Cursus houtbewerken

Het doel van de cursus houtbewerken is het ontwikkelen van basisvaardigheden en het leren over houtconstructies.
Heb jij altijd al eens willen werken met massief hout? Heb je helemaal geen ervaring met het bewerken van hout of kan je wel wat technische kennis gebruiken dan ben je voor de cursus houtbewerken bij Houtbewerkingscursus aan het juiste adres. Je wordt persoonlijk in kleine groepen, bestaande uit maximaal 6 cursisten, begeleid bij het maken van jouw project. Tijdens de cursus houtbewerken blijft in ieder geval geen enkele techniek achterwegen en wandel je uiteindelijk met een volle rugzak aan vaardigheden de deur weer uit.

In vijf avonden leert Diederik je de belangrijkste basistechnieken van het houtbewerken

-Trouw-

Wat leer je tijdens de cursus houtbewerken

Tijdens de cursus houtbewerken ga je gedurende 5 lessen van 2.5 uur aan de slag met het maken van een houten krat. Om de onderdelen hiervoor netjes te kunnen zagen is een zaaghulpstuk nodig, het maken hiervan is onderdeel van deze cursus. Diverse houtbewerkingstechnieken die belangrijk zijn om tot een mooi resultaat te komen zullen uitgebreid aan bod komen. Daarnaast leer je omgaan met verschillende gereedschappen zoals de handzaag, Japanse trekzaag, schaaf en boormachine.  Gedurende de cursus houtbewerken komende de volgende technieken aan bod:

 • recht zagen
 • en goed werkhouding voor het hanteren van de verschillende gereedschappen
 • hout in de lengte zagen (schulpen)
 • hout afkorten
 • met een accuboormachine werken
 • leren omgaan met de kolomboor
 • een deuvel verbinding maken
 • met verschillende houtslijmsoorten werken
 • hout schaven
 • timmeren
 • alles over het opschuren en afwerken van het raamwerk

Zelf een houten krat maken

Tijdens Deze cursus begin je met het maken van een zaaghulpstuk. Om dit goed uit te kunnen voeren zal je eerst goed recht moeten leren zagen. Zodra je dit onder de knie hebt kan het hulpstuk gemaakt gaan worden. We maken hiervoor gebruik van een deuvelverbinding om sterke constructie te maken

De volgende stap is het zagen van de onderdelen voor je houten krat. Je zal uit één groot stuk hout de juiste delen zagen die nodig zijn voor je houten krat. Vervolgens worden de op maat gezaagde delen netjes geschaafd zodat het oppervlak mooi glad wordt. Als alle onderdelen opmaat zijn gemaakt kan de krat in elkaar worden gespijkerd. Uiteindelijk zal de afwerking van de houten krat essentieel zijn voor het hout gevoel. Bedenk zelf maar eens hoe de uitstraling van een mooi bewerkt stuk hout beïnvloed wordt door het nette afgewerkte oppervlakte.

houten krat cursus houtbewerken
Data cursus houtbewerken
maandag 09 jan van 19:30 tot 22:00
maandag 13 feb van 19:30 tot 22:00

De houtbewerken gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen

Schrijf je in

Hout voor zaaghulpstuk en houten krat is bij de cursus inbegrepen

DATUMTIJDPRIJS
ma 09 jan - ma 06 feb19:30 - 22:00€260,00
ma 13 feb - ma 13 mrt19:30 - 22:00€260,00

Zijn er geen data gepland voor deze workshop, is de workshop uitverkocht of schikt de datum je niet? Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt op de hoogte gehouden zodra er nieuwe data gepland worden voor deze workshop.

Om je in te kunnen schrijven voor de cursus houtbewerking wil ik je vragen om eerst een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Zodra jouw aanmelding is goed gekeurd ontvang je een e-mail met uitleg over de volgende stappen.

Fijn houtbewerking

Als je na het maken van het houten krat de smaak te pakken hebt om nog nauwkeuriger te leren werken en aan de slag te gaan met authentiek ambtelijke houtverbindingen kan je ervoor kiezen om aansluitend de cursus meubelmaken te volgen. Tijdens de cursus meubelmaken ga je gedurende 7 lessen aan de slag met het maken van een raamwerk. Je leert bouwtekeningen te lezen, nauwkeurige meetinstrumenten te gebruiken, precies af te tekenen, zagen (zonder zaag hulp) werken met een beitel en nog veel meer.

reacties van cursisten

 Ik heb de cursus als zeer geslaagd ervaren. Ik waardeer zeer jouw creatieve oplossing door het “pollepel-concept” voor te stellen. Mijn ervaring van een beetje “hameren en beitelen” is nu uitgebreid door het werken met gutsen. Kortom, de cursus was leerzaam en, ook niet onbelangrijk, heel gezellig.