Hout behandelen met olie of was

Er zijn verschillende soorten olies op de markt met verschillende toevoegingen. Voorbeelden van oliesoorten zijn: Lijnzaadolie, kokosolie, teakolie, hardwax en meubelolie. Er zijn veel soorten olies op basis van gekookte lijnzaadolie te krijgen. Hout dat behandeld is met olie krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren.

hout behandelen met olieHet voordeel van olie is dat het snel aan te brengen is in meerdere lagen. Het product kan aangebracht worden tot het hout niets meer opneemt. Even wachten en uitboenen maar. een ander voordeel is dat je hout blijft natuurlijk aanvoelen. Het allergrootste voordeel is ook meteen een nadeel en dat is dat hout dat behandeld is met olie snel vlekken in zich op neemt maar het is heel eenvoudig weer bij te werken. Een hardwax en meubelolie heeft dit nadeel niet tot minder. De reden hiervan is omdat deze na uitharding slijtvast worden. Olie veroudert heel mooi en natuurlijk.
Een nadeel is echter dat de olie geen weerstand biedt tegen uv-stralen waardoor je hout er op termijn donkerder zal gaan uitzien. Daarnaast breng je met olie altijd een gelig kleur aan op het hout. De gelige kleur kan wat voorkomen worden door toevoeging van citrus of ander bleekmakers maar uiteindelijk zal je hout toch verkleuren.

Hout behandelen met was

Was is meestal afkomstig van bijenwas maar er zijn natuurlijk ook synthetische wassoorten op de markt te verkrijgen. Natuurlijke was is eigenlijk heel erg met natuurlijke olie te vergelijken. Het grootste verschil is dat olie meer in het hout trekt en was er meer op blijft liggen. Was is in tegenstelling tot olie niet geschikt voor buiten. Het grote voordeel van was ten opzichte van olie is dat het makkelijk in meerdere lagen na elkaar opgebracht kan worden.

hout behandelen met wasHet voordeel van was is dat de tekening van het hout goed zichtbaar blijft en dat het heerlijk ruikt. Daarnaast is een natuurlijke was zeer geschikt voor kinderspeelgoed, vanaf 1 jaar, waar kinderen in zullen bijten. Was is ten opzichte van olie mekkelijker te onderhouden
Een nadeel is dat het product in meerdere lagen aangebracht moet worden. Daarnaast is was niet geschikt voor buiten.

Hout behandelen – Lees verder →

Hout behandelen met lak of beits – Lees verder

18 reacties op “Hout behandelen met olie of was

 1. Hoi, ik heb achter ons bed een wand van multiplex neergezet. Nu wil ik deze graag zo behandelen dat de nerven, knoesten etc. eruit springen, want nu lijkt de wand wel erg op de kurkvloer die op de grond ligt.

  Ik heb een stukje geprobeerd met transparante pantservernis, maar zie eigenlijk geen verschil met het onbehandelde hout.

  Wat kan ik er het beste op doen zodat de natuurlijke uitstraling blijft behouden – maar de knoesten en nerven wel duidelijker contrasteren? Dankjewel vast!

 2. Hallo,

  Ik heb donkere houtolie bankirai van action gebruikt, maar vind resultaat niet mooi.
  Nu wil ik het graag wit maken, wat kan ik erop doen zonder dat ik veel moet schuren? En is witte houtolie dekkend?

 3. ik heb een donkere eiken tafel verbleekt met azijn en soda en nadien geschuurd. Nadien heb ik die behandeld met een witte meubelolie omdat hij anders te gelig werd. Nu wil ik graag een beetje glans op het tafelblad. Kan ik er nu nog een kleurloze boenwas opzetten?

 4. Ik heb een vintage van palissander hout grondig geschuurd en met enkele lagen mat behandeld. Het hout blijft er vlekkerig uitzien. Wat kan ik hieraan doen?

 5. Wij hebben recent een huis met een houten constructie gekocht. Alle draag en steunbalken (alles binnenshuis) zijn blank gelakt maar zijn hoog toe aan restauratie. Nu zijn we in een kamer begonnen met de lak te verwijderen en er komt heel mooi licht hout onder vandaan. Wat kunnen we het beste gebruiken om dit een tint donkerder te maken en dan te behouden zodat het hout niet gaat werken, wel goed beschermd is en beschadigingen makkelijk te herstellen zijn?

  1. Hallo Anton,

   Wat voor een hout is dit? Ik verwacht eiken
   Als je bijenwas gebruikt, kan dit het hout wit, of meer natuurlijke was gelig laten kleuren. Dan blijft het mooi licht.

   Omdat jij donkerder wil, adviseer ik transparante/kleurloze matte olie. Deze maakt eiken wat donkerde. Mocht je echt donker willen, kun je kijken naar gekleurde oliën (of verf).

   Succes

 6. Ik heb een massief eikenhouten keuken van 15 jaar oud. Ik wil de deurtjes gaan schuren en daarna behandelen met was of olie. Iemand een idee voor een merk was of olie die goed uithard??

 7. Goeie info hier al! Maar ik ben toch nog onzeker over welke afwerking ik het beste neem.
  We hebben een beukenblad (boomstamtafel) welke we nu volledig afgeschuurd hebben. Het is deze winter wat beginnen werken, maar eigenlijk vind ik het zo nog mooier. Maar om verder werken tegen te gaan moet ze nu wel echt behandeld worden. Met een olie of was zou het een mooi resultaat geven, maar door het werken zijn er best wat scheurtjes in gekomen. Is het dan niet beter om het blad gewoon in de lak/vernis te doen, ook al zodat daar geen vuil in gaat verzamelen?
  Als iemand raad heeft hoor ik het graag!

  1. Hout werkt altijd. Minder als je lang gedroogd hout hebt, maar dan nog.

   Los van het werken zou je met lak het hout iets meer beschermd hebben. Dan heb je helaas niet meer het natuurlijke gevoel van het blad.

 8. Ik heb een blank geoliede eiken parketvloer gelegd, nu wil ik hem nog een keer oliën omdat hij er nogal “droog” uitziet. Als ik transparante vloerolie gebruik geeft dat een lelijk resultaat. De tekening in het hout wordt dan gevlamder. Iemand een idee wat ik kan gebruiken?

 9. Beste mensen,

  Ik heb een buiten onbehandeld barblad en wil deze afwerken/beschermen met een lak om de nerf mooi uit te laten komen en de lak moet sterk en afdichtend zijn..

  Het blad is reeds geschuurd en klaar om af te werken.
  – Welke lak wordt aangeraden en waarom?
  – Hoevaak dient er te worden gelakt en welke tussen pauze?

  Ik hoor heeeeeeel graag!

  Grzzz. Marcos

 10. Hallo ,ik heb een mahoniehouten tafel met Belgisch hardsteen in het midden.
  Nu slaat de houtenrand als het ware wit uit, wat kan ik daar aandoen

  1. Hallo Ineke,
   Dit is volkomen normaal en geen probleem. Neem een matig grof schuurpapiertje en ga schuren. Schuur een halve centimeter van je blad af en je zult merken dat het verdwijnt. Als je het daarna met een fijn schuurpapiertje nabewerkt, én in de olie zet, zul je weer een prachtige, donkere tafel hebben met die typische zonnereflectie. Mahonie is een prachtig product. Vergeet je niet alvorens je het hout in de olie zet om het hout grondig te ontvetten? Wees niet bang om hard te werken. Het is het echt waard!

   1. Dat wordt inderdaad hard werken! Kan iemand mee komen helpen schuren? Een halve centimeter afschuren met behulp van schuurpapier gaat even duren denk ik… Hopelijk blijft er nog iets over van die tafel!

  1. Het hout grondig laten drogen, grof opschuren (met de nerf mee), fijn opschuren (weer met de nerf mee), met ammonia (5% oplossing, 1:5 delen water) reinigen, goed laten drogen en daarna behandelen met olie. Uiteraard de eerste laag olie 1 deel olie op 2 delen terpentine (terpentijn is uiteraard beter…), de tweede laag 100% olie. Tussen beide beurten opboenen en je hebt een prachtige acacia plaatdinges.

 11. Hallo, fijn, deze informatie! Ik heb nog een vraag: hoe reageert lijnolie op hout wat nog niet voldoende droog is? (minder dan 20% vocht)? Kan het al toegepast worden? Is het nodig 1 kant onbehandeld te laten? Ik hoor het graag!

  Vriendelijke groet,

  Indi Hondema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *