Het oude ambacht boten bouwen

Het onderwerp van deze week gaat in op het oude ambacht van boten bouwen. Van boom tot botter is een korte documentaire die ingaat op het bouwen van een nieuwe Botter.

Willem vos maakt met de hulp van zijn vrouw een oud type vissersboot die vroeger veelvuldig voorkwam op de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. Een bijzondere prestatie van een man die eveneens vol passie over hout is.

Deze documentaire gaat in op de bouw van een traditionele houten vissersboot. Het bouwjaar van deze botter is 1976 het is daarom de meest recent gebouwde botter.

Het oude ambacht van boom tot botter

Deze video is afkomstig van F. de Hertog

1 reactie op “Het oude ambacht boten bouwen

 1. Hoe bouw je een schip? ‘gewoon beginnen’ is denk ik wel het belangrijkste wat we van Willem.Vos kunnen leren. En dat deed hij: met deze botter en later ook met de Batavia. Heel knap!
  Ik denk dan ook dat Willem.Vos méér heeft gedaan voor bijvoorbeeld het (ambachtelijke) onderwijs, herintreden van mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ dan menige (met permissie) ‘kletsmajoor’ in Den Haag. Gewoon beginnen met dat wat moet gebeuren is op z’n minst het begin van een succes.

  Toen ik in 1982 in de houthandel begon had hout een beetje oubollige uitstraling. Kunststof – dát was de toekomst – dacht men toen… Willem.Vos heeft laten zien dat hout helemaal niet ouderwets en oubollig is; dat hout NOG STEEDS een materiaal is dat qua prijs, duurzaamheid en sterkte het kan opnemen met elk zogenaamd hi-tech materiaal denkbaar. En het groeit vanzelf! Hoe hij dat deed? door gewoon te beginnen!

  Weet u trouwens wat Willem.Vos is gaan doen na zijn carriëre bij de Batavia? Hij keek op straat en vond het rommelig. ‘Dat moet worden opgeruimd’ bedacht hij zich. Nee, hij belde niet met de gemeente – hij is gewoon begonnen. Met opruimen. En de stichting die daaruit voortkwam ruimt nu in héél Nederland op.

  Naast ‘Bataviastad’ dat gebouwd is naar de Bataviawerf staat op de (betaal) parkeerplaats een standbeeld van een zeeheld. Vaak denk ik dat daar een Standbeeld van Willem.Vos zou moeten staan. Want als hij niet begin jaren ’80 daar gewoon begonnen was…

  Eén keer in mijn leven heb ik aan een Bekende Nederlander een handtekening gevraagd. Timmermanspotlood-op-kwartiers-gezaagd-Eiken: WILLEM.VOS.

  Ik ben er heel trots op – is niet te koop, nog niet voor een miljoen!

  Geert van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *