Beitel

Bij het werken met een beitel komen een aantal dingen kijken. Zo is het allereerst belangrijk dat je altijd een goede en scherp beitel hebt.
Daarnaast is het lang niet altijd nodig om een hamer of klopper te hanteren. Voor de fijne afwerking is kracht zetten met je handen vaak al voldoende. Meer informatie over het werken met een beitel vind je op de pagina houtbewerken met een beitel

Bij het houtbewerken komen beitels met verschillende breedtes om de hoek kijken. Deze zijn tijdens de cursus houtbewerking en cursus meubelmaken uiteraard voor je beschikbaar.

Beitel slijpen

Om een beitel scherp te houden, controleer je regelmatig tijdens je activiteiten of dit nog het geval is. Mocht je merken dat het beitelen zwaarder gaat, kan je met behulp van water en een wetsteen ervoor zorgen dat deze weer als nieuw is.

Dit onderwerp wordt tijdens de workshop beitels slijpen volledig uitgelegd zodat je dit tijdens de cursus houtbewerking of de cursus meubelmaken zelf kunt toepassen.

Een goed merk voor beitels is Nooitgedagt. Echter worden deze niet meer gemaakt en zijn dus enkel nog 2de hands te verkrijgen. Het Zwitserse Pfeil of Kirschen (Duits) maakt zeer goede beitels, deze zijn absoluut een goed alternatief voor Nooitgedagt. Daarnaast is de 434 serie van Bacho ook een kwalitatief goede set.

Tip: Size matters (4 – 26 mm)!

Video beitels slijpen