Hout behandelen met lak of beits

Er zijn verschillende soorten lakken op de markt met verschillende toevoegingen. Voorbeelden van lak soorten zijn: boten lak, meubel lak, vloer lak componenten lak en verf. Anders dan beits trekt lak niet tot minder in het hout. bij dekkende lakken, zoals verf, zal de houtnerf niet meer te zien of te voelen zijn. Er zijn componenten lakken die uv-stralen kunnen tegenhouden. Hierdoor zal het hout zijn oorspronkelijke kleur blijvend behouden.

hout behandelen met lakEen voordeel van lak is dat het zeer slijtvast is en te verkrijgen is in mat, zijden glans en hoog glans. Zeker voor buiten toepassingen is lak veel minder onderhoudsintensief dan bijvoorbeeld olie. Lak kan als een lag op het hout uitharden wat een perfect resultaat kan zijn voor bijvoorbeeld MDF.
Het nadeel van lak is de zelfde als die van beits; het hout moet tussen iedere laag opgeschuurd worden wat behoorlijk arbeidsintensief is. Als er krassen op lak komen zijn deze niet tot nauwelijks weg te werken waardoor lak, anders dan olie, lelijk oud wordt.

Hout behandelen met beits

hout behandelen met beitsBeits is een typisch product dat voor buiten toepassingen bedoeld is. Beits trekt tijdens het aanbrengen diep in het hout waardoor er een goede beschermlaag tegen weersomstandigheden wordt gecreëerd. In tegenstelling tot lak ademt beits waardoor het vocht uit het hout kan verdampen en daardoor rot voorkomen wordt.

Naast deze buiten toepassing heeft beits ook een kleur functie die specifiek voor meubels toegepast kan worden. Met beits kan namelijk gekleurd worden; denk hierbij aan hout kleuren als teak of noten hout. Daar naast zijn pigmenten ook prima toe te voegen aan beits.

hout behandelen tegen verkleuringHet voordeel van beits is dat de tekening van het hout goed zichtbaar blijft en dat het diep in het hout trekt waardoor een uitsteken de bescherming bied tegen de weersomstandigheden.
Een nadeel is dat het product in meerdere lagen aangebracht moet worden en dat er tussen elke laag geschuurd dient te worden.

Hout behandelen – Lees verder

Hout behandelen met olie of was – Lees verder

11 reacties op “Hout behandelen met lak of beits

 1. Hallo,

  graag zou ik een beits met verouderingskleur voor mijn tapasplanken willen hebben en hierover een hele matte lak ter bescherming.
  Heeft u misschien advies of tips welke ik zou kunnen gebruiken?
  Alvast bedankt.
  Mvg
  Hilda Nijenbanning

 2. Wij maken af en toe borrelplanken van steigerhout. We hebben ze eerst wel eens gebeitst (met daarover een blanke lak) om ze wat ouder te laten lijken. Maar ik lees overal dat je ze eigenlijk alleen maar in de olie moet zetten. Hoe kan ik dan de kleur beïnvloeden?

 3. ik heb mijn eiken eettafel geschuurd nu wil ik hem behandelen maar ik heb nog een nieuwe bus RAMBO pantserlak parket kleurloos mat staan kan dat het is transparant ik wacht op jullie antwoord

 4. Ik heb een grote kastanjehouten tafel (3 m x 1 m) met drie stenen. Ik heb een paar vragen: De beitslagen zijn aan vervanging toe. We willen graag dat de tafel weer een matte en natuurlijke uitstraling krijgt. Kan ik de oude lagen (Wijzenol beits) met afbijt verwijderen of moet ik alleen schuren? Er zijn een paar minder goede plekken. Kan ik die met houtrot-impregneer behandelen en daarna overschilderen? Ik overweeg transparante tuinhout beits. Is dat aan te bevelen?

 5. Hallo,

  Ik heb 2 eiken balken voor de carport. Deze zijn 25x 25 cm. Nu is onze vraag hoe kunnen we dezen behandelen?
  De kleur van de balken moeten wel behoud blijven.

 6. Ik heb een honingeiken tafel, het bovenblad begint kale plekken te krijgen, bestaat er een honingeiken beits om hem weer te behandelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *