Duurzaamheid van hout

Hout is een mooi product maar hoe kan je er duurzaam mee omgaan. Er zijn verschillende soorten hout, verschillende manieren van hout kappen en verschillende manieren om het hout te bewerken. Dit artikel gaat in op het onderwerp duurzaamheid van hout.

Soorten hout:

Voor mensen die met hout willen werken worden houtsoorten ingedeeld in twee hoofdcategorieën namelijk loofhout en naaldhout. Loofhout valt dan weer onder te verdelen in twee categorieën namelijk loofhout uit gematigde klimaten en loofhout uit tropische klimaten ook wel hardhout.

 • Loofhout; hout afkomstig van bladhoudende bomen uit het gematigd klimaat. Hieronder vallen houtsoorten als: beuk, eik, es, iep, noten, appel, kastanje ect.
 • Hardhout; hout afkomstig van tropische bomen. Hier onder vallen houtsoorten als: teak, mahonie, purperhart, padouk, zebrano, ebben, wengé, ect.
 • Naaldhout; hout afkomstig van naaldhoudende bomen.  Hieronder vallen houtsoorten als: zoals vuren, grenen, taxus, red ceder, lariks, Douglas, ect.
red ceder
red ceder

Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Hardhout is zeer goed geschikt voor buiten toepassingen maar er zijn ook naaldhout soorten die, ondanks dat ze zachter zijn ook zeer goed geschikt zijn voor buiten toepassingen. Ceder en Douglas zijn voorbeelden hier van. Ook bepaalde niet tropische loofhout soorten zijn toepasbaar voor buiten. Voorbeelden hier van zijn tamme kastanje, eiken en robinia (acasia). Het is dus niet altijd nodig om voor een buiten toepassing meteen voor hardhout te kiezen.

 Duurzaam hout kappen:

hout plantageDe meeste bomen die gekapt worden voor de houtbewerkingsindustrie worden gekweekt op plantages. Op die manier kent de houthandel de kwaliteit van het hout en wordt er na het kappen er van weer een nieuwe generatie geplant. Tegenwoordig mag je er vanuit gaan dat alle Europese bomen op deze manier gekapt worden

en dus onder het FSC keurmerk vallen. uitzondering van deze methode is onder andere een houthandel als stadshout. Deze houthandels halen hun hout niet uit plantage bossen maar juist uit de buurt. Het hout dat je kunt vinden bij stadshout is afkomstig uit tuinen van particulieren of van straten, lanen en/of vaarten die door de gemeente bijgehouden worden en gekapt worden wanneer dat nodig is. Hout handels als stadshout winnen hun hout dus in op een duurzame manier.

bremer's houthandel haarlem
Bremer’s houthandel Haarlem

Een ander uitzondering op de plantage bossen is het winnen van tropisch hardhout uit illegale kap. Helaas voldoet nog steeds te weinig gekapt hardhout aan het FSC keurmerk en het kan zelfs zijn dat hiermee gesjoemeld wordt. Eigenlijk weet je dus niet 100% zeker of het hardhout dat je koopt FSC gekapt is.

Het is dus mogelijk om een duurzame keus te maken omtrent het hout at je koop. Laat je ook vooral goed informeren bij de hout handel en vraag altijd naar waar het hout vandaan komt.

duurzaam hout bewerken:

duurzaam hout zagen bij stadshoutBij het bewerken van hout is er altijd spraken van hout verlies. Het eerst verlies treed al op voor dat je het hout gekocht hebt. Maar ook als je een ruwe plank van de hout handel koopt moet deze eerst nog op maat gezaagd en geschaafd worden. Probeer dit altijd te beperken als je met duurzaam hout werkt.

Het verlies van hout bij het bewerken er van is onvermijdelijk het is dus niet iets waar je veel aan kunt doen. Het enige wat je er aan kunt doen is om een goed en mooi meubel te maken dat generaties lang mee kan gaan. Als je zoiets maakt is hout een absoluut duurzaam product zonder dat het hout dat hoef te zijn. Het maken van een eigen vormgegeven meubel is iets dat uniek is en waar je trots op kunt zijn. Met dit soort producten ga je anders om dan een gekocht Ikea meubelstuk en zal om die reden minder snel op de vuilnisbelt belanden.

Cursus meubelmaken en duurzaamheid:

Voor de cursus meubelmaken kies ik er altijd voor om het hout voor het raamwerk, de eerste opdracht, van afvalhout aan te bieden. Onder afval hout versta ik afgekeurd hout en rest hout dat bij meubelmakers uit de buurt afkomstig is.

Het bezoek aan de houthandel, onderdeel van de tweede opdracht eigen meubel maken, gaat door bij Bremer’s houthandel waar de cursist een duurzame houtkeuze kan maken. voor het eigen meubel.

5 reacties op “Duurzaamheid van hout

 1. Goedendag,
  Allereerst mijn complimenten voor jullie mooie en overzichtelijke site.
  Dan volgt nu mijn vraag: bij de behandeling van de diverse houtsoorten wordt er ook gesproken over het ontvetten, naar ik aanneem van het onbehandelde hout. Wat voor product kan daar voor gebruikt worden?
  Vraag 2. Ik heb zeker belangstelling in een van de cursussen. Ik heb echter geen technische achtergrond. Daarom mijn vraag : waar kan ik dan het beste mee beginnen?
  Hartelijke groet,
  Peter

  1. Beste Peter,
   Ontvetten van de meeste houtsoorten kan bijvoorbeeld met ontvettende middelen als ammoniak. Ook zou je bij Duller & co eens kunnen vragen of ze nog specifiekere middelen hebben voor specifieke houtsoorten.
   De meeste mensen die met de cursus meubelmaken willen beginnen hebben geen technische kennis of achtergrond, dat is daarom ook niet vereist voor de basiscursus meubelmaken en de cursus meubelameken deel 1
   Wellicht tot binnenkort op de cursus

 2. Hello Admin! Thanks for this article, very good information, I will be forwarding this to some friends, if you’re ok with that. Greetings from Germany!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *