Deuvel hulpstuk maken

De deuvel verbinding is één van de meest veelvoorkomende verbindingen die je tegenkomt. De deuvel verbinding is, met behulp van een hulpstuk, gemakkelijk om zelf thuis te maken. Deze video helpt je om op een makkelijke manier met rest materiaal een eigen deuvel hulpstuk te maken. voor het maken van je hulpstuk heb je slechts 3 onderdelen nodig, deze zijn allemaal verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten

Wat heb je nodig

een stuk multiplex. Gebruik een stuk multiplex van 18 mm met ongeveer dezelfde breedte hebben als het hout waar je de verbinding in wilt gaan aanbrengen. De lengte maakt niet zo veel uit, minimaal 100 mm.

TIP: Vraag bij een bouwmarkt of ze een reststuk hebben, dit mag je vaak gratis mee nemen.

een stukje hardhout. Denk hierbij aan houtsoorten als beuken, eiken of tropisch hard hout. Voorkom het gebruik van zachtere houtsoorten als vuren en grenen. De lengt van dit hout moet precies overeenkomen met de breedte van het stukje multiplex. Probeer een stuk hout te vinden van ongeveer 20 mm x 20 mm.

messing-, aluminium- of koperbuis. Kies een buis met een buiten dikte van 10 mm en een wand dikte van 1mm. De binnen maat is dan 8mm, de dikte van een standaard deuvel. TIP: gebruik geen hardmetalen buizen, zoals bijvoorbeeld RVS en bij voorkeur ook geen staal, die je houtboor kunnen beschadigen.

Welk gereedschap heb je nodig

Voor het maken van je deuvel hulpstuk zal je het een en ander aan gereedschap moeten gebruiken. Heb je één of meerdere stukken gereedschap niet zelf liggen dan kan je deze kopen in de meeste bouwmarkten.

  • Potlood met een scherpe punt
  • Blokhaak of schrijfhaak
  • Metaalzaag
  • Metaalvijl rond
  • Houtboor of speedboor 10 mm
  • Houtboor of speedboor 12 mm
  • Houtlijm D2
  • Kwastje
  • Lijmtang of knijper
  • kolomboor of boormachine
deuvel hulpstuk

Hoe maak je zelf een deuvel hulpstuk

Voor het maken van je eigen deuvel hulpstuk zijn de volgende stappen nodig om tot een goed hulpstuk te komen.

Stap 1: Voorbereiding

Zorg dat je stuk multiplex en je stukje hardhout op bovenstaande maten is gezaagd. Zaag vervolgens met een metaalzaag je buis op de zelfde lengte als de dikte van je stukje hard hout. Ontbraam vervolgens, met een ronde metaal vijl, beide uitende zodat deze mooi glad worden.

Stap 2: Het stuk multiplex maken

Teken met een potlood met een scherpe punt het stukje hardhout af op je stuk multiplex. Om dit goed af te teken moet het stukje hardhout dwars, tegen het einde, op het stuk multiplex worden gelegd. Meet vervolgend het midden van de afgetekende lijn op en boor op die plaats een gat van 12mm.

De volgende stap is voorbereiden van het stukje hardhout. Teken nu op een van de zeiden over de lengte een lijn in het midden. Verdeel die lijn vervolgens in 1/4, 1/2 en 1/4 van de lengte van je hout.

Stap 3: Het harthouten stukje maken

Als je geen kolomboor hebt heb je voor de volgende stap de hulp nodig van iemand. er moeten nu 2 gaten van 10 mm geboord worden. Ieder van jullie zal vanuit één specifieke richting z’n oog op de haaksheid van de boor moeten focussen. Neem hiervoor de tijd want hoe rechter de gaten in het hout geboord zijn hoe beter het eind resultaat. Heb je wel een kolomboor dan gebruik je deze uiteraard wel voor het boren van de gaten. Ontbraam alle gaten zodat er geen houten splinters meer uitsteken
Sla na het ontbramen voorzichtig de buisjes in de gaten. Dit zou enigszins lastig moeten gaan. Als de buizen er uitvallen zal je opnieuw met een kleinere boor de vorige stap moeten herhalen.

Bepaal nu het midden van de lengte van het stukje hardhout en teken dit af met een blokhaak. Zorg er voor dat deze afgetekende stroop parallel loop aan de buisjes en niet aan de zelfde kant als de buisjes.

Stap 4: Het deuvel hulpstuk lijmen

Voor het lijmen van het stukje hardhout op het stuk multiplex heb je lijm nodig, een kwastje en een knijper of lijmtang. Zorg er voor dat je al deze onderdelen bij de hand hebt liggen voor het lijmen. Smeer met je kwastje nu de zijde van het stukje hardhout in, waard de lijn op afgetekend staat, met lijm. Zorge er voor dat je geen lijm smeert waar de afgetekende lijm staat. Lijm nu het stukje hardhout op het stukje multiplex en fixeer beide stukken met een lijmtang of knijper. Na 24 uur is de lijm volledig uitgehard en hoeven alleen de overtollige lijmresten worden weg gehaald. Je deuvel hulpstuk is nu klaar voor gebruik.

Om te zien hoe je je deuvel hulpstuk kunt gebruiken kan je onderstaande video bekijken

Deze video is afkomstig van :Jeremy Schmidt

9 reacties op “Deuvel hulpstuk maken

  1. Hallo, hulpstuk spreekt me wel aan. Ben meteen gaan kijken wat ik zoal nog had liggen aan hout, buis enz.

    Toen eerst meten (is weten), en zag dat de 12 mm messingbuis uitwendig mooi iets overmaat heeft, 12,123 mm maar de binnenmaat zit toch echt op 8,567 mm.

    Is dat niet te ruim? M.vr.groet Peter

    1. Hi Peter,
      De binnenmaat van de buis zou niet te veel af mogen afwijken van de maat van je boor. +0.2mm zou prima zijn. Meer an dat is niet wenselijk. Ik zou zeggen test er één en kijk of er een deuvel in past. Waarschijnlijk is de afwijking niet groot genoeg als jij een stabiele hand hebt.

  2. bij praxis of andere bouwmarkt liggen ze gewoon
    aluminium buis 1 meter lang 10 mm dik met een buitenmantel van 1 mm.
    dus te boren met boor 8 mm .
    standaard maat van een deuvel.

  3. Leuk dat filmpje hoe je een deuvelhulpstuk kunt maken. Echter ik heb niet die mooie apparatuur in het filmpje. Een cirkelzaag heb ik, net als een workmate, een boormachine, wat lijmklemmen en overig handgereedschap. Die koperen busjes is een heel goed idee , waar kan ik deze krijgen? Op de sites van de gewone bouwmarkten kan ik dergelijke dingetjes niet terug vinden en wanneer je ernaar gaat vragen …. ze staan je af en toe aan te kijken alsof ze water zien branden. k zou willen dat ik een werkplek zoals in het filmpje tot mijn beschikking had. Zou ik een heleboel leuke ideen uit kunnen werken.

    1. Beste Erwin,

      Het enig je wat je nodig hebt zijn een paar stukken recht en haaks hout die kan je bij een bouwmarkt op maat laten zagen als je zelf geen afkortzaag hebt .
      Voor buisjes gebruik ik vaak plexiglas, dar is veel makkelijke in verschillende maten aan te komen. Kijk bijvoorbeeld op de website van kunststofshop in Zevenaar.
      Succes met de projecten

      1. Beste Dido,

        Zou plexiglas wel hard genoeg zijn? De bedoeling is dat de openingen niet uitlubberen en ook nadat er al veel deuvelgaten geboord zijn de boor nog goed “strak” geleiden. Ik denk dat metalen busjes wat dat betreft een betere keuze zijn dan plexiglas.

        Groeten,
        Hans

        1. Beste HansH,
          Plexiglas is inderdaad niet het meest harde materiaal om te gebruiken en dat is juist de reden dat ik het verkies boven staal- of koperbuis.
          tot nu toe heb ik positieve ervaringen met plexiglas mede omdat je dit materiaal in elke diameter kunt kopen en dat het makkelijk te bewerken is met je houtgereedschappen.
          Als je echter hoge eisen aan je mal stelt dan is het waarschijnlijk wijs om voor koper of aluminium te kiezen, metaal zou ook moeten kunnen maar maakt de kans groot dat je je boor bot maakt boor warmte door wrijving.
          Als je veel met deuvels werkt kan het heel erg aan te raden zijn om de Dübelo deuvelhulpstuk aan te schaffen, een fantastisch hulpstuk waar je echt lekker snel me kunt werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *