Beitels slijpen doe je zo

Om fijn te kunnen werken met je beitel is de scherpheid ervan uitermate belangrijk. In dit artikel ga ik in op onderwerpen als een beitel set kopen, beitels slijpen, wetten en het onderhouden van je beitels. Er gaat niet boven het werken met goed scherp gereedschap!

Een beitel set aanschaffen

beitel set van nooitgedagtAls je buiten de houtbewerkingscursus thuis je hout wil bewerken raad ik je aan om een beitelset aan te schaffen. Er zijn veel merken die beitels aanbieden maar slechts weinig die echt de moeite waard om aan te schaffen. Nooitgedagt is een merk dat helaas gestopt de productie van beitels maar tweedehands is er nog prima aan te komen. Daarnaast zijn vooral het Zwitserse Pfeil en Bacho met de 434 serie aan te raden.

Het meest belangrijke bij de keus van de aanschaf is of je er veel mee gaat werken of niet. Nooitgedagt heeft veruit het hardste staal. Dit heeft als voordeel dat je de beitels niet vaak hoeft te slijpen of wetten. Een bouwmarkt beitel daar in tegenstelling moet veel vaker worden geslepen of gewet.

Het onderhouden van een beitel

Als je eenmaal de overweging hebt gemaakt om een beitel aan te schaffen is het belangrijk om goed met je gereedschap om te gaan. Het is daarom ook aan te raden om bij je aanschaf ook een wetsteen te kopen. Bij voorkeur een Belgisch brok. Het is daarnaast ook aan te raden om de workshop beitels slijpen te volgen. Je leert tijdens  deze workshop alle technieken die komen ijken bij het zelf beitels slijpen en wetten.

belgisch-brokWetstenen zijn in verschillende grofheden te verkrijgen dit noemt men wetstenen van verschillende korrels. Kies voor een wetsteen met een grove korrel als een beitel al langere tijd niet meer is gewet. Nat je de beitels op deze steen hebt gewet kies je voor een wetsteen met een fijne re korrel.

Is de beitel echt beschadigd dan is het zaak om de beitel eerst te slijpen op een slijpsteen. Een machinale slijpsteen bestaat uit twee ronde slijpschijven van verschillende korrels een hele grove en een minder grove. Kies voor het slijpen van je beitel een hoek van 25 graden en stel deze in op de machine.

Nu de beitel geslepen is is het zaak om er een vouw aan te wetten. Bij het wetten van een beitel is het belangrijk om de goede wethoek aan te houden. De standaard wethoek is 30 graden. Er bestaan hulpstukken om deze hoek te verkrijgen, deze hulpstukken maken het wetten makkelijker.

Het wetten van je beitel gaat als volgt

Leg de beitel met het platte vlak op de steen en beweeg deze heen en weer. Draai de beitel nu om zodat de vouw van de beitel onder is. Zoek de goede wethoek (30 graden) en haal de beitel onder deze hoek over de steen heen en weer. Je kan de goede wethoek vinden door de beitel eerst met de vouw op de steen te drukken en hem daarna iets om hoog te drukken. Dus van uit de 25 graden breng je de bijtel naar 30 graden.

TIP: Om de wetsteen vlak te houden is het aan te raden om altijd het gehele vlak van de steen te gebruiken.

Video beitels slijpen

voor meer informatie over het onderhouden van je gereedschap klik hier

5 reacties op “Beitels slijpen doe je zo

 1. Wil graag zo’n houder kopen om beitels te slijpen op een wetsteen. Waar kan je die kopen.
  Ben zojuist timmercursus begonnen en wil thuis het gereedschap ook in orde hebben.
  Dan lukt het thuis tenminste ook.
  Ga ook nog een slijpmachine kopen heb raad nodig. Maar die houder is wel erg makkelijk.
  bedoel houder bij de 3 wetstenen.
  b.v.d.
  Jan Koen Platteschor

  1. Beste Jan Koen,

   Je zou eens contact kunnen opnemen met baptist te Arnhem, Teygeler of gunters en meuser te Amsteram of Schous van 1854 te Haarlem.
   Succes

   Diederik

  2. Ik heb op Amazon gekeken. Daar hebben ze van Stanley een beitelhouder + steen + olie voor een leuke prijs. Maar aangezien het uit de VS moet komen betaal je wel wat verzendkosten, dus combineer het met wat ander spul.
   Kleine tip als je daar kijkt: maak een account aan voordat je kijkt zodat je een vinkje aan kunt zetten waardoor je alleen de producten ziet die ook naar Nederland geexporteerd mogen worden. Scheelt irritatie achteraf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *