. Na deze stap kan de verbinding pas gemaakt worden. Dit gebeurt op een andere manier dan de hier boven beschreven methode.

Een passing maken

snijden met beitelVoor het pas maken van een verbinding in langshout wordt de beitel in de linkerhand (voor rechtshandigen) gehouden en dient de rechterhand als stuur hand. Neem een beitel die prettig werkt, niet een te bereden maar ook niet een te dunne beitel; 12-20mm is een fijne maat hiervoor. Gebruik de beitel nu om hout dat uitsteekt weg te snijden. Maak daaromkopshout weg snijden met beitel met de rechterhand snijbewegingen en druk de beitel goed op het hout met de linker. Vermijd zoveel mogelijk het snijden tegen de draad richting. Het is namelijk mogelijk dat randen en kwetsbare plekken in het hout op die manie makkelijk zouden kunnen uitbreken.

Voor het pas maken van kops hout is het aan te raden een stuk haaks hout als geleiding te gebruiken. Dit maakt namelijk het wegsnijden van kops hout een stuk makkelijker.

Gebruik nu een smalle beitel, bijvoorbeeld 12mm, en snij het hout met kleine beetjes altijd van boven naar onder toe weg. Pak als laatst de breedste beitel die er is en snij alles netjes na zodat er een strak oppervlak ontstaat.

2 reacties op “Hout bewerken met een beitel

  1. Wat is een goed merk van beitels? Ik ben opzoek naar een sterke beitel die niet vaak hoef te slijpen. Heeft merk bahco goede beitels?

    1. Beste Kyle, de Bacho 434 serie heeft een prima beitel set die vrij lang scherp blijft. Pfeil heeft echt top spul vind ik zelf, je betaald net iets meer maar het verschil is er wel echt naar. Tweede hands is er ook altijd nog Nooitgedacht, eigenlijk zijn bijna alle oude beitels, gemaakt voor 1940, goed hard staal.
      Succes met het uitzoeken van een mooie beitel(set)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *